<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Otkriven najstariji ljudski crtež ikad

Crtež

ZNANSTVENICI tvrde da su otkrili najstariji poznati crtež na malenom fragmentu stijene u Južnoafričkoj Republici. Ovaj rudimentarni crtež star je pune 73 tisuće godina, a prikazuje ukrštene i poprečne linije ucrtane u stijenu crvenim oker pigmentom.

13. septembar 2018, 12:00

Ovaj drevni crtež, koji neke podsjeća na danas sveprisutni hashtag (#), znanstvenici su pronašli u spilji Blombos na južnoj obali Južnoafričke Republike, javlja BBC.

Crtež je "prvorazredni indikator moderne kognicije" naše vrste, kažu znanstvenici u članku objavljenom u prestižnom časopisu Nature. 

Prikaži sliku na Twitteru

Prvi pronađeni apstraktni crtež

Iako su drugi znanstvenici pronašli i starije tragove ostavljene bojom drugdje u svijetu, istraživanje je pokazalo da je ovo prvi apstraktni crtež. Međutim, originalni crtež je "vjerojatno bio kompleksniji", kaže voditelj istraživanja, arheolog Christopher Henshilwood sa Sveučilišta Bergen u Norveškoj, za Reuters.

"Nagli prekid svih linija na rubovima fragmenta upućuje na to da je uzorak originalno sezao preko velike površine", objašnjava Henshilwood. 

Ljudi koriste oker gotovo 300 tisuća godina

Ovo je samo jedan od brojnih nalaza iz spilje Blombos, 300 kilometara udaljene od Capetowna, među kojima su perlice obojene okerom i set za boje star 100 tisuća godina. 

Čovječanstvo je inače počelo koristiti oker, pigment gline, još prije 285 tisuća godina, utvrdili su znanstvenici. Sam Homo sapiens star je više od 315 tisuća godina, a prvi se put pojavio u Africi.

Iako istraživači koji su pronašli ovaj crtež "dvoume hoće li ga nazvati umjetnošću", smatraju da je definitivno imao "neko značenje svom tvorcu".