<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Zagreb izradio Dodika: Gradnja mosta u Bosanskoj Gradišci neizvjesna

Most

Prema svim procjenama zvanični Zagreb izradio je predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika koji je SNSD-ovim parlamentarcima u Parlamentarnoj skupštini BiH naredio da zajedno s HDZ-ovim zastupnicima glasaju protiv blokade gradnje Pelješkog mosta.

15. septembar 2018, 12:00

Hrvatske ceste i Ministarstvo prometa Republike Hrvatske planirali su gradnju mosta finansirati sredstvima iz Operativnog programu konkurentnost i kohezija za razdoblje od 2014. do 2020. godine. EU je za to namijenio 330 miliona eura.

No, kako je sav taj novac otišao na sufinanciranje gradnje mosta Pelješac, za sve ostale projekte u cestogradnji nije ostalo novca te će se ovaj projekt morati financirati novim kreditnim zaduženjem. Ministarstvo prometa Hrvatske je pokušalo projekt sufinansirati kroz Evropski fond za regionalni razvoj, a u sklopu investicijskog prioriteta 7a – podupiranje multimodalnog jedinstvenog evropskog prometnog prostora ulaganjem u transevropsku prometnu mrežu, no to nije uspjelo, piše Jutarnji.hr.

Zagreb izradio Milorada Dodika


S obzirom na takav razvoj situacije, kako saznaje Jutarnji.hr u Ministarstvu prometa Hrvatske, Hrvatske ceste će se zadužiti na inozemnom tržištu, najvjerojatnije kod EIB-a ili EBRD-a, uz državnu garanciju. Tek kad Vlada Hrvatske izda državnu garanciju i realizira se kredit, Hrvatske ceste će raspisati konkurs za izvođača radova. To se očekuje do kraja godine. Projekt Bosanska Gradiška sačinjavaju most preko rijeke Save, 9,5 kilometara četverotračne ceste koja bi spajala most s autocestom Zagreb – Lipovac te međunarodni granični prijelaz s hrvatske strane. Ukupna procijenjena vrijednost gradnje mosta i spojne ceste je oko 60 miliona eura.

Cijena mosta je oko 23 miliona eura od čega pola plaća Hrvatska, a pola Bosna i Hercegovina. Kako za realizaciju projekta nisu osigurana sredstva EU, Hrvatske ceste će prvo raspisati konkurs za gradnju mosta, a u nekoj drugoj fazi za pristupnu cestu. Gradnja graničnog prijelaza je pak u ingerenciji Ministarstva financija Hrvatske.

O gradnji ovog mosta Hrvatska i Bosna i Hercegovina pregovaraju više od deset godina. On je od velikog značaja za Bosnu i Hercegovinu i njen entitet Republiku Srpsku jer se nastavlja na već sagrađenu autocestu od Bosanske Gradiške do Banja Luke te bi bio jedan od glavnih cestovnih izlaza iz BiH prema Hrvatskoj. Stoga vlasti u BiH rade konstantan pritisak na Hrvatsku da krene u realizaciju ovog projekta.

On je bio i dio svojevrsne "trgovine" između Hrvatske i bh. entiteta RS. Naime, predsjednik RS-a Milorad Dodik je naredio članovima svoje stranke u Parlamentarnoj skupštini BiH da zajedno sa zastupnicima HDZ-a glasaju protiv blokade gradnje mosta Pelješac što je tražila SDA nakon što je iz Zagreba dobio čvrsto obećanje da će Hrvatska ove godine krenuti u realizaciju ovog projekta. No zbog problema s finansiranjem cijela se priča s hrvatske strane razvukla, a u BiH su sve nervozniji jer Hrvatske ceste, iako je dano čvrsto obećanje, još nisu raspisale konkurs za izvođača radova.

Bh. strana je, naime, već osigurala finansijska sredstva preko Evropske investicijske banke, a novi granični prijelaz kod budućeg mosta je pred završetkom i uskoro će biti pušten u saobraćaj. U hrvatskom Ministarstvu financija naglašavaju kako će granični prijelaz s hrvatske strane biti sagrađen paralelno sa završetkom mosta preko rijeke Save.

"Trenutno se u saradnji s Hrvatskim cestama radi na izradi određenih rješenje za ishođenje potrebnih dozvola za građenje", kažu iz Ministarstva finansija RH.

Granični prijelaz


U Ministarstvu kažu kako na pitanja o cijeni, vremenskom roku gradnje i izgledu graničnog prijelaza ne mogu odgovoriti "jer na mostu nije započela gradnja, a nemamo ni približan datum kada će započeti i koliko će trajati. Prema našim planovima u sljedećoj godini gradnja graničnog prijelaza neće započeti jer opet smo vezani na gradnju mosta i pristupnih cesta sa strane Republike Hrvatske", stoji u odgovoru Ministarstva finansija.

Prema projektu most Bosanska Gradiška ukupne je dužine 426 metara, širine 22,6 metara i imat će četiri prometna traka od kojih će svaki biti širok 3,75 metara. Predviđeno vrijeme gradnje je tri godine.

Na drugoj strani iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH nedavno su za Klix.ba kazali da će tender za gradnju mosta pored Bosanske Gradiše biti objavljen najkasnije za 15 dana.

"To je važan projekt za RS, ali još važniji za BiH jer će uvezati kompletan dio već izgrađene autoceste s mrežom cestovnih pravaca Hrvatske i EU. Nakon toga sve ide proceduralnim rokovima na koje nećemo utjecati, to ovisi o izvođačima i interesu", kazao je sekretar Ministarstva prometa i komunikacija BiH Igor Pejić.

Dodao je da je izgradnja ovog mosta bila neizvjesna jer je EU prije nekoliko godina obustavila tranšu zbog toga što Hrvatska nije mogla osigurati sredstva, no i taj problem je sada riješen.

"Hrvatska je našla rješenje, do implementacije sredstava koja će dobiti od EIB-a, Vlada će izdvojiti sredstva iz budžeta. Očekujemo da se Vlada Hrvatske o tome očituje najduže za 10 dana", rekao je Pejić.