<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

TURISTI NAPUŠTAJU HRVATSKU, ALI NISU ONI KRIVI: Iako je vrijeme idealno za ovo doba godine, ovo je razlog zbog kojega je svaki treći krevet prazan

More

Turističko ljeto u septembru napunilo je hotele…

17. septembar 2018, 12:00

U dosadašnjih 12 dana ovog mjeseca Hrvatsku je posjetilo već 1,1 milion gostiju, koji su u prvom posezonskom mjesecu do sada već ostvarili 6,5 milijuna noćenja, piše Slobodna Dalmacija.

Budući da hotelijeri najavljuju odlične posjete i rezervacije sve do kraja mjeseca, a veći dio njih i u oktobru, nema razloga za sumnju da će, ako se nešto nepredviđeno ne dogodi, septembar po mnogočemu u turizmu Hrvatske ostati zapamćen kao mjesec za poželjeti, i po prometu i po zaradi, piše Slobodna Dalmacija.

Jer, septembarski turistički promet nikome u Hrvatskoj nije zadavao problem još od prošle zime. Postelje u hotelima i kod porodičnih iznajmljivača prve su se prodale baš za taj mjesec još prije Uskrsa, aviokompanije popunile su letove prema Jadranu i Zagrebu do kraja listopada, a što je najvažnije, baš zbog takve potražnje nije bilo potrebe za snižavanjem cijena i akcijama. Zato bi i u financijskom smislu za mnoge septembar mogao biti pravi melem nakon svih iznenađenja iz avgusta, u kojemu su cijene praznih postelja ponegdje padale i do 20 posto.

Hoteli popunjeni

I dok su hoteli u dosadašnjem dijelu septembra popunjeni od 85 do 100 posto, ovisno o kategoriji kod obiteljskog smještaja popunjen je trenutno tek svaki treći registrirani krevet. Tako je na jučerašnji dan iskoristivost kapaciteta u obiteljskom smještaju bila manja od 30 posto.

Ako takva činjenica na prvi pogled navodi na pomisao da to nije dovoljno dobro za iznajmljivače, valja odmah kazati da je (pre)veliki broj registriranih iznajmljivača svoju sezonu planski završio početkom septembra, bez obzira na potražnju. Kretanjem djece u školu, završetkom godišnjih odmora, povratkom studenata i nedostatkom radnika za održavanje apartmana, stotine hiljada postelja u porodičnom smještaju završno su pospremljene i čekaju iduće ljeto.