<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

RIJEŠENA MISTERIJA Ruski avion iznad Mediterana OBOREN

Svijet

Sirijski protivvazdušni sistem je oborio ruski avion Il-20, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

18. septembar 2018, 12:00

Kako su naveli, izraelski napadi na Siriju su pokrenuli niz događaja koju su doveli do ove tragedije, prenosi RT.

U avionu se nalazilo 14 osoba.

U ponedjeljak uveče četiri izraelske avijacije F-16 napadale su mete u Latakiji nakon što su se približile sa Mediterana, navodi se u saopštenju ruskog ministarstva odbrane.

Izraelski vojni avioni došli su na malu visinu i “stvorili su opasnu situaciju za druge avione i brodove u regionu”, navodi se u saopštenju.

Vojska je rekla da su i fregata fancuske mornarice “Auvergne”, kao i ruski avion “Il-20” bili u području gdje je vršena izraelska operacija.

– Izraelski piloti su iskoristili ruski avion kao zaštitu i načinili ga metom za sirijsku vazdušnu odbranu. Kao posljedica toga, Il-20, koji je na radaru znatno veći od F-16, pogođen je od strane raketnog sistema S-200 – navodi se u saopštenju.

Rusko ministarstvo je naglasilo da su Izraelci morali da znaju da je ruski avion bio prisutan na tom području, što ih nije zaustavilo od “provokacije”. Izrael takođe nije upozorio Rusiju o planiranoj operaciji unaprijed. Upozorenje je došlo nekoliko minuta prije početka napada, što “nije ostavilo vremena da se ruski avion premjesti u sigurno područje”, navodi se u saopštenju.

Prethodno su ruski mediji javili da je avion nestao s radara tokom napada četiri izraelska aviona F-16 na sirijske ciljeve u sirijskoj provinciji Latakiji, prenosi Blic.

U saopštenju se navodi da je veza sa posadom izgubljena u trenutku kada se avion nalazio 35 kilometara od obale Sirije.