Danilo Kiš: O nacionalizmu

GODIŠNJICA

Danilo Kiš: O nacionalizmu

Piše: Danilo Kiš

Nacionalizam je, pre svega, paranoja. Kolektivna i pojedinačna paranoja. Kao kolektivna paranoja, ona je posledica zavisti i straha, a iznad svega posledica gubljenja individualne svesti; te, prema tome, kolektivna paranoja i nije ništa drugo do zbir individualnih paranoja doveden do paroksizma.

Ako pojedinac, u okviru društvenog projekta, nije u stanju da se «izrazi», ili zato što mu taj društveni projekt ne ide na ruku, ne stimuliše ga kao  individuu, ili ga sprečava kao individuu, što će reći ne daje mu da dođe do svog entiteta, on je primoran da svoj entitet traži izvan identiteta i izvan tzv. društvene strukture. Tako on postaje pripadnik jedne skupine koja postavlja sebi, bar na izgled, kao zadatak i cilj probleme od epohalne važnosti: opstanak i prestiž nacije, ili nacija, očuvanje tradicije i nacionalnih svetinja, folklornih, filozofskih, etičkih, književnih, itd. Sa teretom takve, tajne, polujavne ili javne misije, N.N. postaje čovek akcije, narodni tribun, privid individuuma. Kad smo ga već sveli na tu meru, na njegovu pravu meru, pošto smo ga izdvojili iz krda, u koje se on sam smestio – ili gde su ga drugi smestili, imamo pred sobom individuu bez individualnosti, nacionalistu, rođaka Žila (Jules).


To je onaj Sartrov Žil, koji je porodična nula, čija je jedina osobina da ume da prebledi na pomen jedne jedine teme: Engleza. To bledilo, to drhtanje, ta njegova «tajna», da ume da prebledi na pomen Engleza, to je jedino njegovo društveno biće i to ga čini značajnim, postojećim: nemojte pred njim pominjati engleski čaj, jer će vam svi za stolom početi namigivati, davaće vam znake rukama i nogama, jer Žil je osetljiv na Engleze, zaboga, pa to svi znaju, Žil mrzi Engleze (a voli svoje, Francuze), jednom rečju, Žil je ličnost, on postaje ličnost zahvaljujući engleskom čaju.

Ovaj i ovakav portret, primenjiv na sve nacionaliste, može se slobodno, a po ovoj shemi, razviti do kraja: nacionalista je, po pravilu, kao društveno biće, i kao pojedinac, podjednako ništavan. Izvan ovog opredeljenja, on je nula. On je zapostavio porodicu, posao (uglavnom činovnički), literaturu (ako je pisac), društvene funkcije, jer su one isuviše sitne u odnosu na njegov mesijanizam. Treba li reći da je on, po opredeljenju asketa, potencijalni borac koji čeka svoj čas. Nacionalizam je, da parafraziram Sartrov stav o antisemitizmu, «potpun i slobodan izbor, globalan stav koji čovek prihvata ne samo prema drugim nacijama nego i prema čoveku uopšte, prema istoriji i društvu, to je istovremeno strast i koncepcija sveta».

Nacionalista je, po definiciji, ignorant. Nacionalizam je, dakle, linija manjeg otpora, komocija. Nacionalisti je lako, on zna, ili misli da zna, svoje vrednosti, svoje, što će reći nacionalne, što će reći vrednosti nacije kojoj pripada, etičke i političke, a za ostale se ne interesuje, ne interesuju ga, pakao to su drugi (druge nacije, drugo pleme). Njih ne treba ni proveravati. Nacionalista u drugima vidi isključivo sebe – nacionaliste. Pozicija, rekosmo li, komotna. Strah i zavist. Opredeljenje, angažovanje koje ne iziskuje truda. Ne samo «pakao to su drugi», u okviru nacionalnog ključa, naravno, nego i: sve što nije moje (srpsko, hrvatsko, francusko...) to mi je strano. Nacionalizam je ideologija banalnosti. Nacionalizam je, dakle, totalitarna ideologija.

Nacionalizam je, uz to, ne samo po etimološkom značenju, još poslednja ideologija i demagogija koja se obraća narodu. Pisci to najbolje znaju. Stoga je pod sumnjom nacionalizma svaki pisac koji deklarativno izjavljuje da piše «iz naroda i za narod», koji svoj individualni glas tobože potčinjava višim, nacionalnim interesima. Nacionalizam je kič (a, da se podsetimo, Kič bi se mogao meriti stepenom banalnosti svojih asocijacija – A. Mol.), u srpsko – hrvatskoj varijanti, nacionalizam je borba za prevlast oko licitarskog srca.

Nacionalista, u principu, ne zna ni jedan jezik, niti tzv. varijante, ne poznaje druge kulture – ne tiču ga se. Ali stvar nije tako prosta. Ako i zna neki jezik, što će reći da kao intelektualac ima uvid u kulturno nasleđe neke druge nacije, velike ili male, to mu znanje služi samo tome da uspostavlja analogije, na štetu onih drugih, naravno. Kič i folklor, folklorni kič, ako vam se tako više sviđa, nisu ništa drugo do kamuflirani nacionalizam, plodno polje nacionalističke ideologije. Zamah folklorizma, kod nas i u svetu, nije antropološke prirode, nego nacionalističke. Insistiranje na famoznom coleur locale-u takođe je, ako je izvan umetničkog konteksta, što će reći da nije u službi umetničke istine, jedan od vidova nacionalizma, prikrivenog.

Nacionalizam je, dakle, prevashodno negativitet, nacionalizam je negativna kategorija duha, jer nacionalizam živi na poricanju i od poricanja. Mi nismo ono što su oni. Mi smo pozitivan pol, oni negativan. Naše vrednosti, nacionalne, nacionalističke, imaju funkciju tek u odnosu na nacionalizam onih drugih: mi jesmo nacionalisti, ali oni su to još i više, mi koljemo, kad se mora, ali oni još i više; mi smo pijanci, oni alkoholičari; naša istorija je ispravna samo u odnosu na njihovu, naš je jezik čist samo u odnosu na njihov. Nacionalizam živi od relativizma. Ne postoje opšte vrednosti, estetičke, etičke, itd. Postoje samo relativne. I u tom smislu, u prvom redu, nacionalizam jeste nazadnjaštvo. Treba biti bolji samo od svoga brata ili polubrata, ostalo me se i ne tiče. Skočiti malo više od njega, ostali me se ne tiču. To je ono što smo nazvali strah. Ostali čak imaju pravo da nas dostignu, da nas prestignu, to nas se ne tiče. Ciljevi nacionalizma uvek su dostižni ciljevi, dostižni jer su skromni, skromni jer su podli. Ne skače se, ne baca se kamena s ramena da bi se dostigao svoj sopstveni maksimum, nego da bi se nadigrali oni, jedini, slični a tako različni, zbog kojih je igra i započeta.

Nacionalista se, rekosmo, ne boji nikog, osim svog brata. Ali od njega se boji strahom egzistencijalnim, patološkim: pobeda izabranog neprijatelja jeste njegov apsolutni poraz, ukidanje njegovog bića. Pošto je strašljivac i nikogović, nacionalista ne ističe sebi više ciljeve. Pobeda nad izabranim neprijateljem, onim drugim, jeste apsolutna pobeda. Stoga je nacionalizam ideja beznađa, ideologija mogućne pobede, zagarantovana pobeda, poraz nikad konačan. Nacionalista se ne boji nikoga, «nikoga do Boga», a njegov bog jeste bog po njegovoj meri, bledi rođak Žil, negde za nekim drugim stolom, njegov brat rođeni, isto toliko nemoćan kao i on sam, «ponos porodice», porodični entitet, svesni i organizovani deo porodice i nacije – bledi, blesavi rođak.

Rekli smo, dakle, biti nacionalista znači biti individuum bez obaveze. «To je kukavica koja ne želi da prizna svoj kukavičluk; ubica koji potiskuje svoju naklonost ka ubistvu, nemoćan da je sasvim priguši a koji se, ipak, ne usuđuje da ubije, osim iz potaje ili anonimnosti gomile, ili u nekakvom pravednom ratu. Nezadovoljnik koji u mirnodopsko vreme ne usuđuje da se pobuni iz straha od konsekvenci svoje pobune» - slika i prilika citiranog Sartrovog antisemite. I odakle, pitamo se, taj kukavičluk, to opredeljenje, taj zamah nacionalizma u naše doba? Pritisnut ideologijama, na marginama društvenog kretanja, zbijen i izgubljen među konfrontiranim ideologijama, nedorastao individualnoj pobuni, jer mu je ona uskraćena, individuum se našao u procepu, u praznini, ne učestvuje u društvenom životu a društveno biće, individualista a individualnost mu uskraćena u ime ideologije, i šta mu preostaje drugo nego da svoje društveno biće traži drugde? Nacionalista je refulirani individualista, nacionalizam je refulirani (kolektivni) izraz tog i takvog individualizma, ideologija, i antiideologija...


Arhiva BUKE

 

 

 

Komentari na tekst (50)
Objavljeno:
Divno. Nazalost, ovo je nspisano za one koji imaju mozga. Nacionalista ovo moze procitati bezbroj puta ali nece razumjeti. Kad bi razumio, ne bi bio nacionalista.
Objavljeno:
Kad sam ja ovo učio kod profesora Bahtijara... Hvala profesore
Objavljeno:
Nacionalizam je zlo, zlo je sve što je dovelo da ljudi radi nečije ideologije budu mrtvi. Nešta slićno ISISU. Ako se ne uklapaš u sistem- mrtav si. Gore od Gadafijeve vladavine.
Objavljeno:
@Драган Јанковић: зато што су вас већ једном били примирили (и папрено то платили), али очигледно нису били довољно искључиви, па сте се ево опет повампирили. Исламска држава, афричка корумпирана племена, усташе, четници, фундаменталисти, радикали, десничари, националисти... све су то иста говна, само друго паковање.
Objavljeno:
Procitao sam prvih 5 recenica i ne mogu dalje. O, kakvih gluposti sve covek moze da procita. Apsolutno presera....
Objavljeno:
"Nacionalizam je TURBO FOLK" Rambo Amadeus
Objavljeno:
Киш је програмски писао о национализму да би постао средњоевропски писац и кандидат за Нобелову награду. Зато је и изигравао жртву, иако је био под режимском заштитом све време. А то му није било тешко да чини јер све до пред крај живота није знао ко је. P. S. Зашто су сви коментари који нападају национализам написани латиницом и зашто су тако искључиви док се „боре" против искључивости??,,
Objavljeno:
U nacionalizam je Danilo lepo nagurao i nekih opštijih fakata. Na primer: ako čovek nema individualni izraz, on teži sa se pridruži nekoj grupi, ako je takmičar (ne traga za svojstvenom merom) on se pozicionira poredeći se sa drugima, ako nešto ne zna onda on zazire od toga i uz dužu prisutnost počinje da ga se plaši, ako ne može da to iz sebe iznese i savlada, već to poriče, mržnja ga obuzima, i tako dalje. I zato je tu pripadnost- bilo navijačkoj grupi, bilo naciji, partiji, gomili, grupi ili koje čemu drugom. Što takav kolektiv ima za njega viši ideal -to mu se takav pojedinac s više poverenja prepušta. Što je grupa moćnija to je nestrpljivija sa „beskorisnom“. Naravno, da je za to potrebno da bude lenj da uči, sanjar potisnutih ambicija, da se prepušta iskustvu prethodnika ili autoritetu, neurotik kratkog daha čiji nemir prepoznaje protivnika i to u najsličnijim, da se zadrži na nivou odgoja za decu... Ali nacionalizam je samo jedan u nizu izraza takve ličnosti. A te izraze i granice grupe može i da prilagodi modi ili moćnijoj grupi. Tako je i sa antinacionalistima, ako je to deklarisana pripadnost, drugačijem izrazu. Onda među njima neće biti izlečenja, već sukoba, samo različitim sredstvima. Ali i dalje za obe sorte važe isti uzroci: lenjost, strah, fantaziranje, zamazivanje, konformizam, zatvorenost, otpor, prijemčivost konačnom rešenju…
Objavljeno:
Prekasno je da promijenimo svijet, uvijek je vrijeme da se mi mijenjamo, ili će nas svijet promijeniti. Zaključak PROMJENA je potrebna, poželjna, neizbježna, ovako ili onako, sve se mijenja ( sem gluposti),
Objavljeno:
pa odakle onda ovo pakovanje tako nacisticko i sovinisticki nalickano od strane slovenije , hrvatske i bosne ... ko to poce rat napadom na decu 1991 u sloveniji , pa u hrvatskoj pa u bosni ... Bolje biti nacionalista nego nacista i extrem poput bivsih JU republika gore nevedenih koje i dan danas otvoreno gaje cist NACIZAM
Objavljeno:
Danilo Kiš , kao veliki pisac nije odoleo a da ne napiše koju reč o ovoj temi.....Tema je velika i složena....... I u gotovu svemu se slažem sa njim ..........Ima i pesničkog preterivanja naravno......... I sve je dobro dok nacionalizam ne preraste u bilo koji vid agresije........
Objavljeno:
Robovanje auktoritetima je izraz patrijarhalizma, a patrijarhalizam je izraz primitivnog agrikulturnog drustva. Ne da sam Luddite (kako se to vec prevodi sa engleskog), ali su takozvani "civilizovani" narodi ubili one koji su znali zivjeti sa sobom, u smislu nas kao exstenzije i manifestacije prirodnog svijeta. I nije to ideja o "noble savage", nego o realizaciji da imamo isti DNK kao i drvo, paprika, vuk i ovca. Tom realizacijom pada puno tih negativnih furki u vodu. Vraca se matrijarhat (jer je priroda zensko, radja zivot), a muski ego i energija se ispoljava spontano, samanski i u skladu sa prirodom. Ali to se ne smije, jer na cijim ce ramenima tada imperije stajati. A bas u tome i jeste fazon.
Objavljeno:
Kis: Intelektualna velicina, smjernica u spoznaju.opomena zalutalim intelektualcima.svjetlost u tami totalitarne bolesti.Kis je opomena globalnoj bolesti koju bih ja okarakterisala kao nedostatak zdravog rasudjivanja.
Objavljeno:
Problem u razumevanju stvari jeste ROBOVANJE AUTORITETIMA,i to je značajna barijera u pravu na ispoljavanje svog integriteta.Posebno je značajno to što ne možemo da se otrgnemo od već ustaljenih stvari koje su stvorile bezrazložnu NAVIKU da verujemo u sve što je neko već rekao ili napisao,pa to ponavljamo do besvesti,bez elementarne logike(logica utens).Svako ima pravo na mišljenje,ali ono treba da bude u skladu s realnošču,koja nudi promene u shvatanju,razumevanju i tumačenju.Ne može se AROGANCIJOM tvrditi da je neko "intelektualni čvarak", a da se bar nešto ne ponudi kao "proizvod"takve "intelektualne pameti"koja kao nedozreo lovac lovi zeca,a ne zna šta je zec(verovatno domaća živina).Svaka teorija, bilo da je naučna ,stručna ili "priučena",mora da pruži čitaocu bar nešto o čemu će da razmišlja,i svaka tvrdnja kojom se nešto osporava mora da ima bar osnovnu korektnost u ophođenju.Arogancija je u osnovi NESIGURNOST u svoj rad i znanje,ne priznaje svoje neznanje i neobrazovanje,pa ga "uvaljuje"nekom drugom,i ne uvažava mišljenje drugih,a da pri tome ne nudi novo i bolje. Kada bismo samo kopirali takozvane autoritete,ne bismo dogurali ni korak napred,niti bismo imali novo.NEZNANJE se pokriva "znanjem"takvih autoriteta.Radi se i o tome kako čitamo tektove.Ako smo unapred negativno "nastrojeni"prema novom mišljenju,braneći naše INTELEKTUALNE AUTORITETE(IDOLE),tada smo pristalice idolopoklonstva.A takve pristalice ne vide dalje od brega ispred sebe.Tekst treba ZNATI I UMETI čitati. ZNATI čitati znači znati pročitati slovo,reč,rečenicu,tekst,bez obaveznog ulaženja u suštinu stvari,a UMETI čitati znači SHVATITI(RAZUMETI)I TUMAČITI.E,to je već za neke težak fizički rad.Šta mislite,da li je sve dobro što je već"ustaljeno"?Sada je već ustaljena jezička poštapalica"OVAJ".Da li to treba da "traje"i da li treba da dozvolimo da to traje?Možda "treba",jer to čujemo od svih javnih i poznatih ličnosti,koji nam tako "kroje"jezička "pravila".I,na kraju,NACIZAM NIJE NACIONALIZAM,JESTE "AGRESIVAN(EKSTREMAN)NACIONALIZAM",a to je suštinska razlika.
Objavljeno:
TMPGENC pa bezveze bi bilo da sam njega izostavio ;)
Objavljeno:
Revolucionar, ironija je na mjestu. Sasvim OK, slažem se. A da pri tom nisi pomenuo Divosa, ne bi ni morao da mi objašnjavaš sve ostalo... :)
Objavljeno:
TMPGENC to je bila ironija na tvoje pokušaje kačenja bošnjačkog nacionalizma meni,pa sam glede toga rekao,u šali naravno,da ćeš garant reći da je Kiš nacionalista,vidim ja nema mi druge,moram ti tumačiti svaku svoju rečenicu jer je svaki put pogrešno protumačiš.
Objavljeno:
Revolucionar, stari druže, pa zašto bih ovaj tekst prihvatio na način kako tebi naglo pade na pamet? U ovom tekstu je generalno opisan nacionalizam. A gdje ti pronađe u ovom članku da se Kiš obraćao srpskim nacionalistima? To vjerovatno samo ti možeš objasniti, jer uvijek imaš "argumente"... Evo, opet sam pročitao tekst. I potpisujem svaku riječ (da se tako izrazim). Svaka riječ teksta, evo sad da ja budem kao i ti, meni objašnjava bošnjački nacionalizam. Ma u detalje... Hehe...
I šta sad?
Na jednom mjestu se pominje konkretno srpsko-hrvatski nacionalizam. U vrijeme kada je Kiš ovo pisao, bošnjački (muslimanski) nacionalizam nije ni postojao kao samostalna kategorija, nego samo kao podvrsta hrvatskog, što je nasleđe iz drugog svjetskog rata. Zato nije ni pomenut.
Kad pametni ljudi svojim mudrim riječima pokušavaju uticati na naše razmišljanje, to moramo prihvatiti i razmisliti o poruci koju nam šalju. A nikako ne glumiti tenisera i njegovu misao reketom "lansirati" na protivnički teren...
Objavljeno:
Daniluška je neponovljiv,Nebesa su ga pogledala da ne bude svjedok ratova na prostorima svoje zemlje koju je toliko volio,
Objavljeno:
Sada će garant TMPGENC i DIVOS reći da je Danilo Kiš bošnjački nacionalista koji podržava bošnjačku politiku Alije Izetbegovića i njegovog sina Bakira.Ali da se osvrnemo na SAMURAJKO-ov komentar.SAMURAJKO ti si donekle u pravu sa svojim semantičkim poimanjem riječi nacionalizam,međutim prenebjegao si činjenicu da su izrazi nacionalizam i nacionalista ipak opšte prihvaćeni kao negativan pojam,samim tim zbog primjera iz istorije gdje su Nacional-socijalisti Adolfa Hitlera naziv nacija povezali sa njemačkim narodom,tj postalo je opšteprihvaćeno da nacija jest jednako narod i time su se pojmovi nacionalista i nacionalizam uvriježili u negativnom kontekstu mada semantički to tako ne izgleda,pa je Danilo u pravu kada pojašnjava riječi nacionalizam i nacionalista u negativnom značenju jer je to postalo opšte pravilo,kao naprimjer u slučaju riječi patria koja u suštini znači otadžbina ali se nije promijenila u otadžbinizam već u patriotizam koji je danas ima pozitivno značenje ili sa dodacima kao lokal patriotizam,a ne lokal otadžbinizam,a koji može imati negativan kontekst glede naprimjer filozofije palanke,pa je zato danas teško poimati da nacionalizam i nacionalista mogu imati pozitivno značenje jer je u svom političkom djelovanju uvijek sa sobom nosio opasne posljedice,kao naprimjer što znamo da svastika svoje porijeklo vodi iz Indije kao jedan od simbola indisjkog boga Ganeša ali je naravno problem što su ovaj simbol opet koristili nacisti,samo sa izvrnutim krakovima,pa u kolektivnoj svijesti ovaj simbol i dalje predstavlja simbol zla.Još jedan problem koji se javlja kod ovog fenomena jeste taj što vas njegovo ustrojstvo tjera da kažete kako ste tolerantni prema drugim nacijama ako ne želite da vas okarakterišu kao nacionalistu,a tu se krije zamka.Naime pojam tolerancija u svojoj suštini znači da trpite nešto što vam se ne sviđa,a ako nemate problem sa drugim nacijama i vjerama onda nemate šta tolerisati jer vam to ne smeta.Tako da nacionalizam upravo ovako kako ga je Kiš opisao je jako opasan,pogotovo kada se želi staviti u isti koš sa pozitivnim aspektima patriotizma bez obzira što u semantičkom obliku zaista nema nikakve veze sa narodom.
Objavljeno:
Osoba otvorenih očiju nikada nije pred većim iskušenjem da odbaci stege tolerancije do li kad pročita kako intelektualni čvarci po komentarima kritikuju jednog Kiša...
Objavljeno:
http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Izetbegovic-potpisao-pa-odbacio-Kutiljerov-plan-290287.html
Objavljeno:
http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Izetbegovic-potpisao-pa-odbacio-Kutiljerov-plan-290287.html
Objavljeno:
Dopunjen komentar sam napisao na sajtu BUKA magazin,Džordž Orvel: Crtice o nacionalizmu
Objavljeno:
Nacionalizam i nacionalista imaju izvor(osnov)u NACIJI,A NE U NARODU(kako je D.Kiš to "objasnio").NACIJA(kategorijalan pojam)jeste jedinstvena društvena državotvorna zajednica s formiranim i usvojenim zajedničkim interesima svih građana(državljana)u granicama zajedničke države.Ona je zajednica SVIH NARODA u zajedničkoj državi.Ukupnost je svih građana(državljana),bez obzira na socijalne, etničke i druge razlike,što podrazumeva zajednicu porekla,jezika,običaja i kultura SVIH NARODA u zajedničkoj državi.Pripadnici NACIJE jesu svi državljani(građani) zajedničke države,s potpuno jednakim pravima(jednakopravni),bez prava postojanja većine i manjine(sem u izbornim rezultatima).NACIJA JESTE SUŠTINA DRŽAVE. ONA JESTE DRŽAVA.Zato postoje UJEDINJENE NACIJE u Njujorku.NACIONAL - NO JESTE DRŽAVNO.NACIONALNOST JESTE DRŽAVLJANSTVO,PRIPAD - NOST NACIJI(DRŽAVI).Svaka država jeste JEDNONACIONALNA.Svaka država jeste I NACIONALNA I GRAĐANSKA,jer su svi građani ujedno državljani zajednič- ke države,tj.pripadnici ISTE NACIJE. Dakle,NACIONALIZAM I NACIONALISTA POTIČU IZ NACIJE,NE IZ NARODA,I S NJIM NEMAJU VEZU(iz nacije proističe nacionalno,nacionalizam i nacionalista,a iz naroda proističe narodno,pa je besmisleno da postoji "narodni nacionalista"). NACIONALIZAM jeste društveno-političko i kulturno delovanje U NACIJI I ZA NACI- JU,radi razvijanja i očuvanja NACIONALNE SVESTI,NACIJE I ZAJEDNIČKE DR - ŽAVE.Osnovna socijalno-psihološka funkcija NACIONALIZMA jeste formiranje i učv- ršćivanje NACIONALNOG IDENTITETA,BUĐENJE I JAČANJE NACIONALNE SV- ESTI RADI HOMOGENIZACIJE NACIJE I UČVŠĆIVANJE ZAJEDNIČKE DRŽA - VE.Složen je pojam koji obuhvata različite nivoe NACIONALNE SVESTI,a ta svest podrazumeva LJUBAV PREMA NACIJI,ISTICANJE NACIONALNIH(DRŽAVNIH) O- BELEŽJA(HIMNA,ZASTAVA,GRB),NACIONALNI PONOS I ZALAGANJE ZA NA - CIONALNI PROSPERITET.S obzirom da izvire iz NACIJE,MOŽE SE GOVORITI O JEDNOM NACIONALIZMU NA NIVOU DRŽAVE,TJ. SRBIJANSKOM NACIONALI- ZMU,A NE O SRPSKOM NACIONALIZMU KOJI SE ODNOSI NA SRPSKI NA - ROD,JER TAKAV NE POSTOJI U SRBIJI.Zato se pojavljuju greške u tumačenju nacionalizma usled nerazumevanja njegove suštine.Nijedan darod NE MOŽE DA I- MA "SVOJ"NACIONALIZAM,NEGO MOŽE DA IMA POPULIZAM(populus=narod). Zato nije pogrešno isticati SRBIJANSKI NACIONALIZAM,ako je u prethodno nave- denom kontekstu.NACIONALIZAM jeste svest o NACONALNOSTI(DRŽAVLJANS- TVU),NJENOM POŠTOVANJU,O PRIPADNOSTI NACIJI(DRŽAVI),NACIONALNI DUH,RODOLJUBLJE I PATRIOTIZAM,ZASTUPANJE SVEGA ŠTO JE NACIONAL NO(DRŽAVNO),POSEBNO ZASTUPANJE NACIONALNOG(DRŽAVNOG)CILJA,PI TANJA,INTERESA,ODBRANE I EKONOMSKOG RAZVOJA.NACIONALIZAM JESTE NACIONALNI(DRŽAVNI)PONOS. EKSTREMAN(AGRESIVAN)NACIONALIZAM jeste društveno-političko,kulturno,eko- nomsko.vojno i drugo delovanje neke NACIJE(DRŽAVE),grupa,pokreta i pojedinaca radi razvijanja,širenja i nametanja svojih interesa,stavova,mišljenja,uverenja,društve - no - političkog sistema i superiornosti nacije(države) putem raznih političkih,ekonom - skih,vojnih(oružnih)i drugih pritisaka,do izazivanja manjih sukoba i,na kraju,rata. NACIONALISTA jeste pripadnik NACIJE( NE nijednog naroda posebno),koji se zala- že i bori za očuvanje i razvijanje NACIONALNE SVESTI, CELE NACIJE I ZAJED - NIČKE DRŽAVE.ODAN JE DRŽAVLJANIN ZAJEDNIČKE DRŽAVE,RODOLJUB, PATRIOTA,S IZRAŽENOM LJUBAVLJU PREMA NACIJI(DRŽAVI).Ponosan je na svoju NACIJU(DRŽAVU).Ponaša se uvek u duhu pravog NACIONALIZMA. I dalje se kod nas NACIONALISTA tumači kao "izrod" iz naroda,što je suštinski pogrešno, jer NEMA BAŠ NIKAKVU VEZU S NARODOM,NEGO S NACIJOM.PRAVI NACIO- NALISTA JE PONOS NACIJE(DRŽAVE). EKSTREMAN(AGRESIVAN)NACIONALISTA jeste pojedinac koji se zalaže i spro- vodi ekstreman(agresivan) nacionalizam.
Objavljeno:
Sve zavisi od definicije nacionalizma. Ako pod time podrazumevamo ovo sto i Kis, to jeste negativna pojava, ali nisu svi nacionalisti (ili oni koji se tako osecaju) takvi. Mislim da je kljucno pitanje: da li je patriotizam negativna pojava? I mora li nuzno predstavljati negaciju drugoga? Ja mislim da ne mora...
Objavljeno:
Sve sto sam ikada mislio (mogao misliti) o nacionalizmu je upravo to. S tom razlikom sto sam nisam nikada bio u stanju to tako artikulisati. Zato je Kis Kis, a ja sam ja. Pozdrav
Objavljeno:
kao student često sam ponavljao Kišovu definiciju nacionalizma a koju ne nadjoh ovdje al da je pomenem: Nacionalista mrzi pripadnike svoje nacije zato što oni ne mrze pripadnike drugih nacija kao što ih on mrzi.
Objavljeno:
Nacionalizam je idejna podloga za totalitarizam Produkt je fašizam kao oblik potpune fašizacije pojedinca i uništavanja čovjeka, oduzimanjem osobne odgovornosti. Nema civilizacijske pravde na Balkanu . Tek nekoliko povijesno mirnih trenutaka, koji nas nisu učinili sigurnijim : naprotiv.
Objavljeno:
Čak ni Kišov briljantni pogled na blato nacionalizma nema više nikakvog smisla ako se čita u sredini u kojoj se nacionalisti ovako kote i vrve kao vaške - u nacionalizmu ideje i stvari izgube originalni smisao, razum ustukne, i ostaje samo krv i tlo. Džaba je znati da je neko nekada bio normalan, ako živiš u bezumnoj Bosni danas, gdje se nacionalisti upinju da te nabijede da nisu tolika govna kolika si se uvjerio da jesu, toliko puta do sada. U Bosni je lijepa i pametna misao potpuno devalvirala. U Bosni dana samo ima smisla po kratkom postupku slati ljude oko sebe u pizdu materinu, jer je mala šansa da ćeš pogriješiti čineći tako, naprotiv.
Objavljeno:
Objasnio Danilo - sta znaci biti osvescen, sta znaci biti individua, sta znaci misliti svojom glavom. Zato sto je bio sve to i mnogo vise. Da nam je VISE takvih mrznje bi bilo mnogo manje. Pravi neprijatelj je neznanje, bio i ostao. Ljudi se definisu kroz mrznju i strah. Zelim im svima da jednom budu primorani da priznaju da su ti 'drugi' isto ljudi kao i mi, da imaju iste nevolje….jednom kad vidis druge i sebe u istoj ravni ne mozes mrzeti vise. Jer ces mrzeti samoga sebe.
Objavljeno:
Па ваљда ми је ближи и пречи рођени брат од неког ко ми није ама баш ништа.
Objavljeno:
Prvo da kažem da nacionalizam nikad nije isti,stalno se mijenja sa razvojem društva i cjelokupnih društveno ekonomskih promjena.Nacionalizam je složen pojam (ne pojava)koji obuhvata različite nivoe nacionalne svijesti.Nacionalizam kao pojava čiji je osnovni kriterij bila RELIGIJA,privrženost vlastitom narodu (jedna kultura,jedan jezik,jedna vjera) zanemarujući interese drugih naroda,i tad dolazi do pojave fašizma i nije pogrešno izjednačavanje sa nacionalizmom.S pravom se tad može reći da je nacionalizam =fašizam,jer ne postoji međunacionalna tolerancija. To vam je isto kao kad Englez Žila ljubazno pita "Vi nećete čaj".Neke činjenice je uzalud ponavljati kad se uzme u obzir da je pojavi,nastanku,i neprestalnom trajanju nacionalizma kriv ČOVJEK,koji sve radi u ime VJERE uništava druge i drugačije pod krinkom NACIJE.Sve je već odavno prevazišlo svoje OKVIRE tako da je sad NACIONALIZAM ugrozio NACIONALNU SIGURNOST,napominjem ZBOG NEDOSTATKA TOLERANCIJE....Još ću samo napomenuti Nacionalizmu ne možete zatvoriti vrata ,on vam je već u kući,hoćete li ga prepoznati ???(ugroženost po svim osnovama).Danilo Kiš ga je prepoznao !!!
Objavljeno:
Mladenu - taman pomislih da će proći bez budala, kad ono - desio se Mladen.
Objavljeno:
Bravo majstore, neprevaziđena definicija ovog podaničkog fenomena, fenomena koji je od pamtivijeka provjerena formula za najlakše manipulisanje ljudima. "Rekli smo, dakle, biti nacionalista znači biti individuum bez obaveze. «To je kukavica koja ne želi da prizna svoj kukavičluk; ubica koji potiskuje svoju naklonost ka ubistvu, nemoćan da je sasvim priguši a koji se, ipak, ne usuđuje da ubije, osim iz potaje ili anonimnosti gomile, ili u nekakvom pravednom ratu. Nezadovoljnik koji u mirnodopsko vreme ne usuđuje da se pobuni iz straha od konsekvenci svoje pobune» - slika i prilika citiranog Sartrovog antisemite. I odakle, pitamo se, taj kukavičluk, to opredeljenje, taj zamah nacionalizma u naše doba? Pritisnut ideologijama, na marginama društvenog kretanja, zbijen i izgubljen među konfrontiranim ideologijama, nedorastao individualnoj pobuni, jer mu je ona uskraćena, individuum se našao u procepu, u praznini, ne učestvuje u društvenom životu a društveno biće, individualista a individualnost mu uskraćena u ime ideologije, i šta mu preostaje drugo nego da svoje društveno biće traži drugde? Nacionalista je refulirani individualista, nacionalizam je refulirani (kolektivni) izraz tog i takvog individualizma, ideologija, i antiideologija..."
Objavljeno:
Danilove riječi za sva vremena. Kao da je opisivao ove naše današnje nacionaliste, širom regiona. Sudeći po njegovom tekstu,njegovoj analizi, i on je živio u okruženju nacionalista, a i čitav svijet, i onda i sada živi sa nacionalistima tipa Žili. Naš bosanskohercegovačko-srpski Žil je Dodik. Izvinite što ga pominjem. Bolje ga je sad pominjati, nego nedajbože, poslije nekog rata kojega bi ovaj"To je kukavica koja ne želi da prizna svoj kukavičluk; ubica koji potiskuje svoju naklonost ka ubistvu, nemoćan da je sasvim priguši a koji se, ipak, ne usuđuje da ubije, osim iz potaje ili anonimnosti gomile, ili u nekakvom pravednom ratu. Nezadovoljnik koji u mirnodopsko vreme ne usuđuje da se pobuni iz straha od konsekvenci svoje pobune» - slika i prilika citiranog Sartrovog antisemite"..., moga da izazove svojim bezumnim i iracionalnim ponašanjem. Ja se čudim odakle, među Srbima tolika ljubav i privrženos ka folkloru i kiču, a to je Danilo Kiš lijep objasnio, mnogo ranije, za njegova vremena "Kič i folklor, folklorni kič, ako vam se tako više sviđa, nisu ništa drugo do kamuflirani nacionalizam, plodno polje nacionalističke ideologije. Zamah folklorizma, kod nas i u svetu, nije antropološke prirode, nego nacionalističke. Insistiranje na famoznom coleur locale-u takođe je, ako je izvan umetničkog konteksta, što će reći da nije u službi umetničke istine, jedan od vidova nacionalizma, prikrivenog." Hvala ti Danilo što si postojao i što si među nama kroz svoja djela.Nadam se da "će te čitati", pažljivije sa razumjevanjem, gore potpisani Lorka. Da mu ćirilica neće biti njegovi simbol nacionalizma, kao nekim "objekat" zbog kojeg treba mrziti tuđe i drugačije.
Objavljeno:
Lako je jeveju da pise o nacionalizmu,iza njega stoji cijeli svjedski poredak i drzava Izrael.
Objavljeno:
Sta ti je demokratijja svak svakog moze komentarisati - Evo npr. covjek nepismen moze da komentarise Danila Kisa
Objavljeno:
Која балега да се на њу лијепе муве! Стално се изједначавају појмови национализма и фашизма! Опозициони облик национализму је негативан, зове се фашизам и карактерише га мржња. Национализам је само онај позитиван облик који карактерише љубав, мирољубивост и толеранција према различитостима. Негативан однос према национализму, макар и у име глобалистичке ''интернационале'', веома је близак фашизму. Он покушава забранити народе у име некакве апстрактне наднационалне заједнице која је у суштини немогућа, али зато носи скривену жељу за доминацијом неког новог колективитета или идеологије (или чак скривеног национализма) над постојећима. Нове елите које се желе дограбити моћи путем неке нове колективистичке идеологије не могу да успоставе власт све док не униште оне већ постојеће, односно док над њима не надјачају као њихова супротност. Владари из сијенке, у име глобалистичког покрета, све више форсирају теме у којима се национализму приписују фашистичке конотације, како би срушили последње одбрамбене бедеме који су препрека освајању свијета од стране банкарске финансијске олигархије. Тај систем жели да успостави неофеудално-робовласничке односе у којима на планети 1 % људи треба да посједује 99 % свјетског богатства. Ту се жели успоставити један нови свјетски сталешки поредак гдје су ових један посто (анационалних владара) вјечно надређени овој гомили од 99 % анационалне масе испраних мозгова којима се настоји додијелити статус вјечитих робова.
Objavljeno:
...'ta ce Kish,davno smo odustali od pokusaja citanja njegovi' knjiga Glumato je nekakog internacionalnog,van nacionalnog pisca Taki stvaraoci nam ne trebaju.... Koji kreten moze ovako nesto napisati?Da si malo vise citao nebi takve gluposti pisao,a da je bilo malo manje takvih kao ti ovaj prosli rat nebi bio tako krvav.
Objavljeno:
Pa vi opet birajte iste
Objavljeno:
danilo, u sridu.
Objavljeno:
Fantastičan članak na koji sam ukazivao više puta u komentarima na ovom portalu, konačno dočekasmo objavu i ovdje, mada sam otavljao linkove.

@Tintin

Mojim đacima je ovo obavezna dodatna aktivnost i onda posvetim čas ili dva raspravljanju o Kišu i nacionalizmu kao pojavi. Inače predajem istoriju.
Dao sam i nekim kolegama u zbornici i nailazi na dobar odjek.
Objavljeno:
@skodra

Nedaj se Žil !!!
Objavljeno:
Kis 4ever!
Ovaj Skodra...jad i bijeda!
Objavljeno:
'ta ce Kish,davno smo odustali od pokusaja citanja njegovi' knjiga
Glumato je nekakog internacionalnog,van nacionalnog pisca
Taki stvaraoci nam ne trebaju,koji ne priznaju da su iz svog
naroda i za svoj pravedni narod!
Vishe postujem srpske,hrvatske i druge nacinalno osvijestene
pisce,nego take madjarsko-zidovsko-srpske izgubljenike
Eto,kladim se da bi ove gore navedene misli potpisali svi zaljubljenici svojih nacija,sa prostora bivse Jugoslavije,pa i mnogo shire!
Objavljeno:
HVALA TI LIJEPO DANILO NA OVOM PREKRASNOM CLANKU. SVAKA TI JE "KO IZ MUSAFA" KAKO BI TO MOJ DEDO SMAJO REKAO. A I TVOJI ROMANI I SVE STO SI NAPISAO KAO DA SU IZ MUSAFA.
NAZALOST NISI VISE MEDJU NAMA, A @TINTIN KOMENTAR SVE KAZUJE O TOME.
NEKA TI JE VJECAN MIR U TOJIM LOVISTIMA.
Objavljeno:
"Nacionalizam je dječija bolest. To su ospice čovječanstva."-ALBERT EINSTEIN
Objavljeno:
Stari dobri Kis :-)
Ovo bi trebalo da je obavezna materija u srednjim skolama 'od Djerdapa do Triglava, od...
Objavljeno:
Stjerani u cošak društva,društva nacionalista,u samom početku za nas nema puno izbora..iako nisam htjeo, ja sam ja sam mozda najveca nacionalista...ideja beznađa, ideologija mogućne pobede, zagarantovana pobeda, poraz nikad konačan.
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.