<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Žena koja je najvećom prevarom u istoriji ukrala 80 miliona dolara nije završila u zatvoru

sad

Najveća prevara u skorijoj američkoj istoriji je iznenađujuće prosta. Ipak, trajala je 15 godina, izigrala najizbirljivije kolekcionare umetničkim delima i donela je 80 miliona ženi koja je vodila celu igru.

21. septembar 2018, 12:00

 Glafira Rozales se na njujorškoj umetničkoj sceni pojavila 1995. Došla je u cenjenu Knoedler galeriju sa slikom za koju je tvrdila da je delo apstraktnog ekspresioniste Marka Rotka.

Rekla je i da ima još mnogo toga da ponudi kao i da predstavlja misterioznog meksičkog kolekcionara koji želi da proda svoje slike. Osim Rotka, nudila je i Roberta Madervela, Viljema de Kuninga i Džeksona Poloka. Pravo bogatstvo moderne umetnosti.

Zapravo Glafirine slike su bile delo kineskog emigranta Pej-Šen Kjana koji je pre toga zarađivao za život crtajući portrete ljudi na ulicama Menhentna. Kjan je skidao stil majstora, a onda dodavao "patinu" delima koristeći supstance poput čaja i prašine iz usisivača. I svi su zagrizli. Lažni Rotko je prodat za 8,3 miliona, a Džekson Polok za 17 miliona dolara. Tek pošto se sve zahuktalo eksperti su shvatili da nešto nije u redu.

Kuća u kojoj su nastajale fejk slike Foto: Profimedia

Pre pet godina Rozales je proglašena krivom zbog prevare, pranaj novca i izbegavanja poreza i naloženo joj je da plati 81 milion dolara. Ona je bila jedina okrivljena u celom slučaju. Pristala je da sarađuje sa predstavnicima vlasti. Kako je rekla, u prevaru je uvukao nasilni bivši dečko Hoze Karlos Bergantinos Diaz. On je trenutno u Španiji i uspeo je da izbegne izručenje Americi.

Galerija Knoedler i njena direktorka En Fridman su bili prevareni kao i svi drugi i nisu bili optuženi kao saučesnici. Zbog brojnih tužbi klijenata galerija se zatvorila 2011. posle 165 godina poslovanja.

Izvor: Noizz.rs