<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Pogledajte na koji način pirati otimaju brod VIDEO

Pirati

Nigerijski pirati oteli su u subotu 12 članova posade švajcarskog teretnog broda, među kojima i jednog državljanina BiH, Hrvatske i Slovenije.

24. septembar 2018, 12:00

 Švajcarska kompanija "Massoel" potvrdila je napad na svoj teretni brod "Glarus" u nigerijskim vodama. Brod je prevozio pšenicu od Lagosa do Port Harkorta.

"Pirati su se uspeli dugim ljestvama i prerezali žicu na palubi", javlja AFP i dodaje da su potom uništili veći dio komunikacione opreme na brodu i oteli 12 članova posade. 

Sedmoro talaca su Filipinci te po jedan iz Hrvatske, Slovenije, BiH, Ukrajine i Rumunije, objavila je nigerijska agencija za pomorsku upravu i sigurnost (NMASA).

"Još uvijek se smatraju nestalim", rekao je direktor NMASA Sanday Umoren. 

Iz švajcarske kompanije kažu da su obavijestili porodice otetih.

"Kompanija surađuje s vlastima i stručnjacima kako bi osigurala brzo i sigurno oslobađanje talaca", navodi se u saopštenju.

Kako napadaju nigerijski pirati?

Bivši pirat ispričao je za "Deutsche Welle" kako nigerijski pirati najčešće napadaju iz finansijskih razloga.

"Nekada otimamo brodove kako bismo dobili otkupninu. Možemo dobiti između 555 hiljada pa sve do 2 miliona dolara", rekao je.

Na YouTubeu je objavljen i snimak jedne od otmica koja se dogodila 2017. godine, a prikazuje način na koji nigerijske bande upadaju na brodove i otimaju ih.