<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Švicarci u akciji spašavanja bosanskog pomorca: Pogledajte kako pirati otimaju brodove

ŠVICARCI

Sedmoro talaca su Filipinci te po jedan iz Hrvatske, Slovenije, BiH, Ukrajine i Rumunije, objavila je nigerijska agencija za pomorsku upravu i sigurnost

25. septembar 2018, 12:00

Nigerijski pirati oteli su u subotu 12 članova posade švicarskog teretnog broda, među kojima i jednog državljanina BiH, Hrvatske i Slovenije.

Švicarska kompanija Massoel potvrdila je napad na svoj teretni brod Glarus u nigerijskim vodama. Brod je prevozio pšenicu od Lagosa do Port Harkorta.

- Pirati su se uspeli dugim ljestvama i prerezali žicu na palubi - javlja AFP i dodaje da su potom uništili veći dio komunikacione opreme na brodu i oteli 12 članova posade.

Sedmoro talaca su Filipinci te po jedan iz Hrvatske, Slovenije, BiH, Ukrajine i Rumunije, objavila je nigerijska agencija za pomorsku upravu i sigurnost (NMASA).

- Još uvijek se smatraju nestalim - rekao je direktor NMASA Sanday Umoren.

Iz švicarske kompanije kažu da su obavijestili porodice otetih.

- Kompanija surađuje s vlastima i stručnjacima kako bi osigurala brzo i sigurno oslobađanje talaca - izjavili su iz kompanije.

Ambasada Bosne i Hercegovine u Bernu je u kontaktu sa predstavnicima švicarske brodarske kompanije u čijem je vlasništvu oteti brod, potvrdili su iz Ministarstva vanjskih poslova BiH, odgovarajući na upit o otmici posade švicarskog teretnog broda u kojoj je bio i jedan bh. državljanin.

- Osim što je Ambasadi potvrđeno da je jedan od radnika na brodu državljanin BiH, ostali podaci se radi istrage i aktivnosti koje se poduzimaju za sigurno i brzo puštanje zadržanih na brodu ne smiju davati u javnost - naglasili su iz MVP-a BiH.

Bivši pirat ispričao je za Deutsche Welle kako nigerijski pirati najčešće napadaju iz finansijskih razloga.

- Nekada otimamo brodove kako bismo dobili otkupninu. Možemo dobiti između 555.000 pa sve do 2 miliona dolara - rekao je.

Na YouTubeu je objavljen i snimak jedne od otmica koja se dogodila 2017. godine, a prikazuje način na koji nigerijske bande upadaju na brodove i otimaju ih.

Švicarska kompanija Massoel Shipping angažirala je poseban tim kako bi osigurali oslobađanje 12 članova posade otetih s njihovog teretnog broda u Nigeriji, priopćilo je slovensko ministarstvo vanjskih poslova, potvrđujući kako je slovenski državljanin među zarobljenima.

- Massoel Shipping je angažirao profesionalno osposobljen tim koji je ovlašten za rješavanje tog pitanja - objavljeno je iz slovenskog ministarstva.

Index