<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Danas prvostepena presuda Sanjinu Sefiću

Sarajevo

Presuda Sanjinu Sefiću i ostalim optuženim u ovom slučaju biće izrečena danas u Kantonalnom sudu u Sarajevu.

26. septembar 2018, 12:00

Prvooptuženi Sefić je 12. oktobra 2016. godine uhapšen u Novom Sadu, a 9. januara ove godine izručen je pravosuđu BiH nakon ekstradicijskog postupka. Tereti ga se za izazvanje saobraćajne nesreće u Sarajevu u kojoj su smrtno stradale studenice Selma Agić i Edita Malkoč.

Postupak protiv Sefića i saučesnika počeo je 21. marta prošle godine na Kantonalnom sudu, a Sefić i osumnjičeni pomagači Dino Alić, Amar Salihović, te njegova sestra Sara Sefić tada su se izjasnili da nisu krivi za ovaj slučaj.

U julu prošle godine, četiri mjeseca po početku sudskog procesa - cijeli glavni pretres ponovljen je ispočetka, zbog zakonskih posljedica odgađanja nekoliko ročišta.

Iz Tužilaštva KS su po završetku dokaznog procesa zatražili maksimalnu kaznu zatvora za Sanjina Sefića i to za počinjenje dva teška krivična djela: protiv sigurnosti javnog saobraćaja sa smrtnom posljedicom stradanja dvije osobe i neukazivanja pomoći nakon saobraćajne nesreće.

S druge strane, odbrana, odnosno advokat Kerim Čelik koji zastupa Sefića zatražio je oslobađajuću presudu u ovom slučaju. Oslobađajuće presude zatražili su i advokati Dine Alića, Sare Sefić, Amara Salihovića i Sauda Nišića.

Izricanje presude zakazano je u 10 sati.