Konkretno pitanje političarima u RS: Jeste li spremni podržati inicijativu da svako dijete u osnovnoj školi dobije besplatne udžbenike?
Foto: Ilustracija

UDŽBENICI

Konkretno pitanje političarima u RS: Jeste li spremni podržati inicijativu da svako dijete u osnovnoj školi dobije besplatne udžbenike?

Piše: Maja Isović Dobrijević

Osnovne škole u Republici Srpskoj pohađa 91.500 učenika, a cijena jednog kompleta udžbenika je od 86 do 188 KM.

Duško Tadić, nosilac je liste za Narodnu skupštinu Republike Srpske u Izbornoj jedinici 3, ispred "Prve Stranke" pozvao je političare iz RS da podrže ideju o besplatnim udžbenicima svim učenicima u RS.

Osnovne škole u Republici Srpskoj pohađa 91.500 učenika, a cijena jednog kompleta udžbenika je od 86 do 188 KM.

"Procjenjujemo da je, u prosjeku, za besplatne udžbenike za svako dijete u Republici Srpskoj potreban iznos od oko 10 do 12 miliona konvertibilnih maraka. Od interesa za Republiku Srpsku je da se ulaže u znanje i uslove onih koji treba da nastave da žive sa nama i poslije nas. Imajući u vidu da se, po raznim osnovama, iz budžeta Republike Srpske namjenski i nenamjenski izdvajaju znatna sredstva smatramo da postoji prostor za finansiranje kupovine knjiga za učenike osnovnih škola od novca poreskih obveznika", rekao je Tadić.

Dodao je da kupovina udžbenika može biti finansirana i donacijama.

"Postavlja se pitanje da li su političke partije spremne da podrže inicijativu da svako dijete u osnovnoj školi na početku školske godine dobije besplatne udžbenike? Svi znamo da većina porodica živi na rubu egzistencije i da roditelji moraju izdvojiti značajna sredstva za kupovinu pribora za školu, udžbenika, mjesečnih karata, odjeće, užine i mnoštva drugih stvari koje su potrebne za jednu školsku godinu, a nažalost nemaju uslove za to. Istini za volju, učenici prvog i drugog razreda osnovne škole imaju besplatne udžbenike od školske 2007/08. godine", rekao je Tadić.

Na kraju kaže da traži od budućih poslanika i predstavnika vlasti da se izjasne da li su spremni da se svi zajedno uključe u što skoriji pronalazak rješenja za realizaciju ideje da se svim školarcima obezbijede besplatni udžbenici.

 

 

Komentari na tekst (1)
Objavljeno:
A od čega će, jadni, izdvojiti pare djeci za udžbenike, kad je većina njih samo skromni zemljoradnik koji uzgaja krompir, i pri tome im nije u potpunosti ni jasno šta zapravo trebaju da rade u parlamentima, skupštinama, sudnicama, upravnim odborima... ili vi njih prozivate zato što hoćete da rušite Republiku Srpsku?
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.