Martina Mlinarević: Znaš li lažljiva stoko s predizbornih plakata da nedostaje citostatika u bolnici? Citostatici. Malo drugačija riječ od - Mercedes, regres, vitalni nacionalni interes

MARTINA

Martina Mlinarević: Znaš li lažljiva stoko s predizbornih plakata da nedostaje citostatika u bolnici? Citostatici. Malo drugačija riječ od - Mercedes, regres, vitalni nacionalni interes

Piše: Martina Mlinarević

Iza tvojih ledja ostati će istinska Bosna i Hercegovina. Skupljena u ćošku hladnog hodnika. Zamirisat će divlji šipak iz Posušja. Ispružit će se zahvalna, mršava ruka iz Zalika. I čut će se smijehom samo jedno - "Alo bolan, nemoj slučajno da vas sutra po nekim osmrtnicama vidim!"

Na neka pitanja odgovora nemaš. Sjećaš li se mama, kad sam ja bila mala beba, a ti imala obje sisice? Zatvoriš oči kao da more pršće u trepavice. Pustiš da još jednom s njezinih burovitih usana do tebe prođu te riječi. Kao da će drugi put nestati. Zalutati. Burom se raskomadati njihova savršeno jednostavna užasnost. U ritualu izmedju pišanja i pranja zubića glava joj je globus zamršenih svijetova i odlagalište nemogućih pitanja.

Na neka pitanja odgovore nemaš. Zračenja se primaju svakodnevno. Ovisno o propisanoj količini, ali nitko garant ne prodje ispod dvadeset. Dvadeset dana minimalno si siguran da ćeš vidjati iste ljude u hodniku, u potpuno isto vrijeme svaki dan. Prešutno postanete neraskidivo vezani. Radioaktivno pleme. Najmlađa si među njima. Vidiš kako šapuću svaki put dok im prilaziš i dok odlaziš kako nije fer. A nije fer ni za čiku Halila što ima sedamdeset i koju, i svaki dan se osobno dovozi iz Stoca pod linearni akcelerator što se zatim vrti oko njegova života. I ni za jedno drugo lice u hodniku, jebeno nije fer.

"Alo bolan, nemoj da bih vas sutra po nekim osmrtnicama našla!" - vikneš im svaki dan na izlasku sa smijehom, razbijajuci strah u kojeg su se skrili.

Znaš li lažljiva stoko s predizbornih plakata da stalno i stalno nedostaje citostatika u bolnici? Citostatici. Znam, malo drugačija riječ od - Mercedes, regres, vitalni nacionalni interes. I znaš li šta je Bosna i Hercegovina i to trulo "zajedništvo, narod, jednakost" u koju se kunete isfotošopirani i prazni? Zajedništvo je kad bakica iz Posušja svom prešutnom onkološkom prijatelju iz Zalika donese šipka za krvnu sliku. I to je normalno. I to je ljudstvo. Bez parola, bez izbornih manipulacija. I jedinstvo je kad svi imamo različita imena i nacionalnosti, a svi smo u tom hodniku isti. I znate li kriminalni gadovi da svi u rukama drže zdravstvene iskaznice, a svaku tabletu ili injekciju kupuju sami? I znate li s koliko ljubavi rade tu neki klinci sa mučno završenom medicinom, da biste ih naposlijetku gurnuli u njemačke klinike jer vas boli djon od obraza kako potplaćeni na početku svog zdravstvenog puta ginu podjednako za pacijente i iz Zalika, iz Posušja, i Stoca.

Na neka pitanja odgovora nemaš. Kćerka čike Halila dolazi s njim svaki dan. Bez obzira sto joj ne da voziti, i što se dovozi sam. Sjedi uz njega, svaki dan, i u automobilu, i u hodniku. Kćerka čike Halila ti može biti majka, ali ona je tu samo Una s pitanjima koja ne prolaze i ne prestaju, koja pršću kao more u trepavice, što se nijednom burom ne daju rastjerati, ma koliko da ti je godina, kad se o raku radi, kad se o tvome nekome, tebi najbližemu radi. Zadnji dan zračenja poljubit ćes čiku Halila tako jako da odzvoni čitava Onkologija. Zadnji dan zračenja zagrlit će te tako jako da će svi levati na predizbornim plakatima zašutjeti u svojim lažima.

Iza tvojih ledja ostati će istinska Bosna i Hercegovina. Skupljena u ćošku hladnog hodnika. Zamirisat će divlji šipak iz Posušja. Ispružit će se zahvalna, mršava ruka iz Zalika. I čut će se smijehom samo jedno - "Alo bolan, nemoj slučajno da vas sutra po nekim osmrtnicama vidim!"

 

Izvor FACEBOOK

 

 

 

Komentari na tekst (7)
Objavljeno:
Za Storno Bit ce da se i ti smijes sa nekoga plakata ili mozda neko od tvojih najblizih pa ti je ovaj tekst vulgaran. Nije ti vjerojatno vulgarno kada Predcednik psuje majku i prijeti svakome ko mu samo postavi pitanje koje mu se ne svidi. Otidji u hodnik o kojem Martina pise pa vidi o cemu ljudi tamo pricaju. I gdje su svi razliciti a gotovo potpuno isti. Kada sam prvi put usau u onkolosku cekaonicu prije nepune cetiri godine a u svojoj pedeset i petoj godini svi u njoj su mi bili isti. I hrabrili jedni druge i davali savjete i nudili da nesto i drugima donesu a da se nisu ni upoznali. Ni imena jedni drugima nisu znali a kamoli odakle su. Shvatili su da su svi u istoj "ladji" . "Blago tebi" kada te ovaj tekst nije nimalo uzdrmao kao covjeka i kada u njemu vidis samo vulgarnosti. Ipak ti zelim da nikada u zivotu ni ne zaviris u "Martinin hodnik". Setaj ulicama svoga grada zdrav-a i divi se isfotoshopiranim spodobama koje svima piju krv na slamku vise od dvadeset godina. P.S. Brzo ozdravljenje i oporavak Martina Ti zelim. I sto vise "samara" za lazljivu stoku. A mi cemo i dalje davati sve od sebe nebi li kako ostali ljudi. Bez obzira kako se zvali, kako se Bogu molili i odakle bili.
Objavljeno:
Ovo je zalosno ali istinito dasu narodi na ovim prostorima nase drage domovine Bosne iHercegovine uvjek bili posebno nesto na ovom balkanu ili u nama bivsoj nam drzavi dase nije upetljala ratno huskacka politika iz susjedstva ja garantujem da ubosni nebi bilo nikvi sukoba jer Ovo je dokaz da ova predivna zena puna samo postovanja prema drugom i drugacijem sa postovanjem izgovara cika Halil ta plemenita zena iako i sama teski bolesnik kojoj zelim sto skorije ozdravljenje dajoj dragi Allah da sve najbolje a nasim glavesinama da bar jeno od njihove familije ovako oboli pa da vide staje borba za zivot i gola borba od danas do sutra
Objavljeno:
.... tvoji redovi nisu vulagrni, nego puni bola i očaja, straha i neizvesnosti... raspalakaše me. Zelim sve najbolje i brzo ozdravljenje! Vjeruj mi - moze se, izdrzi - hemoterapije i zračenje, sve će proći, a poslije njih je čovjek samo još jači! Bolovati od bilo kakve bolesti je teško, a pogotovo u našoj sredini.... Kad imaš rak, komšije i rodjaci prvo počnu prevrtati i istrazivati po prošlosti tvoje familije i nagadjati zbog koga i zbog čega se „to na tebe vratilo“ ..., neki počnu drzati i prostorno odstojanje (ko zna šta je to) ili jednostavne ne znaju śta da kazu, neki ti se obrate sa „javi, ako ti nešto treba pomoći“ .... neki ti dodju (red je) da te posjete - pa ih ti posluzuješ, a oni u nelagodi sjede i ponavljaju „uh, ne daj boze nikom“ i za svaki slučaj se pomjere „u mjestu“ (to štiti, da ne predje na njih) - a onda odu, ostavljajući iza sebe more čaša i tanjirića na stolu (i kazu, javi ako ti treba nešto pomoći) ... U našoj sredini malo ko radi „svoj posao“ kako treba: familija i nije familija, prijatelj i nije prijatelj, komšija i nije komšija..... Dug je put pred nama,... duuugo ćemo čekati, da na balkanskim prostorima jedan političar sa poštenjem i predanošću radi svoj posao - jednostavno nema od koga naučiti, nema se koga zastiditi, kad ne radi kako treba.....
Ja
Objavljeno:
Draga Plemenita i uzvišena ženo, žao mi je što si svoju borbu platila zdravljem. Želim ti da se što prije oporaviš i nastaviš našim vlastodršcima pisati kako im živi narod koji im je omogući da iz šume dobace do Parlamenta. Sreća neka te prati i zdravlje ti vrati!
sa
Objavljeno:
<3
Objavljeno:
Au kakav primitivizam i vulgarnost. Na kom fakultetu se uči tako biti fin i pametan!?
Objavljeno:
Bez komentara moja draga Mostarko...Pozdrav sa Šehovine.
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.