<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Otvaranje izložbe finalista i finalistica Nagrade ZVONO 2018.

SARAJEVO

Ovogodišnja izložba radova finalista i finalistica Nagrade za mlade vizualne umjetnike i umjetnice u BiH - ZVONO - biće otvorena 12.10.2018. sa početkom u 19h, u izložbenim prostorijama Udruženja za istraživanje, dokumentiranje i prezentiranje umjetnosti SKLOP.

09. oktobar 2018, 12:00

Mladi umjetnici i umjetnice čiji radovi predstavljaju finalnu selekciju ovogodišnje izložbe i nagrade su: Igor Bošnjak, Nikola Kekerović, Vesna Majstorović i Saša Tatić. Nagrada ZVONO za pobjednika/cu sastoji se od dvomjesečne umjetničke rezidencije u New Yorku kod Residency Unlimited, kao i od samostalne izložbe pri povratku iz SAD. Pobjednika/cu će proglasiti međunarodni žiri na otvorenju izložbe.

Na izložbi će biti predstavljeni odabrani video-radovi, fotografije i umjetničke instalacije finalista/ica. Prema riječima međunarodnog žirija finalisti/ce Nagrade ZVONO 2018 „reprezentiraju četiri individualne umjetničke pozicije sa odličnim postignućima u različitim fazama njihovog radnog iskustva, godina, i formalnog pristupa“. Ovogodišnja selekcija radova pokazuje i naglašeno zanimanje umjetnika/ca za kulturu, politiku i historiju - kao specifične kontekste od ključnog značaja umjetničkom svijetu koji sve češće teži simplificiranom uniformisanju i komercijalizaciji.
U subotu, 13.10.2018. u 16h bit će održano i javno vodstvo kroz izložbu, sa početkom u 16h. Javno vodstvo je otvoreno za svu zainteresovanu publiku, a dogodit će se uz prisustvo kustosica izložbe i umjetnika/ca.

Cilj Nagrade ZVONO je nastaviti pružati podršku mladim stvaraocima i olakšati im daljnju djelatnost, smještajući ih sa položaja marginalne prema središnjoj ulozi u društvu. Konkurs je i ove godine bio otvoren za likovne umjetnike i umjetnice do 40. godine starosti, koji/e se bave slikarstvom, skulpturom, grafikom, crtežom, fotografijom, instalacijom, videom, performansom, novim medijima i/ili imaju interdisciplinarni pristup.
Izložba će biti dostupna publici tokom dva mjeseca, od 13.10.-14.12.2018. godine; i to svakog četvrtka i petka od 14 - 19h, a subotom od 11 - 17h.
Ovu ključnu nagradu SKLOP realizira sa dvije partnerske institucije iz New Yorka: The Trust for Mutual Understanding i Residency Unlimited.
Projekat podržava Vlada Švicarske

O NAGRADI ZVONO

Nagrada ZVONO za mlade vizualne umjetnike i umjetnice u Bosni i Hercegovini (BiH) osnovana je 2006. godine od strane udruženja SCCA Sarajevo Center for Contemporary Art. Od 2017. godine novi oficijelni partner za organizaciju nagrade ZVONO u BiH je Udruženje za istraživanje, dokumentiranje i prezentiranje umjetnosti SKLOP.

Ovu ključnu nagradu SKLOP realizira sa dvije partnerske institucije iz New Yorka: The Trust for Mutual Understanding i Residency Unlimited.

Nagrada ZVONO se za pobjednika/cu sastoji se od dvomjesečne umjetničke rezidencije u New Yorku kod Residency Unlimited, kao i od samostalne izložbe pri povratku iz SAD.

Nagrada ZVONO je dio mreže YVVA The Young Visual Artist Award, čije članove čini ukupno 12 zemalja jugoistočne Evrope (www.yvaawards.org). Nagrada je zamišljena kao novo i prestižno mjesto okupljanja najkreativnijih snaga savremene umjetničke scene, lokalno, gdje se nagrada održava, ali i internacionalno među državama YVVA mreže. Svoje ime nagrada je dobila po Likovnoj grupi Zvono, koja je djelovala u Sarajevu od 1982. do 1992. godine.


O UDRUŽENJU SKLOP

SKLOP je novo udruženje u Sarajevu koje se bavi savremenom umjetnošću. Udruženje je osnovala historičarka umjetnosti Sandra Bradvić 2017. godine. Glavne djelatnosti udruženja su istraživanje, dokumentiranje i prezentiranje umjetnosti. Od 2017 godine SKLOP je novi zvanični partner za organizaciju nagrade ZVONO za mlade umjetnice i umjetnike iz Bosne i Hercegovine (Young Visual Artist Award).

SKLOP podržava internacionalne umjetnike i umjetnice mlađe generacije. Pored realizacije izložbi (prezentiranje), SKLOP je u istoj mjeri posvećeno načnom radu i pristupu, identificirajući i izučavajući (istraživanje i dokumentiranje) ključne umjetničke pozicije (većinom iz BiH) od 1980. godine do danas.

Od preuzimanja organizacije ZVONO nagrade 2017. godine SKLOP je aktivno vodio brigu o arhivima i historiji ZVONO nagrade, te Likovne grupe Zvono (Sarajevo, 1982-1992), po kojoj je nagrada dobila svoje ime.


KRATKE IZJAVE I BIOGRAFIJE FINALISTA/ICA

Igor BOŠNJAK(*1981, Sarajevo)

“Sa marksističke tačke gledišta, jedne vrste utopijske perspektive, svi ljudi su potencijalno umjetnici/ce. Moj pristup kreiranju umjetnost, uključujući video radove, je potpuno konceptualan. Ja pažljivo biram najbolji medij za inicijalnu ideju koju želim materijalizirati, ili još bolje vizualizirati. Poslije izbora medija, ja kontekstualiziram ideju, prikupljam teoretksu pozadinu, pretražujem tekstove, izvore na internetu i tek tada nastavljam sa produkcijom. Jako me interesuju relacije između historijskih fakti i njihove naknadne interpretacije, prošlosti i budućnosti i kako je realitet povezan sa ličnim i kolektivnim sjećanjem“,

Igor Bošnjak rođen je 1981. godine u Sarajevu. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju  diplomirao je slikarstvo 2005. godine, a 2008. magistrirao je na Univerzitetu za umetnost u Beogradu, program Interdisciplinarne studije: Teorija umetnosti i medija. Trenutno predaje na  Akademiji  likovnih  umjetnosti u Trebinju, gdje živi i radi.   


Nikola KEKEROVIĆ (*1991, Banja Luka)

“Moje umjetničko djelovanje odvija se u kritičkoj refleksiji umjetnosti i društva, kao i u ličnim, individualnim, intimnim, iskustvenim situacijama koje se odnose na širi društveni kontekst. Umjetnički radovi ne nastaju u vakumu, oni su odraz zajednice. U mojim radovima ironičnokritikujem koncept establišmenta kao prestavu autoriteta i postavljam pitanja koja se tiču sistema valorizacije umjetničkih radova. (…) Od mojih radova očekujem da probude kritičku svijest prema društvenom licemjeriju, nasuprot estetskih i ideoliških mehanizama kulture moći i dominacije.”,

Nikola Kekerović rođen je 1991. godine u Banja Luci. Na Akademiji umjetnosti u Banja Luci  diplomirao je slikarstvo 2014. godine. Iste godine učestvovao je na programu Figure.Ground.Perception na Salzburg International Summer Academy u Salzburgu. Trenutno pohađa postdiplomski studij programa Public Art and New Artistic Practices na  Bauhaus-Universität u Weimaru. Suosnivač je projekta Apartman za popularizaciju savremene umjetnosti u Bosni i Hercegovini, Banja Luka/BA. Živi i radi u Weimaru.  


Vesna MAJSTOROVIĆ (*1994, Gradiška)

“Svoj rad mogu opisati kao konstantnu potragu za najboljim načinom da izrazim svoje ideje koje se tiču kako mog unutarnjeg života tako i svijeta u kom živim. Ideje koje me odražavaju kao umjetnicu i moju svakodnevnu potrebu za stvaranjem, izražavam kroz različite medije. Nastojim da svaki problem koji me zabrinjava kao umjetnicu i kao čovjeka izrazim kroz umjetnost.”

Vesna Majstorović rođena je 1994. godine u Gradišci. Trenutno pohađa završnu godinu  diplomskog studija slikarstva na Akademiji umjetnosti u Banja Luci. Živi i radi u Gradišci i Banja  Luci.


Saša TATIĆ (*1991, Banja Luka/BA)


“Tendencije savremenog tranzicionog društva, koje se ispoljajavaju kroz neformalno usvojene društvene prakse, formirana je nekoličina masovno rasprostranjenih
individualnih funkcionalnih obrazaca ponašanja društvene zajednice kojoj i sama pripadam. (… ) Smještajući ih u kontekst umjetnosti, kroz svoje radove adresiram poznato značenje u poznatm okruženju baveći se temama koje se vezuju za još
uvijek tradicionalno njegovanu svjijest o materijalnim i nematerijalnim vrijednostima, pripadnosti, porijeklu i naslijeđu, dodajući im elemente koji otvaraju mogućnosti novih
                       načina interpretacije vrijednosti, evocirajući istovremeno kritičku svijest.”,

Saša Tatić rođena je 1991. godine u Banja  Luci. Na Akademiji umjetnosti  u Banja Luci, diplomirala je grafiku 2014. godine. Magistrirala je na Bauhaus-Universität u Weimaru,  program Public Art and New Artistic Strategies 2017. godine kao DAAD stipendistica. Jedna  je od suosnivača projekta Apartman za popularizaciju savremene umjetnosti u Bosni i Hercegovini, Banja Luka/BA. Živi  i  radi  u  Berlinu.


KRATKA IZJAVA I SASTAV INTERNACIONALNOG ŽIRIJA

„...Generalni kvalitet radova je bio impresivan i izvanredan, otkrivajući sofisticirani stepen samopouzdanja i talenta, sa istovremeno naglašenim interesom za kulturu, politiku i historiju, što predstavlja kvalitete koji su postali značajni i nužni u jednom umjetničkom svijetu, koji je postao sve više uniforman i komercijalan. U cjelokupnom procesu, koji podrazumijeva i uključuje sve aplikante – bezobzirno na učešće na izožbi finalista – Nagrada Zvono 2018 pokazuje da umjetnost može ponuditi način i inspiraciju da spoji subjektivno iskustvo, kulturne diverziteta i formalne razlikosti u nešto više inkluzivno i egalitarno, nego što to uspijeva drugim oblastima savremenog društva“, Jean-Claude Freymond-Guth, predsjednik žirija Nagrade ZVONO 2018

Žiri Nagrade ZVONO 2018

Jean-Claude Freymond-Guth – nezavisni kustos i umjetnički savjetnik (Basel/CH  &  Brisel/BE)
Nina Komel – dobitnica Nagrade ZVONO 2016 (Brod/BA)
Karina Kottová – kustosica i direktorica Jindřich Chalupecký Society (Prag/CZ)
James Merle Thomas – profesor za Globalnu savremenu umjetnost (Filadelfija/US)
Christopher Yggdre – direktor agencije L’ Agence à Paris/FR & co-kustos bosansko-hercegovačkog paviljona na 57. Venecijanskom Bijenalu, 2017 (Paris/FR)