<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Bugarska zadovoljna provedbom sporazuma o migrantima s Turskom

ANTALIJA

Predsjednica Narodne skupštine Bugarske Cveta Karajančeva sastala se u Antaliji s turskim kolegom Binali Yildrimom u okviru trećeg sastanka predsjednika evroazijskih parlamenata, saopćio je u srijedu Bugarski parlament.

10. oktobar 2018, 12:00

Karajančeva je izrazila zadovoljstvo striktnom provedbom sporazuma EU i Turske o migrantima. Naglasila je da će Bugarska insistirati da obje strane nastavljaju s provedbom sporazuma u budućnosti. Istaknula je bugarske i turske napore na suzbijanju priliva migranata, dodajući da je zahvaljujući tim naporima migrantski pritisak sveden na nulu.  

- Bugarska i Turska dijele zajedničku predanost zaštiti vanjskih granica EU, i to je upravo doprinos miru i sigurnosti evropskih građana koji može služiti kao primjer ostalima - izjavila je Karajančeva.

Karajančeva i Yildirim raspravljali su o bilateralnoj saradnji između Bugarske u Turske, usaglasivši se da dobar dijalog između parlamenata dvije zemlje može služiti kao preduslov za produbljivanje ekonomskih veza u raznim sektorima. 

Karajančeva se zahvalila turskoj strani zbog njenog doprinosa obnovi znamenite bugarske crkve Svetog Stefana u Istanbulu, prenosi bugarska novinska agencija BTA.