<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Zatražene informacije o požaru u Rafineriji Brod, na lice mjesta stigli i inspektori

Desk

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je danas Srni da je poslat pisani upit nadležnima u Rafineriji nafte u Brodu u vezi sa posljedicama požara, nakon čega će se Ministarstvo obratiti javnosti saopštenjem.

10. oktobar 2018, 12:00

Golićeva je dodala da se čeka informacija od inspekcijskih organa kada je riječ o zaštiti na radu i od požara, kao i ekološkoj zaštiti.

U Rafineriji nafte u Brodu sinoć oko 21.30 časova došlo je do eksplozije i požara u kojem je jedno lice poginulo, a deset povrijeđeno, ali nisu životno ugroženi.

Iz "Optima grupe", u čijem sastavu posluje Rafinerija, saopšteno je da je nakon požara kvalitet vazduha u Brodu u granicama normale i da nema opasnosti po zdravlje stanovnika ove i susjednih lokalnih zajednica.

 Republički ekološki, tehnički, te inspektori za zaštitu na radu i zaštitu od požara otišli su jutros u Rafineriju nafte Brod, kako bi utvrdili činjenično stanje u vezi sa sinoćnom eksplozijom, potvrđeno je  u Inspektoratu RS.

U Inspektoratu podsjećaju da uviđaj, kojim će biti utvrđivan uzrok incidenta, vrše nadležni istražni organi, dok će inspektori Inspektorata Republike Srpske u fokus svog djelovanja staviti provođenje mjera na zaštiti životne sredine, suzbijanju potencijalnih rizika, bezbjednosti ostalih radnika, te sanaciji posljedica.

"Važan faktor u provođenju inspekcijskog nadzora su bezbjedonosni uslovi za nesmetano i sigurno kretanje inspektora na mjestu eksplozije, a od čega će zavisiti i dužina trajanja samog postupka s obzirom da je riječ o kompleksnim postrojenjima", navode u Inspektoratu RS.