Zavirite u pećine u kojima žive čitave zajednice ljudi

Gvadiks

Zavirite u pećine u kojima žive čitave zajednice ljudi

Piše: Buka

Vekovima unazad stanovnici španskog sela Gvadiks žive u kućama koje su ukopane u pećine ispod zemlje, a jedino prizori belih dimnjaka koji štrče narušavaju ovaj "valovit" predeo.

Na prvi pogled Gvadiks izgleda kao većina andaluzijskih sela, ali kada se popnete na okolno brdašce vidite da ovaj neobičan krajolik najviše podseća na snimke površine planete Mars.

 

 


Pećine su dugo pružale skrovišta ljudima širom sveta. U južnoj Španiji, kamene formacije su u početku služile kao zaštita od jakih oluja i od životinja grabljivica. Kasnije su poslužile za zaštitu od religioznih i rasnih progona. Sada su ove strukture dom jedinstvenim, tihim, ponosnim zajednicama koje su zamenile savremeni život za mirnu usamljenost planine.

 

Gvadiks

 

Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.