ŠTA NAS ČEKA Opozicija ne priznaje rezultate, najavljuju se PROTESTI I ŠATORI ISPRED SKUPŠTINE! Traže Pravdu za Davida
Foto: Blic

Nakon izbora

ŠTA NAS ČEKA Opozicija ne priznaje rezultate, najavljuju se PROTESTI I ŠATORI ISPRED SKUPŠTINE! Traže Pravdu za Davida

Piše: Milovan Matić

Izbori su završeni, pobjednici poznati, ali neizvjesnost još uvijek trese Republiku Srpsku.

 

 

Nikad duža i veoma mučna kampanja nastavljena je i nakon izbora, a sukob među političkim protivnicima sve je veći.

Pored toga, izbori i politički sukobi su napravili i ogroman jaz među građanima koji se svakim danom produbljuje, a da nije isključeno da ovakva atmosfera uskoro eskalira.

 

Sudeći prema reakcijama opozcije u RS, koja je doživjela još jedan poraz, te koja se trenutno nalazi pred velikim slomom, posebno SDS očekuje nas nemiran i neizvjestan period.

 

Tako su opozicioni političari koji su poraženi na proteklim izborima zatražili ponovno brojanje glasova jer je na površinu isplivao veliki broj nepravilnosti zabilježen na dan izbora.

 

Zbog toga oni i ne priznaju rezultate, a kako kažu, neki od njih su spremni i na proteste.

 

U tome su najglasniji opozicionari Adam Šukalo i Draško Stanivuković koji pozivaju građane na ulicu, najvljuju postavljanje šatora ispred Skupštine RS, te traže hitnu reakciju ostalih kolega. Njima se pridružio i predsjednik PDP-a Branislav Borenović koji će bojkotovati institucije.

Ovaj trojac je na izborima ostvario najbolji rezultat među kandidatima opozcije i to najviše zahvaljujući podršci grupe Pravda za Davida koju očekuju i u narednim koracima.

 Zbog toga se i može očekivati veća podrška političarima opozcijije od građana Banjaluke ukoliko krenu u prosteste.

Ostali opozicioni političari za sada samo traže da se ispitaju izborne neregularnosti ne usuđujući se bilo šta najaviti bez konsultacija sa stranačkim organima. 

 

Borislav Vukojević, viši asistent na Fakultetu političkih nauka u Banjoj Luci navodi da opozicija ternutno djeluje razjedinjeno, te da će tako najvjerovatnije izgledati i u budućnosti.

 

"Očigledno nekakve stvari koje se dešavaju u postizbornom smislu nisu kooridnisane i to se vidi na prmjeru izjava koje smo mogli čuti od opozicionih političara. Mi to možemo posmatrati kao poteze pojedinaca. Ono što je sigurno dokazano jesu izborne neregularnosti. Ali opozicija ne radi dobar posao, jer su oni trebali to koordinisano da napadnu, umjesto što se dio njih pomirio sa rezultatima, dio traži da se to ispita, a dio bi da izlazi na ulicu", kazao je Vukojević za BUKU.

 

 

Prema njegovim riječima, sve ovo bi se na kraju moglo svesti na lične pokušaje. 

 

"Činejnica je da je Adam Šukalo sad doživio situaciju u kojoj mu se sve vraća od prošlih izbora. On danas sa 20.000 glasova neće ući u Parlamentarnu skupštinu, dok je četiri godine bio u Narodnoj skupštini sa 260 glasova. Zato će on sigurno pokušati da na neki način animira, ne opoziciju jer nema poršku u tom smislu, već ljude okupljene oko 'Pravde za Davida', da pokuša nešto promjeniti poljednjim trzajem, izvesti ljude na demonstracije i slično. Uglavnom, ne treba uopšte odgovore tražiti u organizovanom ponašanju opozicije nego samo u ponašanju pojedinaca. Tu je ključ i tu nema dogovorenih stvari već su to refleksne i afektivne stvari koje se dešavaju nakon izbora", rekao je Vukojević.

 

Ona naglašava i da se ne treba žuriti sa zaključcima, te da bi bilo dobro vidjeti kako će se odvijati koaliranje.

 

"Ovo se za sada svodi samo na izjave pojedinaca, pa čak i oni sami sebi protivrječe u jednom danu. Ne treba očekivati da će se nešto tako lako srušiti ili podlijegati bilo kakvim falatističkim prognozama. Jednostavno ovo je afektivno ponašanje opozicije koja je izgubila izbore", kazao je Vukojević.

 

 

Ipak, da bi moglo doći do većih turbulencija u narednom periodu smatraju u pojedinom nevladinim organizacijama koje su aktivno djelovale na rušenju vlasti. Iz njihovih redova danas otvoreno pozivaju opozicionare da ustanu protiv ovakvih rezultata izbora i pozovu narod na ulicu, jer se, kako kažu, krađa ne smije dopustiti.

 

 

 

Stefan Blagić, predsjednik Udruženja građana ReStart Srpska pozvao je opoziciju i građane da izađu na ulicu i obračunaju se sa novom-starom vlašću.

 

"Opozicija mora preuzeti odgovornost. Vrijeme je. Sada je više nego jasno da je obim krađe bio ogroman, a da međunarodna zajednica nije učinila apsolutno ništa da to spriječi. Time su stranci "obojeno" i prećutno dali podršku režimu, a svojim nemiješanjem i nedovoljnim demantovanjem dopustili i da ih koriste protiv građana Republike Srpske, protiv naroda. Prestanimo se zavaravati, ovo se ne može i neće riješiti izborima, jer nikada u istoriji ropstvo nije prestalo samo od sebe, mirno i dostojanstevno", rekao je Blagić.

 

 

 

 

Komentari na tekst (7)
Objavljeno:
Ne priznajemo ni mi opoziciju za ljude vrijedne pomena izabrali smo one koji su od njih bolji. Kampujte pred ambasadama mozda vam sledeci put daju prevedene instrukcije
Objavljeno:
Pocevsi od "afere" (pod navodnicoma jer CiK i dan danas se ogradjuje odo ovoga niti je poduzeo ikakvu istragu) 35 tona nestalih glasackih listica, blokade zakona o elektronskom glasanju i kamerama na birackim lokacijama, dva dana ranije "odustajanje" na stotine brojaca koji su u kratkom vremenu zamjenjeni novim ( potez koji ide uz hipotezu da ne biraju biraci nego brojaci), enormno veliki broj "nevazecih listica", javni pritisci i prijetnje penzionerima pod izgovorom predizborne shale, glasanje srpskih opstina za HDZ kandidata, sankcionidanje jednih "za govore mrznje" a tolerisanje drugih, a da o medijskim blokadama nad jednim politocarima a favorizacija nad drugim da i ne govorim (normalna praksa), sve ovo pokazuje da ovi izbori su u velikoj mjeri najobicnija prrdstava za javnost i farsa troglave nemani na vlasti. Vec se unaprijed isti pozivaju na formiranje koalicije sto uveliko govori o njihovom planu "sjasi kurta da uzjase kurta".
Objavljeno:
Da se ne lažemo u oba tabora je vrlo malo čestitih, a pogotovo ih nema na samom vrhu. Većina naših vodećih političara je opterećena negativnim rezultatima "minulog rada" kada su bili na vlasti i imali poluge za prijeko potrebne reforme. Jasno je svima da treba podržati manje zlo a ne lupetati kao nekakvi studenti bez grama iskustva u stvarnom životu. Nikakvog avanturizma nam ne treba a takođe niti fatalističkih tvrdnji "moramo svi na ulicu" ili već otrcane floskule "svi ćemo u Njemačku". Prjedorski knjaz je sada tas na vagi, a recept se zna kako da se generiše potrebni broj dodatnih preletača. Vođa pozicije ga javno proziva i opominje, potpuno netaktično, u pogrešnom tajmingu (prije formiranja operativne vlasti), pa je sad opoziciji pravi momenat za višu matematiku i kombinatoriku. Alternativa SDS je cijepanje u vrlo skorom vremenu (poput radikala u Srbiji) a na sljedećim izborima vjerovatno i odlazak njihove izvorne stranke u istoriju (čitaj malo iznad ili čak ispod cenzusa), baš poput SRS i DSS u Srbiji.
Objavljeno:
Daj Frodo tj. Blagiću ne seri... Daleko je rodni Šajer.
Objavljeno:
Daj Blagiću, dosta nam je takvih revolucionara. Bolje da svi preselimo u Njemačku, nago da ovde padne i jedna kap krvi. Genijalci poput tebe su u 1942, kvrckajući wermacht da ne izvozi našu rudu, dali povod za jednu Kozaru. Da li je bilo vrijedno žrtava - NE!. Zato prošetaj...
Objavljeno:
suština igre protiv naroda sfrj samo trideset godina.... Сада је више него јасно да је обим крађе био огроман, а да међународна заједница није учинила апсолутно ништа да то спријечи. Tиме су странци "обојено" и прећутно дали подршку режиму, а својим немијешањем и недовољним демантовањем допустили и да их користе против грађана Републике Српске, против народа..
Objavljeno:
Pa sad se najbolje vidi koga to stranci podrzavaju, pa Dodika naravno. Nije njima stalo da u ovoj drzavi na vlast dodju cestiti ljudi kao sto su Govedrica, Borenovic, Cavic I ostalo lideri opozicije. Stranci na vlasti zele lopove koje mogu da ucjenjuju i drze u saci, SNSD, SDA I HDZ. Nista dok Narod ne ustane.
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.