<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Mostar ovog vikenda postaje centar strip umjetnosti

mostar

Treće izdanje Mostarskog strip vikenda, manifestacije posvećenoj devetoj umjetnosti, ove godine će biti održano od 20. do 21. oktobra u prostorijama Hrvatskog doma “Herceg Stjepan Kosača”.

17. oktobar 2018, 12:00

Svečano otvaranje festivala je zakazano za 12 časova, a i ovoga puta u grad na Neretvi dolaze zanimljivi gosti iz svijeta stripa.

Preciznije, riječ je o 13 gostiju iz Italije, Španije, Sjeverne Irske, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i BiH, a to su Claudio Castellini, Aleksa Gajić, Dražen Kovačević, Enis Čišić, Filip Andronik, William Simpson, Leonid Pilipović, Luka Cakić, Borislav Maljenović, Milorad Vicanović Maza, Pasquale Frisenda, Paulo Bisi i Renato Vladimir Renky.

Pored toga, u sklopu programa će biti održana razne izložbe, radionice, tribine i berze stripova. Kompletan program možete pogledati u nastavku.

“Moramo spomenuti činjenicu da su i ove godine, kao što je to bio slučaj i tokom prethodne dvije, svi naši specijalni gosti uraditi plakate sa motivom grada Mostara. Ovim ćemo još jednom staviti Mostar, ali i BiH na mapu strip događanja u svijetu”, navode iz udruženja ljubitelja stripa MoStrip, koje stoji iza organizacije ovog festivala.

Klub MoStrip, iza kojeg je već nekoliko uspješnih projekata, osnovan je krajem 2015. godine od strane nekolicine strip entuzijasta sa ciljem promocije stripa kao medija te grane umjetnosti. Po riječima članova, MoStrip svojim radom nastoji pomjeriti strip sa kulturne margine, gdje se danas nezasluženo nalazi.

“Svojim djelovanjem smo, sudeći po reakciji javnosti, definitivno uspjeli animirati okolinu za kulturu stripa. Nošeni pozitivnim kritikama ove godine kroz nekoliko projekata nastavljamo sa našim djelovanjem”, navodi se u saopštenju organizatora.