<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Akcija “Prekinimo šutnju”: Preko 100 bh žena progovorilo o traumatičnim iskustvima s poroda...

regionalna akcija

Za samo dva dana preko 100 žena iz cijele BiH posvjedočilo je o horor uslovima porađanja generalno, o horor intervencijama koje se ne bi smjele događati bez anestezije, a kod nas se rutinski rade “naživo”.

18. oktobar 2018, 12:00

Nakoh hrabrog istupa Ivane Ninčević Lesandrić parlamentarke koja je emotivnim govoru pred kamerama u Hrvatskom saboru progovorila o vlastitom bolnom iskustvu pri obavljanju kiretaže nakon spontanog pobačaja, progovorilo je stotine žena o ponižavajućim iskustva koja su doživljavale po hrvatskim bolnicama.

Tim povodom je Udruga Roda koja se od 2001. zauzima za dostojanstvenu trudnoću, roditeljstvo i djetinjstvo pokrenula akciju "Prekinimo šutnju" , da bi prije par dana Ministarstvu zdravstva uručili  400 svjedočanstava žena koje su doživjele neugodna iskustva u hrvatskim bolnicama. Sada se nadaju da da će institucije  po tom pitanju nešto poduzeti .

 Akcija u susjednoj Hrvatskoj  proširila se i na našu zemlju, a pokrenulo ju je Udruženje Porod i Postpartum pozvavši  žene da progovore o dešavanjima iza vrata porodilišta.

Za samo dva dana  preko 100 žena iz cijele BiH posvjedočilo je o horor uslovima porađanja generalno, o horor intervencijama koje se ne bi smjele događati bez anestezije, a kod nas se  rutinski rade “naživo”.


Možete li zamisliti medicinsku intervenciju struganja jednog unutrašnjeg organa gdje ljekari svjesno i rutinski NE primjenjuju bilo kakvu anesteziju? Znate li da se kiretaže materice kao i druge intervencije na tijelu porodilje rutinski izvode upravo tako? Bez ikakve anestezije? Kada se u vas bijelom svijetu primjenjuje lokalna anestezija kod šivanja međice nakon poroda, mi niti je primjenjujemo kod šivanja međice niti je primjenjujemo kada ginekolog svojom šakom ulazi u unutrašnji organ materice nakon poroda ukoliko je potrebna revizija iste, niti se primjenjuje kada se metalnim aparatima struže materica prilikom kiretaže a i u drugim procedurama slične vrste.  O tome je vrijeme da se na sva usta priča jer zvuči nevjerovatno. Jer jeste nevjerovatno.  Jer su to silovanja tijela i uma koja mijenjaju ženu zauvijek, u njenim najosjetljivim trenucima koji bi trebali biti i najsvečaniji trenuci. Pogotovo nam je interesantna nevjerica muške strane populacije da ovako nešto postoji“, navode bh aktivistice Udruženje Porod i Postpartum u saopštenju kojim su se obratile javnosti. 


Takođe su pozvale sve žene koje imaju slično iskustvo da im se jave, a oni će i ta svjedočanstva sa već prikupljenim poslati ministarstvima zdravlja, komisijama za jednakopravnost polova predstavničkog doma parlamenta FBiH i drugih nadežnih institucija. 

Tek sa adresiranjem problema, pričanjem i skidanjem vela tajni, možemo očekviti promjene. A ovo je veliki društveni problem, i to već generacijski”, istakle su aktivistice Udruženja.

Svjedočanstva su dostupna na Fb page Porod i Postpartum.

Akcija "Prekinimo šutnju" bila je pokrenuta i prije dvije godine, ali ni u jednoj državi u regiji nije imala ovoliki odziv.