<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Nikola Čelan autor knjige Baština: Da bi platili snimanje prvih singlova TBF-a prodavali smo tegle za med

PROMOCIJA

U prostorijama DKC Incela prošlog vikenda održana je promocija knjige "Baština" Nikole Čelana, splitskog novinara i muzičara.

18. oktobar 2018, 12:00

Moderator promocije bio je banjalučki pisac Stevo Grabovac. "Baština" kazuje o spitskoj hip-hop sceni devedesetih i počecima rada popularnog benda The Beat Fleet. Čelan je jedan od osnivača bedna TBF, a sa frontmenom ovoga benda Mladenom Badovircem i Lukom Barbićem zna se iz osnovne škole. Sa njima je svirao u periodu kada je ovaj bend nastajao. Kasnije je izašao iz grupe, ali je sa momcima iz TBF-a ostao u drugarskim odnosima. Ovom knjigom Nikola je htio da se oduži svojim prijateljima zbog sjajnih vremena koje je proveo sa njima dok je stasavao kao muzičar.

"Mladen i Luka su išli sa mnom u istu školu i posredstvom još jednog moga drugara iz naselja upoznali smo se i napravili svoj prvi hip-hop sastav koji je bio preteča TBF-a. Kasnije su nas ljudi poput Dine dvornika bukvalno pokupili s ulice i odveli na veliku scenu. U to vrijeme, početkom devedesetih, nije se ni znalo u šta će se hip-hop izroditi, niti smo slutili da će TBF biti popularan bend. Odrastali smo na grupi Public Enemy i sličnima, to se poklopilo sa zlatnim dobom hip-hopa koji je počeo sredinom osamdesetih i trajao do sredine devedesetih. Mi smo u tom periodu stasavali i učili", kazao je autor knjige Nikola Čelan u razgovoru za BUKA magazin.

Nikola kaže da su do ploča dolazili tako što su im njihovi očevi, koji su uglavnom bili pomorci, donosili albume koje su kupovali širom svjeta. Svoje prve snimke imali su u studiju Deva koji je još uvijek aktivan, a drži ga Dado Marušić.

"U to vrijeme studio Deva je bio u garaži i imao Rolandovu klavijaturu i još nešto malo opreme na kojoj smo snimili prve stvari. Ja sam morao da prodam svoj bicikl kako bi platili te snimke. Znam da smo zajedno Mladen i ja prodavali tegle jednom pčelaru, a za te pare platili smo prve singlove", prisjetio se s osmjehom Nikola. U to vrijeme njih su zezali u kvartu jer niko nije vjerovao da će od njihove svirke i benda išta da bude. Nikola je iskren i kazao je da je pravi pomak u bendu nastao kada je on izašao iz benda, a na njegovo mjesto došao Saša Antić koji je odličan tekstopisac.

"Ja sam odlaskom iz benda počeo da slušam neku drugu muziku, gitarsku, i otišao u neke druge 'džirove', a Mladen i Luka zajedno sa Sašom odlučili su da ostanu furati hip-hop. Međutim, naša saradnja je nastavila i ova knjiga je svjedok vremena i naših zajedničkih života", rekao je Nikola i dodao da je njegova daljnja saradnja s TBF-om nastavila na području pozorišta, multimedije i sličnih projekata i da on svoje bivše drugare iz benda doživljava kao familiju.

Nikola je knjigu "Baština" počeo pisati 2016. godine i napisao ju je relativno brzo, a za godinu dana bila je i objavljena. Izdao ju je Dalmatinski portal i ovo je prva promocija knjige van Hrvatske.



"Prije nego sam je objavio naravno morao sam je dati njenim akterima na čitanje, jer nisam htio mimo njih da bilo šta radim. Dakle, knjiga je autorizirana od strane članova benda. Knjiga je izazvala interesovanje kod publike i ovih dana razmišljamo i o novoj tiraži", kaže autor i dodaje da knjiga nije tipična biografija TBF-a, jer samo jedan dio govori o ovom bendu i da ona konceptom liči na roman koji opisuje život hip-hopera s početka devedesetih.

"Vremenom je TBF postao gradska institucija i mnogo je uticao na splitske bendove i scenu. Oni su hip-hop pioniri i ne samo da su uticali na splitsku, nego su uticali na cjelokupnu regionalnu hip-hop scenu. Ne bih htio da momke iz tog benda upoređujem sa veličinama tipa Olivera Dragojevića i Miše Kovača, ali TBF zaista mnogo znači nama Splićanima i postali su na neki način svojina grada. Apsolutno cijeli grad stoji iza njih i iz neke sulude priče postali su ono što danas jesu. Ova knjiga je prva iskra nečega što govori o velikoj stvari i tek će se početi raspredati priče o njima", kazao je autor i dodao da najveću zaslugu za objavljivanje Baštine ima Mate Prlić, urednik Dalmatinskog portala, za koji je Nikola pisao feljtone koji su kasnije iskorišteni kao materijal za knjigu.

Na promociji knjige bio je i Luka Barbić, član TBF.

"Drago mi je da je Nikola napisao knjigu iz mnogo razloga. Još dok sam čitao knjigu dok ona nije ni bila izdata doživio sam jake emocije, jer je opisao jedan dio mog života za koji mislim da je možda i najvažniji. To je doslovno naše odrastanje i on je to tako fino sročio i opisao te neke događaje za koje sam ja bio skroz i zaboravio. Iskreno ja sam počašćen time što je on uradio i što je sad sve to arhivirano i dokumentovano", prokomentarisao je Luka sa osmjehom.

Luka je iskren i kazao je da on od TBF-a, u samom početku, i nije imao velika očekivnja.

"Mi nisamo planirali da ćemo biti 'mean stream'. Naravno da smo željeli uspjet ali nekako smo uvijek muziku radili prije svega za sebe i to nam je bio cilj, a ne slava. Mislim da jedna takva iskrenost i jeste ključna za uspjeh bendova, jer bez toga bend ne može biti prihvaćen i kod publike", kazao je Luka. Upravo zbog takvog pristupa muzici TBF-u se javljaju bendovi tražeči njihovu saradnju.

"Ako nam se neki bend zaista svidi mi smo uvijek spremni da stanemo iza njega i uvijek nam je bio gušt pomoći nekome ko zaista vrijedi", rekao je na kraju Luka i dodao da bend nakon ugovorenih koncerata, koje treba da odsviraju do kraja godine, planiraju u zimu da se zatvore u studio i započnu rad na novom materijalu.