<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Jeftini letovi za Brisel, Stokholm i Memingen će oživjeti Banjaluku

Banjaluka

Višestruke koristi za turizam, trgovinu, ugostiteljstvo, rent a car, taksi službe....

22. oktobar 2018, 12:00

Irska avio-kompanija “Rajaner”, svjetski lider među jeftinim avio kompanijam, od novembra počinje saobraćati sa banjalučkog aerodroma, dva puta sedmično za Brisel, Stokholm i Memingen.

Time će građani Bosne i Hercegovine  po prvi put  iz Banjaluke imati pristup niskotarifnim putovanjima. U prvoj velikoj akciji ove aviokompanije karte su se do 23.08.2018. prodavale po cijeni od samo 9,99 eura ka svim destinacijama sa banjalučkog aerodroma.

Ova vijest obradovala je sve ljubitelje putovanja jer će dobiti mogućnost da po znatno nižim cijenama putuju iz Banjaluke. Zadovoljstvo ne kriju ni privrednici, ugostitelji, turistički radnici, jer jeftiniji vazdušni prevoz daje mogućnost ekonomskog i društvenog razvoja šire banjalučke regije.


Banjalučanka Dijana Vuković Grbić je zaljubljenica u putovanja- do sada je obišla više od dvadesetak država, upravo zahvaljujući akcijskim ponudama avio kompanija i korištenjem prevoza low-cost kompanija. 

Vijest da će najjeftinija avio kompanija na svijetu početi saobraćati iz Banjaluke posebno ju je obradovala, jer više neće morati putovati za Beograd, Zagreb, Tuzlu ili Sarajevo kako bi imala konekciju ka nekim dijelovima Evrope.

Sama kompanija Ryanair nudi konekcije ka mnogim evropskim, pa i svjetskim destinacijama iz gradova koji su dostupni iz Banjaluke, tako da se pruža čitav niz novih mogućnosti za produžetak putovanja. Ja sam i veliki ljubitelj vozova, a iz iskustva znam da je željeznički saobraćaj u sve tri dostupne zemlje jako dobar i dosta pristupačan, pa se i na taj način mogu isplanirati lijepa putovanja. To me posebno raduje sada kad imam malu bebu, sa kojom planiramo putovati koliko god budemo u mogućnosti i puno je lakše organizovati se ako imamo let iz Banjaluke na neko interesantno mjesto, bez potrebe za dugim putovanjima, presjedanjima i slično. Nadam se da će ovi letovi zaživjeti i da će to dovesti do proširenja ponude sa još zanimljivih destinacija”, istakla je Dijana. 

Koristi za turizam, trgovinu, ugostiteljstvo, rent a car, taksi službe....

Uspostava jeftinih letova sa aerodroma Banjaluka donijeće i brojne druge koristi - omogućiće dodatni razvoj turizma, jeftinija putovanja poslovnih ljudi, nove lokacije firmi, dodatno zapošljavanje stanovništva u turizmu, trgovini, ugostiteljstvu....

Tako Aleksandar Vlajsavljević iz Control rent a cara pojašnjava šta mu na poslovnom planu može donijeti povezivanje Banjaluke sa svijetom, ali i kompletnoj uslužnoj, pa i sportskoj i kulturnoj djelatnosti u gradu.

Naime, turisti i stranci u Evropi, ali i u zemljama regiona, najviše koriste usluge rent a cara. Takva situacija je i u Banjaluci, ali bi svoj puni zamah tek mogla dobiti sa povećanjem broja turista, koji bi, uspostavljanjem jeftinih letova, došli u naš grad. 


Stranci su veoma praktični ljudi, pa za svoje potrebe obično iznajmljuju vozila. Pokazuju to i naši podaci, ali i oni iz regiona i svijeta. Takođe bih istakao da smo u ovom biznisu jako dugo, pojedini naši uposlenici i preko 15 godina, i kroz naše karijere radili smo za velike franšize kao što su SIXT i Budget rent a car, a godinu dana je i Control rent a car bio vlasnik podlicence AVIS rent a car-a za Banjaluku. Upravo nedostatak tih slučajnih klijenata je činio besmislenim plaćanje bilo kakve franšize u Banjaluci, što će se nadam se promijeniti, pa ćemo i mi imati priliku sa dugogodišnjim partnerima iz velikih svjetskih rent a car franšiza obnoviti saradnju”, rekao je za naš portal Aleksandar Vlajsavljević. 

Slično razmišlja i predsjednik Udruženja "Banjalučki taksi" Dragan Purišić. Uvjeren je da bi se obim posla mogao značajnije  povećati, a nije isključena ni  prilika za novim radnim mjestima.

Pozitivan uticaj dolaska irske niskotarifne avio kompanije Ryanair na razvoj banjalučke regije vide i u Turističkoj organizaciji grada Banjaluka. Kažu da je samo to ono što je Banjaluci nedostajalo.


Turisti danas žele do svojih destinacija doći što brže i jeftinije, a to im omogućava  upravo  vazdušni  saobraćaj koji je jedan od najvažnijih segmenata razvoja turizma. Upravo je ovo nedostajalo našem gradu koji zaista ima šta pokazati, imamo bogatu turističku ponudu temeljenu na kulturnoistorijskoj baštini i prirodnim ljepotama, a  intezivno se radi i na kreiranju novih turističkih proizvoda ”, istakla je Branka Branković iz TOBL-a.

Spomenimo na kraju  i dostupne podatke koji kažu da Banjaluka protekle tri godine bilježi stalni porast broja turista i broja noćenja. Turisti su najviše zainteresovani za rafting, kajak i kanu, dajak, penjanje, kulturno naslijeđe, kao i za  manifestacije kao što su “Demofest”, “Fresh wave”, “Kočićev zbor”…