<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Stotinjak migrantskih porodica zaustavljeno nadomak granice s Hrvatskom

Desk

Stotinjak porodica afroazijskog porijekla koje su u ponedjeljak navečer krenule ka granici s Hrvatskom nedaleko od Bihaća zaustavljeno je nadomak GP Izačić.

22. oktobar 2018, 12:00

Kako nezvanično saznajemo, Granična policija BiH pokušava ih uvjeriti da se vrate jer im prolazak na teritoriju EU neće biti dozvoljen.

Migranti insistiraju da pređu granicu, no za takvo nešto šanse praktično i ne postoje. Najlogičnija solucija je da će biti vraćeni nazad u Bihać ili hotel Sedru u Cazin zbog hladnog vremena i iscrpljenosti, no kako saznajemo u tu svrhu zasad nije osiguran prijevoz, tako da nije isključena ni mogućnost da će prenoćiti na graničnom prijelazu. 

Podsjećamo, migrantske porodice sa djecom koje su danas napustile hotel Sedra u Cazinu u kojem su privremeno smještene, nalaze se nedaleko od međunarodnog graničnog prijelaza Izačić u Bihaću i imaju namjeru preći granicu.

Iz MUP-a USK za Klix.ba su potvrdili da se stotinjak porodica sa djecom nalazi u naselju Izačić.

"Petnaestak ih je odustalo i vratili su se nazad, dok se skupini pridužila i jedna grupa iz Đačkog doma u Bihaću. Otprilike ih je stotinjak nastavilo put prema Izačiću", kazali su nam iz MUP-a USK.

U njihovoj pratnji su djelatnici Doma zdravlja Bihać, Crvenog križa i policije. Na terenu se nalazi veliki broj djece koja su vidno iscprljena cjelodnevnim pješačenjem. Građani im donose hranu i tople napitke i razgovaraju s njima