<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Nevjerovatna krađa u Zenici: Nepoznate osobe otuđile dio mosta i gasovoda

Desk

Prilikom redovnog obilaska trase gasovoda na području Općine Zenica uočeno je da je na lokalitetu Kanal u Zenici na prijelazu preko rijeke Bosne prema Arcelor Mittalu otuđen dio mosta u dužini od 30 metara, saopšeno je iz kompanije BH-Gas.

23. oktobar 2018, 12:00

"Za ovaj most je bio prikačen magistralni gasovod u proteklih 40 godina od same izgradnje gasovoda, i putem njega se snadbijeva Arcelor Mittal i ostali potrošači u industrijskoj zoni Zenica", kažu u BH-Gasu.

Navode da su nepoznate osobe u proteklim danima izrezale željeznu konstrukciju mosta i time doveli u opasnost ljude i materijalna sredstva, jer na pojedinim dijelovima magistralni gasovod nije prikačen na mostu, te se time, kažu, može ugroziti sigurnost snadbijevanja prirodnim gasom.

"Pored ugrožavanja sigurnosti snadbijevanja, postoji osnovana sumnja da je izvršeno i krivično djelo teške krađe, jer most se vodi u poslovnim knjigama BH-Gasa i u njegovu rekonstrukciju BH-Gas je nakon rata ulagao značajna materijalna sredstva. BH-Gas će u toku današnjeg dana svim nadležnim organima prijaviti ove radnje i smatramo da smo u obavezi da obavijestimo i javnost, kako bi do izlaska nadležnih prijavili bilo kakva kretanja ili radove oko mosta", naveli su u svom saopštenju.