<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Stigla depeša s vrha: Na KCUS-u svim pacijentima zabranjeni mobiteli, punjači, tableti, ali i viljuške, kašike...!

sarajevo

Evo šta piše u letku za hospitalizaciju

25. oktobar 2018, 12:00

 Život bez mobilnih uređaja većini ljudi danas je posve nezamisliv pa ga nose sa sobom svuda, čak i kada borave u bolnici. A pravila upotrebe mobitela u bolnicama razlikuje se od zemlje do zemlje.

U Francuskoj je, recimo, zakonski zabranjena upotreba mobitela u bolnici, dok je u drugim zemljama Evrope upotreba mobitela dozvoljena uz ograničenje korištenja u intenzivnim jedinicama i operacijskim salama, što je i razumljivo.

Mnogi smatraju da bi pacijentima, prilikom prijema na bolnički odjel, trebalo dati upute mogu li i na koji način koristiti mobitel. Neka istraživanja čak navode važnost mobitela u komunikaciji s članovima porodice te se čak preporučuje korištenje mobilnih uređaja za vrijeme boravka na odjelu.

No, provedena istraživanja govore i o velikoj mogućnosti prijenosa infekcija upravo preko mobilnih uređaja, pa se stoga preporučuju i dodatne mjere opreza.

Da li se upravo ovim činjenicama vodio i sadašnji menadžment KCUS-a, nije poznato, tek ovih dana, kako saznaje DEPO Portal iz izvora bliskih Kliničkom centru, donijeta je odluka o zabrani upotrebe mobitela, tableta, laptopa, punjača i/ili drugih tehničkih uređaja, pa čak i vlastitog escajga (viljuške, kašike i dr.), što je naišlo na žestoke negativne reakcije od strane pacijenata. Kako saznajemo, odluka je naložena šefovima svih klinika, bez izuzetaka.

Doduše, u letku za hospitalizaciju, koji se nalazi na zvaničnoj stranici KCUS-a, jedna od stavki "bitnih informacija" glasi: Zabranjeno je unošenje vatrenog oružja, mobitela, fotoaparata... No, iz samog letka nije jasno na koje pacijente se to tačno odnosi, s obzirom da se u narednoj stavki precizira: Za lične  stvari pacijenta kao npr. nakit, mobitel, novac i td., medicinsko osoblje ne snosi odgovornost, izuzev kod pacijenata koji se hospitaliziraju u besvjesnom stanju (gdje postoji procedura postupaka za lične stvari), što upućuje na zaključak da pacijenti u KCUS mogu unositi mobilne i druge aparate - na vlastitu odgovornost.

Bilo kako bilo, najnovija odluka zatekla je većinu pacijenata i izazvala nevjericu, pa mnogi željno očekuju zvanično saopštenje i obrazloženje menadžmenta KCUS-a, pogotovo kako će se ista sprovoditi.  

IZVOR DEPO PORTAL