<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ivica Todorić će biti izručen Hrvatskoj

Sud

Ivica Todorić će biti izručen Hrvatskoj - odlučeno je danas na Visokom sudu u Londonu.

25. oktobar 2018, 12:00

 Sudac Duncan Quseley je odlučio da je prvostepena presuda pravomoćna, te da će bivši prvi čovjek Agrokora biti izručen Hrvatskoj.

Na sudu u Londonu razmatrao se zahtjev Ivice Todorića o pravu na žalbu na prvostepenu presudu.

Visoki sud je 24. jula odbio Todorićevu žalbu na prvostepenu presudu od 23. aprila, prema kojoj on treba biti izručen Hrvatskoj. Nakon što mu je odbijena žalba, Todorić je zatražio od suda još jednu priliku da ga se sasluša, što mu je odobreno i ročište je zakazano za 6. septembra.

Prema uobičajenoj proceduri koju je potvrdio hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, Todorić bi trebao biti u Hrvatskoj u kraćem roku od deset dana.

Todorića hrvatsko pravosuđe traži zbog privrednog kriminala, lažiranja poslovnih izvještaja od 2006. godine nadalje zbog kojega je Hrvatska vlada kreirala novi zakon prozvan "lex Agrokor" kako bi spasila koncern Agrokor od bankrota.

Todorić je uhapšen lani 7. novembra u Londonu, gdje se sklonio nakon izbijanja afere Agrokor, temeljem evropskog naloga za hapšenje koji je raspisala Hrvatska, a istog dana je pušten na slobodu uz kauciju od 100.000 funti i mjere opreza.