Biti i ostati stranac u BiH

BUKA karikature

Biti i ostati stranac u BiH

Piše: BUKA

Predstavnici međunarodne zajednice na privremenom boravku u BiH, popularno u narodu nazvani „stranci“, godinama iskrenost o našoj zemlji ispoljavaju tek kada je napuste zauvijek. Tada naknadnom pameću doslovno prospu o nama i ovoj vukojebini sve ono što su mislili i dok su bili i živjeli ovdje, a to je da smo beznadežan slučaj i da jedva čekaju da odu.

Jedino što u tako iznenadnim napadima pameti zaborave da kažu je da su dok su bili u BiH dobijali plate, vrlo visoke, da bi nešto i radili da se takvo stanje popravi. Da ne budemo beznadežni slučaj, i mi i država. Nevjerovatno je da je toliki broj „stranaca“ godinama boravio u BiH, a da niti smo mi išta saznali i naučili od njih, niti oni od nas i o nama. Tek par lokalnih srećnika koje su uposlili imalo je tu sreću. Nažalost, od davne izjave Otto von Bismarcka da Balkan ne vrijedi ni jedne kosti njemačkog grenadira nije se mnogo toga promijenilo, u odnosu "stranaca" prema nama i nas prema"strancima".

U svom romanu "Sahib" Nenad Veličković je briljantno opisao radno vrijeme zaposlenog „stranca“ u našoj zemlji, donosimo vam odlomak iz knjige:

 

Radno vrijeme je od pola devet do šest. Imamo pravo na sat pauze, ali to važi samo za lokalce. Mi ostali možemo ostati i duže. Od devet do deset citaju se vijesti na internetu. Ustvari, vijesti su izgovor, na njih potrošim pet minuta. Ionako je sve manje-više isto. Ja u to vrijeme malo surfam po rasprodajama i aukcijama.

Od deset do jedanaest e-mailom se šalju i primaju vicevi i druge zajebancije.

Od jedanaest do pauze pišemo i čitamo izvještaje, ili pravimo tabele, ili planiramo nešto, ili obrađujemo neke statistike, ili, ako smo dežurni, idemo na press-konferencije.

Od tri do pet surfamo, ili igramo igrica. Mislim da je to razlog zašto je u većini kancelarija monitor sakriven od pogleda s vrata. Uvijek imaš vremena da promijeniš sliku dok ti kolega ili pretpostavljeni dođe iza leđa. Ali je nezgodno, jer se svjetlo izvana reflektuje od ekran, pa još nisam dostigao rezultate kojima sam Tebe pobjedivao.

Izuzetno, četvrtkom, imamo sastanak sa šefom. Pošto šef obično kasni ili ne dođe, to vrijeme iskoristimo za dogovore o vikendu.

Od pet do sedam čekamo da neko prvi pođe kući, a oko devet izlazimo ili idemo na neki prijem ili party.

Posao nije težak. Najteže je sastaviti dnevna saopštenja lokalnim novinarima i odgovarati na njihova pitanja. Srećom, od nas se ne očekuje da odgovori budu u vezi sa pitanjima. Važno je samo da se nekoliko puta ponovi neka riječ koju izabaremo za taj mjesec. Ovaj mjesec je to “korupcija. Na oglasnoj tabli već ima prijedloga i za sljedeći: meni se najviše dopadaju povratak i antiterorizam ....

 Karikaturu u tekstu, iz serijala Likovi našeg doba, po scenariju Buke, nacrtala Nina Hadžić.

 


 

 

 

 

Komentari na tekst (4)
Objavljeno:
Raspravljate o stvarima koje vec i ptice znaju. Zemlja i drustvo je u rasulu da i ljudi zele da odu od sve te ljepote. Pa zasto bi stranci imali bolje misljenje o toj zemlji?
Objavljeno:
Na neki način i naša domaća administracija se ponaša kao i ovi iz međunarodne zajednice s tom razlikom da ovi naši direktno guraju ruke u đepove svojih građana i ne rade ništa a po primanjima skoro pa će prestići i ove iz međunarodne zajednice.
Još veći problem je (iako to mnogi smatraju pozitivnim za razvoj) što naši političari sve rasprodaše strancima. Fabrike,poslovne i trgovačke zone, koncesije na prirodna bogatstva, pa čak i radnike prodadoše za sitne pare. Možda nekom i nisu sitne što dokazuje slučaj Sanadera u Hrvatskoj.
Objavljeno:
@ CZBORN,
Slazem se sa vama ,to bih ti bilo kao da smo postali stranci u
svojoj rodzenoj kuci.Misljenje Njemackih prdeza o nama ,uopste
me nezanima.Njemci su postigli u miru ono sto nisu uspijeli za
vrijeme prvog i drugog svijetskog 1941.Za 5 godina rata uspijeli
su pobiti 52 miliona Evropskih stanovnika.Danas nas ubijaju
bez oruzja na ekonomski nacin.
Zar nevidite da oni komanduju citavom Evropom i da nam
svima kroje kapu pa ti mogla ili ne.Ko god udze u Evropu ,
nece moci izaci bez poslijedica,a biti ce jos siromasniji nego prije.
Oni pljackaju polako ali sigurno sve zemlje Evrope tako da se
osjecamo kao iscijedzeni limuni.Svi stranci koji su dosli kod nas
ogromne pare su zaradili na nasoj nesreci i vijerujte mi da oni
uopste nemisle na nasu buducnost,ma samo na svoje duboke
dzepove.
Mi nismo narod koji je isao u kolonizacije i dominiranje tudzih
naroda i zemalja,ali zato smo se uvijek sopali izmedzu nas.
Sada je zaista vrijeme da mislimo samo na nasu BiH i nas narod
sa svim zajednickim religioznim ispovijestima ,i da se grade
industrije,fabrike za zaposljavanje omladine i osiguravajuce
zdrastvene centre za zastitu svih gradzana .Ali bojim se da to
nece biti ostvarljivo,sve dok nacionalisti budu imali vlast !.
Objavljeno:
"Trazili smo - evo nam ga "
Ono malo od 1945 do 1990 sto smo kao bili bez stranaca je bilo dosta da nam se "ogadi" :-) .
Ovako je bolje - uvijek ce oni biti krivi a mi kivni ... mozemo se zaliti na strance (ne moramo samo na ove nase)... i tako proci ce neki vijekovi da se moze popuniti "istorijska citanka"
Postojeca situacija je ono sto su "stranci" sa malom pomenutom "pauzom" cijelo vrijeme i radili na divljem Balkanu. Danas su nam nasi politicki vladaoci perfidnije propleteni interesima sa 'strancima" koji ih ,u stvari, podrzavaju .
Nama ce uvijek nesto "faliti" ili centralna vlada , ili neki ostarjeli zlocinac ili korumpirani premijer(i) ili neke slicne "zanimljivosti" . Morace nas stranci - nadgledati , kontrolisati , primati , otpustati , braniti ...

Za sve ovo su nam se izborili nasi "mahaci" zastava cistih nam nacionalnih drzava da oni a i njihovi sefovi mogu u miru da zive i rade na ovom "divljem" Balkanu.

To sto misle o nama i sto ovdje pise je u stvarnosti jos gore . Samim tim sto smo im dopustili da nas razvale "k'o zvecku" govori da bas i nismo vijedni respekta .Zato nam se i trecerazredni polupoliticari postavljaju za guvernere drzava (ma kako se oni zvanicno zvali) .

Jedino sto moze buditi nadu da ce kao i sve ostale vladavine stranaca u ovom ili onom obliku jednom, zbog raspada njihovog sistema, prestati a mi , eventualno , u tom vakumu da ponovo postanemo svoji.
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.