Aleksandar Trifunović: Zbogom Jugoslavijo

Juga

Aleksandar Trifunović: Zbogom Jugoslavijo

Piše: Aleksandar Trifunović

Jugoslavija  je tih srećnih godina najviše podsjećala na brak iz interesa u kom sve dobro funkcioniše dok je razlog dovoljno dobar....

Dana 01.12.1918. regent Aleksandar Karađorđević, probuđen kreštanjem starog pijetla, obrisao je krmelje sa očiju i protegnuvši se iz kreveta naredio ađutantu da mu spremi svečanu odoru. Pred prestolonasljednikom je bio dan podjednako svečan i težak. Istorija će ga zabilježiti kao dan kad je prostor od Slovenije do Makedonije, prvi put, zvanično objedinjen u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca. Učiteljica života, deceniju kasnije, preko odgovarajućih školskih udžbenika, 06. 01. 1929. pominje kao početak šestojanuarske diktature i novo ime Kraljevina Jugoslavija. Od tada pa naovamo, detalj koji je obilježavao državno uređenje Jugoslavije mjenjan je još tri puta (FNR, SFR i SR). Tekst koji čitate ima skromnu namjeru da predoči jedan, pojedinačni i subjektivni, generacijski pogled na dešavanja iza nas, bez pretenzije da bude išta više od toga. Idemo.

 

Autobusom ili vozom, svejedno...

 

"Od Vardara pa do Triglava..." aktuelni i popularni hit socijalističkog perioda orio se po vozovima i autobusima što voziše školske eskurzije generacije 70-tih po najzabačenijim destinacijama nekada zaista lijepe zemlje. Zagrljeni i bezbrižni obilazili smo glavne gradove republika, spomenike revolucije i prirodne ljepote domovine. Kasnije smo o njima pisali pismene sastave ili pak crtali crteže sa nadrealnim pristupom doživljaju, a zavisno od percepcije. Fićo je recimo u tim djelima uvjek na zajedničkoj slici sa ostalim prevoznim sredstvima bio apsolutno veći i od aviona i od broda. Ako je pak crtež predstavljao detalj sa ljetovanja, onda su prednji točkovi "fiće" bili na sred pučine, a gepek pod Biokovom dok se avion borio za svoje mjesto na crtežu pored nečeg što je, po našem mišljenju, trebalo biti galeb. Ti crteži ocjenjivani su peticom jer su imali i odgovarajuću poruku. Za džeparac smo kupovali sladoled, kokice i suvenire. Demodirani regali su još uvijek, u nedostatku novih , prepuni starih suvenira iz tog perioda. Gumena čoviječija ribica iz Postojne, osušena kućica ježa iz Makarske, školjke skupljane po plažama Jadrana, u imitacijama pozlate uokvireni plastično reljefni vodopadi Jajca, gipsana figura Njegoša, drveni tanjiri sa Plitvica ili pak ono za šta mi garantujemo da su originalni Ohridski biseri, samo su neke od mogućih stvari koje podsjećaju na jedno vrijeme iza nas. Pored toga, tu su naše i samo naše uspomene na, zašto ne reći, jedno divno djetinjstvo. Ali... 

 

U  to vrijeme građanski mir održavale su romantičarske slike prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Propitivanja nisu bila poželjna. Ako si propitivao postajao si nepoželjan. Za poželjan i kvalitetan društveni status neophodno je bilo podaništvo, duhovno i fizičko. Zavisno od pozicije, ali sve se na primjeru Jožine štafete svodilo na jedno- ili je nosiš ili joj aplaudiraš. U protivnom, tri ili više prinudna ljeta u kamenu napuštenog Jadranskog otoka (poslije sigurno nisi mogao nositi štafetu, ali ostaje ti ovo drugo- neki zbog tretmana još uvijek aplaudiraju - prim. aut.)

 

Mnogi tek sada imaju hrabrosti da kažu da su i tada znali da sva ta priča ne vodi dobru, ali, šta je tu je, oni su znali, a mi smo, nažalost, naplatu dočekali. Veoma bolno, primjetićemo.

 

Jugoslavija  je tih srećnih godina najviše podsjećala na brak iz interesa u kom sve dobro funkcioniše dok je razlog dovoljno dobar. Za sreću je ipak bilo potrebno mnogo više od nestvarnog forsiranja ljubavi, mnogo više iskrenosti i istine, a mi smo, priznajmo, svi pomalo folirali i "lagili"(šta hoćeš, bar smo svake godine išli na more- rekli bi naši starci skrivajući pogled).

 

Jožinom smrću sve se mijenja, uzde popuštaju i , da preskočimo, danas osim jedne, zahvaljujući nesrećnim okolnostima koje smo osjetili i još osjećamo, imamo buket patuljastih državica uglavnom krvavo rasparčanih i podijeljenih po nekad bratskim avnojevskim granicama. Patuljastih državica skupog i raskošnog državnog aparata i gladnog naroda. Naroda koliko gladnog- isto toliko toliko ponosnog na svoje novostvorene torove. Neimaština, kriminal, glad i poniženja direktno su proporcionalni oduševljenjem i zadovoljstvom naroda što je upravo tu, a ne u nekim sretnijim zemljama. To se, kažu, zove Ponos i nacionalna svijest. 

 

Međutim, fakat je da su željezne ograde najpoznatijeg svjetskog bravara, pa bio on mason sto puta, nepovratno nadživjele državu kojoj je predsjedavao duže od svih prinčeva i kraljeva što mu je ostaviše. Rasparčavanjem Jugoslavije trebalo je svima biti bolje. Pogled iza i ispred govori nam da jedino nemamo više Goli otok, ali smo, bez obzira, svi zatvoreni u bezperspektivu i učmalost trenutka i niti ko zna kada izlazimo, niti ko će da nas pusti. Ko nas je zatvorio? To barem znamo.

 

Dojučerašnji Jožini omladinci i pioniri uspostavili su u svojim feudima apsolutnu vlast koju krste odgovarajućim i prikladnim nazivima sa obaveznim prilogom DEMOKRATIJA .

 

Pošto nemaju ni ljudske ni intelektualne kvalitete da demokratiju primjene a dovoljno su sebični da sve što vide uzimaju i prilagođavaju sebi, uspjevaju da stvore samo jedno-SISTEM.

Govore da su im želje integracije, svejedno svjetske, evropske ili evro-azijske, a nisu uspijeli da sačuvaju ni naslijeđenu, već gotovu integraciju. Nekad smo mogli da priđemo Evropi kao ravnopravni udvarač. A danas? 

 

Evropa je danas u problemi ali je i dalje sa svojim kriterijumima vrijednosti, a kojim uglavnom stremimo, postala, u odnosu na nas, visoko njegovani i gordi top- model. Trebamo da budemo sretni i ako nas na ulici neobavezno pozdravi. Ne tako davno mi smo postavljali uslove prvih sastanaka. Danas nas Evropa na sastanke zove tek kad za potrebu ima da nam nešto naredi, izdere se ili nas ponizi . Otprilike je tako i sa ostatkom svijeta.

 

Budućnost ?

 

Politički podmlaci koji treba da gore pomenutu generaciju uvedu u Evropu svoje sastanke održavaju u atmosferi poniznosti i nekritike, u prostorijama ukrašenim ogromnim slikama novih vođa što, priznaćete, mnogo više podsjeća na vrijeme od kog žurno bježe, nego na neko novo, kome streme visoko uzdignutih, nažalost ne čela, već noseva.Umjesto da kreiraju nove uslove života, novi Drugovi najnepristojnije su prepisali stare, potpisujući ih drugim, prikladnijim imenima. 

 

Ko je kriv ?

 

Za raspad ne treba da tražimo puno krivce jer, pored dežurnih, prepoznaćemo ih i gdje im se najmanje nadamo, pa i u obrisima u ogledalu.

 

I šta sada ?

 

Ostati, naravno, i ne predati se, jer vrijeme ide, a oni mogu protiv svega osim protiv vremena.Vrijeme im ne može zaustaviti njihova policija,njihove sudije i mediji, a ono će ih pojesti i progutati neminovno, i to vrlo brzo, jer nisu vrijedni vedre strane istorije, već samo inkvizicije za sve što su iza sebe stvorili na razvaljenim lobanjama nečijih jedinih, na rasturenim djetinjstvima nepitanih, na bezdušnoj otimačini prevarenih. A mi, ako želimo izvjesno i barem malo jasno sutra, sa njima se definitvno više ne može. Uporedite samo broj predizbornih obećanja pobjednika sa onim što je u praksi ostvareno i shvatićete zašto. 

 

Kraj, ili nešto tome slično.

 

Nikad mi neće biti jasno ko nam je neprestano uvaljivao za suvenire one plastične gondole što su "tin-tinisale" posle navijanja. Kako se Jugoslavija raspala nigdje ih više nisam vidio, pa ni nedavno u samoj Veneciji. Evropa nam je često uvaljivala stvari s kojim ni sama nije znala šta će i kako će. Suvenir koji je nestao sa Jugom. Tin-tin. (Nema smisla ali mi je dobro za kraj.)

 

 

 

Komentari na tekst (88)
Objavljeno:
A Jugoslavija `80-tih? Nije bilo Golog Otoka, ni prijetnji o nekakvoj robiji. I u JNA se smjelo javno reci da ekonomija nista ne valja. Samo onima iz politike je bilo extra. Da je ekonomija valjala, ne bi se ni Slovenija, ni Hrvatska otcjepile. Nacionalizmi su se rasplamsali zbog lose ekonomije.
Objavljeno:
Najveci politicki zatvor goli otok je u svom periodu rada imao sve ukupno 16 000 zatvorenika. Od toga 50% su bili politicki zatvorenici. 22% od ukupnih zatvorenika je bilo Hrvatske etnicke grupe. Dok je najveci beoj zatvorenika bio upravo Srba Tako da ne znam odakle ovaj Gordan dolazi do ovih brojeva?
Objavljeno:
Stalno pravimo istu grešku jer uvijek tražimo "vođu" da nas vodi kroz život, kao da smo ovce, a ne ljudi. Trebamo u svojim glavama rasčistiti i preuzeti odgovornost za sve što nam se dešava, a ne sve svaljivati na druge, svjetske sile i slično. Tito je nesporno bio veličina, a YU simbol države u pravom smislu te riječi, za razliku od sadašnjih državica koje se samo tako zovu, a u stvari su nula jer nemaju nikakvu ekonomsku, vojnu, teritorijalnu i političku snagu. Prave intelektualce je sramota baviti se politikom u ovakvim uslovima, a najgore je što su nam uništene osnovne društvene vrijednosti i što nemamo nikakav definisan pravac kretanja, već lutamo decenijama i valjamo se u blatu nacionalizma, šovinizma, primitivizma, segregacije i fašizma... dok se u svijetu razmatraju problemi ekologije, globalnog zagađenja, traženja novih planeta, istraživanje svemira... mi u 21.vijeku osporavamo teoriju evolucije, rehabilitujemo ratne zločince iz II.svjetskog rata, obilježavamo slave preostalih javnih preduzeća, planiramo uvođenje kineskog jezika u školama i slične budalaštine....
Objavljeno:
Jugoslavija je bila tamnica hrvatskoga naroda! Ova nostalgija za slobodom zahvaća u isto vrijeme intenzivnije i hrvatski narod. Nakon Bleiburga i Križnoga puta u Titovoj Jugoslaviji je ubijeno više od 20.000 Hrvata dok su pokušali uteći iz zemlje „socijalizma sa ljudskim licem" na Zapad. Od 1981. do 1985. godine , dakle samo u razdoblju od 5 godina, u komunističkoj Jugoslaviji su osuđene 522 osobe po zloglasnom članku 133. KZ zbog verbalnog delikta i inkriminiranog mišljenja. U komunističkoj je Jugoslaviji bilo više od 100.000 političkih zatvorenika, uglavnom Hrvata, sa prosječnom kaznom zatvora od 4,2 godine po zatvoreniku. Nakon Staljinove smrti jedino u Jugoslaviji od svih europskih zemalja pod komunizmom nije došlo do sudskih postupaka za kaznena djela počinjena za vrijeme Staljina, nego je staljinistička struktura upravne vlasti, gospodarstva i osobito organa prisile ostala postojana, samo što je u međuvremenu mijenjala i nadopunjavala oblike i nazivlje („demokratski centralizam", „radničko samoupravljanje", „socijalizam s ljudskim licem", „samoupravni pluralizam" itd.). I upravo ta "titova genijalnost" u taktiziranju, koja nije riješila ni jedan gospodarski, politički ili nacionalni problem u komunističkoj Jugoslaviji, nego ga je pomela pod tepih i odgodila za buduće naraštaje,odgovorna je za kasnije krvoproliće prilikom osamostaljivanja jugoslavenskih republika, do kojega krvoprolića nije moralo doći da nije bilo oportuniranja i improviziranja toga genijalnog glumca, „koji je uspio umrijeti, a da nije morao položiti račune za svoje zločine i neuspjehe" Osim nametnutog ideološkog jednoumlja komunističku Jugoslaviju je opterećivalo i neriješeno nacionalno pitanje, koje se očitovalo kako u gospodarskom izrabljivanju nesrpskih naroda, tako i u centralizaciji vojne, političke i financijske moći u rukama Srbije. Uzmimo samo jedan primjer. Od 1965. do 1970., dakle neposredno do pred „Hrvatskim proljećem", 50
Objavljeno:
Samo da podsetim da Jugoslaviju nije stvorio Tito, vec Kralj Aleksandar I. Ali, u svakom slucaju, bolja je bilo kakva Jugoslavija, od onoga sto sad imamo...
Objavljeno:
Ima nas Jugoslovena, i više nego što mislite.
mi
Objavljeno:
Josipe Broze bio si car. Respekt.
hop
Objavljeno:
Živiš Jugoslavijo, vječno.
ups
Objavljeno:
Tile bio si i ostao GENIJE.
Objavljeno:
Alo narode SREDINA je uvijek najbolja.
Objavljeno:
Ko neće reforme – dobija Ološokratiju! Svojevremenom smenom srpskih liberala i hrvatskih maspokovaca 1971(72.g. stvorena je podloga za potonji krvavi raspad Jugoslavije. Sve je moglo (i trebalo) biti drugačije, da se u poslednje dve decenije postojanja Jugoslavije nije umnožila i razmahala dotadašnja socijalistička birokratija, preoblikovana tih godina u svemoćnu Naciokratiju, koja je u vreme raspada komunističkih federacija i sloma socijalizma ušla u spregu sa tranzicionim devijantnim produktima Mafijom i Huliganima, pa se tako zajednički iznutra, u obliku svojevrsne Ološokratije, uz obilatu pomoć nekih spoljnih političkih i finansijskih faktora, krenulo u pljačku i svepštu destrukciju života na ovim prostorima. I to je prljava rabota koja traje do današnjih dana. Minuli ratovi su ponajpre bili sredstvo pomoću kojih su u određenom (pogodnom) momentu pospešeni procesi raslojavanja i akumulacije kapitala, a tek u manjoj meri izraz određenih istorijskih frustracija za teritorijalnom ekspanzijom jednih na račun drugih naroda i zemalja sa ovih prostora. Idući tim putem ‘’logično’’ je bilo da se za nužno i kratkoročno rešenje (dok su ratovi trajali) u vreme raspada, i dugoročno (nakon njihovog prestanka), u aktuelnom mirnodopskom razdoblju, kao najpogodniji državno-pravni okvir za realizovanje svojih uskoparcijalnih interesa, umesto reformisanja Jugoslavije, uz eventualno njen raspad mirnim putem, na korisnijoj i logičnijoj osnovi, izaberu njen krvav raspad i formiranje patuljastih etno-feuda, koji su umesto Jugoslavije instalirani na njenim razvalinama. Šta se ovim želi reći? Ponajpre to da je osavremenjena avnojevska federacija + ekonomsko-socijalne reforme i stvarna (a ne prividna) demokratizacija, mogla svojevremeno, biti spasonosna formula za sve narode i zemlje sa prostora tadašnje Jugoslavije, da je kojim slučajem ovaj projekat (u najavi) dobio priliku da se do kraja izdefiniše i praktično zaživi, početkom 70-tih godina prošlog veka, dakle, u vreme duboke starosti i neposredno pred kraj Titovog života. Konkretni zagovornici tog modela bili su tzv.srpski liberali, kao tada prilično brojna, intelektualno ojačala i tehnokratski dobro izverzirana grupacija, u okviru ondašnjeg SKJ i uopšte u rukovodećim strukturama u Srbiji. Ove liberale su predvodili čelnici SKS Marko Nikezić i Latinka Perović. Njima su, i pored priličnih razlika u gledanjima na nacionalno pitanje i odnose u Federaciji, u svemu ostalom u idejno-političkom smislu veoma bliski bili tadašnje partijsko rukovodstvo Hrvatske, na čelu sa Savkom Dabčević-Kučar i Mikom Tripalom, a podržavali su ih i poneki značajniji funkcioneri iz drugih republika. Narodne mase nisu dobile priliku da se ovome nešto više upoznaju, a kamoli da izjasne, već su morale da slede zvaničnu verziju priče koja im je servirana sa vrha vlasti. To su znalački iskoristili ostareli Tito i konzervativno-dogmatski krugovi iz vrha vojne, partijske i državne vlasti, a ponajviše takvi unutar same Srbije, plašeći se za svoje pozicije i gubitka brojnih privilegija. Oni nisu imali sluha za promene na liniji modernizacije privrede i društva, kao i za demokratizaciju političkog sistema, pa su posle smene vođa hrvatskog maspoka i SKH, ponajviše zbog preteranog nacionalizma, u jesen 1971.g., dakle, nepunu godinu dana kasnije, u okt.1972.g. najpre smenili Nikezića i Perovićku, kao i njihove mnoge saradnike i pristalice. Potom je usledio obračun sa liberalima na nižem nivou. Tih godina je u Srbiji izvršena velika čistka sposobnih kadrova liberalne orijentacije, kojom je nekoliko hiljada rukovodilaca i značajnih ličnosti bilo smenjeno sa određenih funkcija, i(li) uklonjeno iz javnog života. Istovremeno je počela uzimati maha negativna selekcija i dovođenje na istaknute položaje podobnih kadrova, uglavnom gramzivih i nesposobnih, ali veoma snalažljivih ljudi, koji su u svom javnom delovanju sve podređivali svojim vlastoljubivim porivima i ličnim interesima. Slično se dešavalo u Hrvatskoj i drugim delovima Jugoslavije. Iz takvih struktura će se vremenom iznedriti potonja mafija, huligani, muvatori i svakojaka druga ljudska ološ, koji će malo-pomalo okupirati institucije i uzrpirati vlast, a državu i društvo koristiti kao svoje privatno vlasništvo. Zbogom Jugoslavijo – dobar dan Ološoslavijo! Umesto da se sprovode reforme, krenulo se u proizvodnju nacionalizma, kao magle i opijuma za neprosvećene, istraumirane i lako zavodljive narodne mase, što je ujedno bilo (i jeste) odlična maska i zaklon za kadrove sa rukovodećih položaja i njihovo okruženje, da pod lažnim izgovorom borbe za svoju naciju i državu, reklamirajući se napadno kao njeni navodni spasioci, mogu što duže opstati na vlasti i na svakom planu dobro profitirati. I to je ta priča, s kojom se krenulo sada već davnih 1971/72.g. a traje do današnjih dana, samo što se sa protokom vremena menjaju akteri sa vrha, kao i neposredni oblici njihovog zavođenja/eksploatisanja svojih narodnih masa. I sad smo tu gde jesmo: posle svega što se u međuvremenu izdešavalo, umesto Jugoslavije kao jedne države, sa obećavajućim božanskim darom, iako uz određene problem i nedostatke, ali i delimično ostvarenim uspehom, tokom njenog trajanja, dobili smo na kraju ‘’đavolski poklon’’, u obliku sijaset razdrobljenih, ekonomski i institucionalno razorenih, opljačkanih i prezaduženih etno-feuda, sa ogromnom nezaposlenošću, sve starijom populacijom i besperspektivnošću, kao dominantnim osećanjem kod velike većine stanovništva u svakom od ovih etno-feuda, sa izuzetkom Slovenije, koja jedina liči na normalnu državu, dok su svi ostali u sunovratu, ili blizu toga, sa sve većim brojem ljudi u položaju sluga i robova, pod vlašću svojih bezdušnih etno-klepto oligarhija, koje se nad njima i uopšte javnim resursima, bezbrižno iživljavaju, u sadejstvu sa spoljnim gulikožama. I jedne i druge ne zanimaju ni društvo, ni država, ni institucije, već samo provizija i profit koje izvlače sa ovih jadnih prostora, pa stoga ovi etno-feudi nemaju nikakvih izgleda da se bilo kada mogu oporaviti i preoblikovati u iole skromne i normalne države. Sem u Sloveniji svuda je na vlasti sličan profil ološokratije, od kojih nije realno očekivati da mogu doneti bilo šta dobro za svoje narode i (kvazi)države, tako da bi za preostalih 6 etno-feuda možda najprikladniji zajednički naziv trenutno mogao da glasi OLOŠOSLAVIJA – kao termin pod kojim se označava određen prostor, u razdoblju od raspada Jugoslavije, do današnjih dana, a naročito u nekoliko poslednjih godina. Svuda na vlasti dominantnu većinu čini politički i svakojaki drugi ološ, a istovremeno i kako vreme odmiče sve brojniju masu u narodu čine sluge i robovi, a sam narod predstavlja u mnogo čemu obespravljene podanike i tek glasačku mašinu za potrebe svoje Ološokratije. Srbija je trenutno najuverljiviji primer takvog modela. Jugoslavija se više nikada neće obnoviti kao jedna država, ali ni trenutna Ološoslavija nije u interesu naroda, građana i zemalja sa ovih prostora. – Mnogo je razloga što je tako i na tu temu više ne vredi raspravljati. Da je svojevremeno, pre pola veka, i kasnijih godina do njenog raspada, bilo više pameti i sluha za javno dobro i zajednički interes, Jugoslavija bi u nekom obliku verovatno preživela potonji raspad komunističkih federacija i propast socijlizma. Međutim, ako bi se i tada raspala, to bi se desilo mirnim putem, u staloženijoj atmosferi i racionalnijim pristupom u odnosu na postojeće problem i nove izazove. To znači da se eventualni raspad nikako ne bi realizovao na 7 delova, već u dve ili tri države, reformisane i sa solidnim kapacitetom da se svima pruže dovoljna sigurnost i šansa za razvoj, što ipak nije isto. I ova bi opcija u svakom slučaju bila mnogo, mnogo bolje rešenje u odnosu na ovaj jad koji nas je zadesio, sa krvavim raspadom na patuljaste etno-feude. I gde je onda izlaz iz postojećeg ćorsokaka? Trenutno ga nema na vidiku. Izlaz iz ovog stanja je u organizovanju stranaka i pokreta, u svakoj od postojećih država na ex-YU prostorima, sa jasnom platformom, na građanskoj osnovi, u cilju izborne smene trenutnih vlasti i dolaska novih, svežih snaga koje su spremne da se bore protiv kriminala i korupcije i sprovode potrebne reforme. To je proces, čiji su počeci možda već i ostvareni na proteklim izborima, u Makedoniji, sa Zaevim dolaskom na vlast, iako je još rano o tome iznositi neko određenije mišljenje, dok se ne vidi kakvom će se u praksi pokazati nova makedonska vlast. Ukoliko bi se u naredne dve-tri godine svuda promenila vlast i kormilo preuzele proreformske snage, koje ne bi manipulisale s nacionalizmom i socijalnom demagogijom, onda bi mogla da dođe na red i ideja reintegracije prostora bivše Jugoslavije + Albanija, pa da se tako umesto sadašnjih 8, mahom ubogaljenih i bezperspektivnih, stvore tri solidne države, koje bi imale neku snagu i vrednost. Stvoriti dve Euroslavije + ujedinjenje Albanije sa Kosovom! – Najbolje rešenje bi bilo da nestanu postojeći etno-feudi, tj. da se ide u novu integraciju, ali na realnoj i legitimnoj osnovi. Za narode i građane iz zemalja na prostoru bivše Jugoslavije, najbolje bi bilo da se postepeno (u narednih nekoliko godina), sa unutrašnjom demokratizacijom i uklanjanjem sa političke scene sopstvenih Ološokratija, ovdašnji prostori povežu i objedine u okviru dveju država, sa federativnim uređenjem, čija bi sedišta bila u Beogradu i Zagrebu. Prva da se zove Istočna Euroslavija, koju bi činile Srbija, Vojvodina, Makedonija i Crna Gora; dok bi se druga zvala Zapadna Euroslavija, a činile je Slovenija, Posavska (ili Severna) Hrvatska, Primorska (ili Južna) Hrvatska, Federacija BiH i Republika Srpska Bosna. Istovremeno, ako to sami žele, treba dozvoliti i ujedinjenje Kosova sa Albanijom. Pomenute integracije bi bile najbolji lek protiv ovdašnjih nacionalizama, nedemokratskih autokratskih režima i političara sa kleptomanskim sklonostima. Dakle, nova integracija, sa novim politikama i elitama, u ime suštinskih interesa za sve sa ovih prostora, da se jednom već okrenemo od podela i sukoba (na čemu svuda profitiraju samo vladajući Banditosi), ka razvojnim politikama i opštoj sigurnosti za sve koji žive u ovom delu Evrope. Ali, ove dve Euroslavije bi, ako se stvore, bile tek prvi (unutardržavni) nivo integrisanja, dok bi drugi (međudržavni) nivo bila integracija pod imenom Srednjeevropska konfederacija, sa sedištem u Beču ili Gracu, a činile bi je Austrija, Mađarska, Češka, Slovačka, Istočna i Zapadna Euroslavija. Za ovu šestočlanu konfederaciju najbolja bi opcija bila da bude posebna podgrupa unutar EU, ako ona uopšte i opstane, a ukoliko i propadne, barem bi se ovom Konfederacijom lakše nadomestio taj gubitak. Nemačka je glavni faktor u ovoj priči, ali ni ostale velike sile ne bitrebalo da imaju bilo šta protiv predloga ovih integracija. Rešilo bi se nekako i pitanje odnosa prema NATO paktu. Uostalom, ko će velikim silama i spoljnim kreditorima, i odakle im vraćati silne kredite, ako ovaj ex-YU prostor ostane trajno invalidan i besperspektivan, kao što je u poslednjih skoro 30 godina?! Nosioci ovde izloženih ideja bi po prirodi stvari unutar svake od zemalja sa ovih prostora trebalo da budu stranke i pokreti socijaldemokratske orijentacije, a onda i ostali koji su skloni povezivanju i davanju prednosti širim, u odnosu na uže interese i zajednice, s tim da bi ceo poduhvat imao smisla i bio izvodljiv pod uslovom da se ostvari na legitimnim osnovama, uz poštovanje zakona i saglasnost nadležnih iz ovdašnjih država, kao i relevantnih međunarodnih ‘’čimbenika’’. E, sad, koliko je to praktično ostvarivo?! Ne zna se. Vreme će svoje pokazati, ali je izvesno da bi pomenuti, ili neki sličan, model reintegracije jedini mogao da oživi ove prostore i podstakne pozitivne procese u svim sferama života, a da pri tom svi legitimni parcijalni interesi budu optimalno zadovoljeni i sigurnost svima zagarantovana. Oživela bi privreda i društvo, profunkcionisale institucije, značajno smanjili criminal, korupcija I nepotizam, ojačao srednji sloj, a politika urazumila i umesto manipulacija nacionalizmom, populizmom i raznim demagogijama, prevashodno posvetila stvarima, koje su od životnog značaja za ljude i njihove zajednice. Na taj način bi se u izvesnoj meri oživela Jugoslavija, sa svim svojim potencijalnim vrednostima i prednostima, samo ne u ‘’jednom komadu’’, nego u obliku dveju srodnih država, pa u tom slučaju ni eventualno ujedinjenje Kosova sa Albanijom ne bi predstavljalo nikakvu opasnost po druge na Balkanu.
Za
Objavljeno:
ove narode na prostoru bivse sfrj nije bila juga za njih je kandzija domacih feudalaca pod patronatima stranih interesa sa istoka i zapada.
Za
Objavljeno:
ove narode na prostoru bivse sfrj nije bila juga za njih je kandzija domacih feudalaca pod patronatima stranih interesa sa istoka i zapada.
Za
Objavljeno:
ove narode na prostoru bivse sfrj nije bila juga za njih je kandzija domacih feudalaca pod patronatima stranih interesa sa istoka i zapada.
Objavljeno:
Provincijski žal za dostojanstvenijim životom nije preterano jak argument u strateškim ugovorima. Jugoslavija je ma kako je ja osećao projekat koji su uništili njeni tvorci, bez da su nas pitali za mišljenje. Konglomerat navodnih identiteta, koji s vremena na vreme kao tuđinski besni psi kidaju"bratsko" meso, nije pametan izbor. Tu smo gde smo, i napokon ne moram da lažem da opraštam Jasenovac...
Objavljeno:
Da imam deset života svih deset bih uložio u tvdnju da je vreme SFRJ bilo mnogostruko bolje za sve narode ex YU od ovog sadašnjeg (nije potrebno elaborirati). S druge strane, međutim, siguran sam da će mnogo vremena proteći da ponovo sazri ideja o nekakvoj Jugoslaviji, jer će još dugo, dugo svi ex YU narodi imati svoga Tuđmana, Aliju, Račana, Miloševića, Šešelja - što bi za sve bio ogroman rizik da nam se iste stvari ne ponove sa, možda, još gorim posledicama.
Objavljeno:
Mozda zvuci ludo ali ideja zvana Jugoslavija nije mrtva. Bila je prva, druga, treca....itd itd. Rusili su je i ona se ponovo dizala iz pepela svaki put u nekom novom odijelu. Shvatice ljudi da im jedino Jugoslavija nudi nesto gdje nece biti pod necijom cizmom. Gdje ce biti ponovo jaki. S kojim uredjenjem? To nije toliko vazno. Vazana je ravnopravnost i interes svih osnivaca te neke nove Jugoslavije. Koja je do sad bila najbolja. Po meni ona druga Titova. Sto ne znaci da se ne moze i bolja napraviti ako ljudi zele.
Objavljeno:
Aleksandre, bre.Razocarao si me. Ova tema je,pokazao si, prevelik zalogaj za tebe. Ako je to sto znam, batali se pisanja. Pa ti opisujes Jugu kao da ti je neko iz Dalekog Istoka pricao svoje utiska o nasoj istoriji...Ili svjesno, po poznatom receptu, pokusavas da produzis zivot obmanama i lazima iz beogradske velikosrpske kuhinje. Aco, ne pije vam to vise vode, gotovo je, sav belaj potice iz glavusa tipa Nikolic, Vucica i njihovih prethodnika.Ne krijte se iza Tita, niti mu podmecite svoja, kukavicija jaja. Jer, kakav da je bio , bio je bolji od vas. I to mi ostali znamo, Acika.Bosanci , narocito, a tu ubrajam Bosnjake, bosanske katolike i vas- bosanske pravoslavce. Jer, kada je BiH u pitanju, prirodno je da svi volimo istu, jer tu radimo, tu placamo porez, tu gojimo djecu i stvara,o im bolju buducnost, zar ne? Sve drugacije od toga je ludost, jer je ludo i van pameti voliti druge zemlje, nije ekonomski, moralno niti zdravorazumno opravdano. Bog, stari.
Objavljeno:
hi, dobra analiza! ali cega? kad je zaratilo (mene iznenadilo) brzo sam shvatio da ce sela prva stradati! poslije sam skuzio da je sudbina bosne vezana za istu u makedoniji... i? sad evo probavan odgovoriti lingvisti (mojim skromnim jezickim potencijalima) da tehnicki je ta YU o kojoj se govori- bila samo tampon izmedju istoka i zapada; stvorena na prostoru balkana- koji nosi taj sindrom promjena/nestalnosti vijekovima (milenijumima- ako hocete)... joza (ili, mozda, prije: jan ili josif) je bio osoba od kalibra... mali smo da ga i dan danas shvatimo... zato ga u usta uzimam samo sa postovanjem... lijevo i desno od drine se se uvijek pravila granica (od 300-tih AD)... praviti ce se i dalje (pa valjda nesto iz istorije moramo akceptirati)... to sto su nas u zadnjih par stoljeca europljani uzeli pod kontrolu- pa: majku mu- oni su shvatili- bolje od nas kakvi smo mi to supci i da nam je to i jedina kvalitena sudbina... nemamo mi izgradjenu nacionalnu svjesnost (a ucili nas o tome jos u osnovnoj skoli) te tako dopustamo istoriji da se ponavlja sa nama: u kajasama ili istoka ili zapada.... nemojmo zaboraviti da smo (mnogi od nas) od brace svoje izbjegli u/na volovskim kolima... to smo mi- samo sto mi od volova vidimo masaratije!!! ciao
Objavljeno:
Plakanje za Yugoslavijom,Titom i sličnim bakračima,danas,danas 26 godina od raspada gnojne tvorevine,ma nemojte me zasmijavati. Da je šta valjala i potrajala bi. Ovim plačipizdama daleko lepa kuća.
Objavljeno:
Ako bude srece,pametni ljudi ce napraviti Jugoslaviju.Nova Jugoslavija treba biti unija samostalnih drzava .Samo bi dio policije trebao biti zajednicki. Ukoliko se EU ne izmjeni radikalno na bolje,onda Jugoslavija nebi bila clanica EU. Nebude li pametnih, i onih koji ce podrzati pametne, svi ti divni,krasni,najbolji,ma u svemu naj narodi(SRB,CRO,BiH,CG), uskoro nece postojati.
Objavljeno:
Za "MEHU" I sl kada pokusavaju valorizirati vrijednost naroda preporucujem da primjeni ogled kroz jedinku tog naroda da bi dao relevantno misljenje o JEBENOM narodu.Ovo isto vrijedi I za Aleksandra jer je u svom tekstu apostrofirao SISTEM gubeci iz vida sta system cini ili..gubeci iz vida OGRLICU sa svojim bobama kojima se dice oni koji vladaju u ime te ogrlice kao personifokacije narodne jedinke.U ime naroda je isto sto je "U ime oca I sina"jer je to ,naprosto matematicka matrica primjenjena na narod kojeg cine clanovi porodice do sire zajednice koja ce dati rezultat istima ,kao boomerang,shodno Mestrima koji postavljaju te clanove u matricu da bi dobili zeljenu ogrlicu--------------------- TAMO GDJE JE SMRT ZIVOT.TAMO GDJE JE PULS ZIVOTA SUMPORNA KISELINA BARUSTINE SPRAVLJENE BARSKIM VIRTUOZIMA SMRTI.TAMO GDJE JE GLASILO ZIVOTA SMRT A ZIVOT SARKOFAG.TAMO GDJE OPSJENA VJESA DOBRO ALEJOM ZLA.TAMO GDJE JE DRVORED ZLA UZGAJAN ZA VJESALA COVJEKA....TAMO JE UTOPLJENA SLOBODA DA SE DAJE KISELINOM ZARAD RASTAKANJA PLESA SMRTI DILEMOM: ZIVJETI JAL UMRIJETI Povodom robovanja :imaginarna sloboda obicno klikce u IME NARODA pa imamo:SLOBODU SMRTI za narod, slijedom proglasa u IME SLOBODE vlastite ,Lesinar prihvata lesinu kao dar za svoju zderacinu sto i jeste kao posljednji ples fatamorgane iz cupa blazene slobode ,prokletstvo sile moci nad gasenjem nemoci dobra,u cijoj hrpi blaga se zmije kote kao cuvari trezora paklenskih zakona za smrt covjeku Ima li drugih odnosa slobode i ljudskog robovanja fatamorgani iz zahtjeva slobode za covjeka prkazan pticurinom Lesinara i lesine koja je zarad mocne slobode ubijala prije no sto je i sama ubijena dok je sluzila PLESU SMRTI??? Dakako da ima ali dok to imanje ne bastinite pogledajte svoj odraz u ovom filmu koji je reoproduciran vasum jucasnjim,..nasim danasnjim- i uprte prstom u svoje prepoznavanje dok vam grade Andric-gradove kako bi nas zazidali zidinama zarad njihove slobode dok pronasaju umjetnost plesa SLOBODE SMRTI....Dakle...."U IME NARODA"..... U ime oca i sina (domaći film) [1999]
Objavljeno:
Lijep tekst o mojoj jedinoj domovini, ali samo kad ga površinski posmatramo. Trifunović stvarno lijepo piše, ali ne sviđa mi se kako latentno potura neke ideje s kojima se ne bih nikako složio. Kaže on: "Pošto nemaju ni ljudske ni intelektualne kvalitete da demokratiju primjene a dovoljno su sebični da sve što vide uzimaju i prilagođavaju sebi, uspjevaju da stvore samo jedno-SISTEM." Ovo vrijeđanje naroda i bacanje krivice na njega stvarno ne mogu da prihvatim. Naši narodi nisu glupi barbari kao što nas mnogi žele predstaviti. Njima je nametnut sistem i oni nemaju nikakav izbor. U stvari imaju, ali to je samo Kurta ili Murta. Stvarno više ne mogu slušati priču "dobili ste što ste birali". To jednostavno nije tačno. Narod ne bira već samo glasa. Takva su sva kapitalistička društva. Buržoazija odlučuje, narod nikako, a demokratija je samo privid. Još kad slušam golootičke demagogije. Stalno se nastoji Jugoslaviju predstaviti totalitarnim društvom. Pa svaka država se bori protiv unutrašnjih neprijatelja! Kamo sreće da su goli otoci bili veći i popunjeniji. Šešelj, Alija, Tuđman i slični smradovi ne bi ni postojali. Možda je to bila najveća greška Jugoslavije. Trebalo je jače gaziti unutrašnje neprijatelje i sabiti ih u mišje rupe. Buka je liberalni medij, ne znam ko stoji tačno iza njih. Nije ni bitno. Liberali stalno nastoje da nipodaštavaju dostignuća socijalističkog sruštva koje zagovaramo mi komunisti. Stalno upiru prstom u komunističke države i baljezgaju o diktaturi, neslobodnim drustvima i bla bla bla. To su sve šuplje priče. Liberalizam je samo baljezganje koje ne donosi rješenje za obespravljenost, nejednakost i razne oblike nepravdi. Za njih se može rećo da su na istoj strani kao fašisti. Kurta je liberal, a Murta je fašist. Oni samo pričaju, a rješenja za radničku klasu nemaju. Oba su kontrarevolucionarni i rade za buržoaziju. Za one koji su razbili Jugoslaviju i kreirali banana republike, među kojima je BiH, najnakaradnija država u Evropi. Prije svega, Jugoslavija je imala visoke standarde u svemu. Komunisti su iz blata od Jugoslavije napravili državu industrije. Mi smo iz Srednjeg vijeka za samo par godina zakoračili u moderno doba. Narod se opismenio, postao dio modernog svijeta, a KPJ ga je vodila i obrazovala, tako da on nije bio zadojen mržnjom iako je onaj rat bio 10 puta krvaviji od ovog koji je prouzrokovala kontrarevolucija. Da, imali smo visoke standarde u svemu. Nisu se svakave dvorske lude pojavljivale na televiziji, nije se mogla objaviti svakakva knjiga, bila je cenzura. Ali sve je to bilo za dobro naroda! Trifunovic lijepo piše, ali da bi bio novinar u Jugoslaviji, mi bismo ga doškolovali i bio bi pismeniji. Pismen je više nego dovoljno za BiH standard, ali nije za YU. Ima dosta grešaka u stilu i pogrešno piše riječi kao npr. orginalno, uvjek, mjenjan...Ali danas to prolazi. Kao i mnogo gore stvari. Ali dokle? Do sljedeće revolucije! SMRT FAŠISMU, SLOBODA NARODU!
Objavljeno:
Pjeva Gorčin titu , trostrukom narodnom heroju, maršalu i doživotnom presjedniku, srce mu od dragosti klikće, hoće da iskoči; druže tito mi ti se koljemo, tvojim putem mi idemo, ti si nama uzor ponos i dika, tvoje slavne bitke, hude jame, masovne egzekucije nama su svetinje i zato mi tebe slavimo i hvalimo, zato si među deset najmasovnijih mega ubojica, naš maršale naša diko.
Objavljeno:
Damire, ti si se izgleda vratio 20-tak godina unazad. Pa te otrcane floskule o srbima kao jedinim i iskljucivim krivcima ne prolaze vise nigdje u svijetu, cak ni u onim zemljama gdje su 90-tih neumoljivo propagirane, osim u usijanim i ostrascenim glavama kao sto je tvoja. Mokamena, nisu stanovnici Srbije srbi nego srbijanci (teritorijalna odrednica), kao pripadnici te zemlje, a u Srbiji zive srbi, muslimani (odnedavno i po direktivi neki od njih su se prozvali bosnjaci), hrvati, jevreji, albanci, bunjevci i mnogi drugi gradjani. Ok...
Objavljeno:
kad normalan čovjek čita komentare ovakve samo jedno pitanje sebi postavlja kako je moguće da na svim ovim forumima uvijek ista stvar dežurne nepismene budale uporno ponavljaju iste stvarii, kao da ih neko plaća da samo to rade, čast pojedinim komentarima, a veliki broj, najveći broj ljudi onih čestitih i poštenih čita, osmjehne se i to je sve i u jugoslaviji prije i danas u svim ovim našim državama samo je jedna podjela ili ste čovjek ili nečovjek, niti ovdje niti bilo gdje na svijetu nema nekih trećih mnogo više je ovih prvih, ali nažalost ovdje na balkanu oni uporno šute...
Objavljeno:
S obzirom na mentalitet ljudi naseg podneblja koje je izrodilo najvece naciste prije samih Njemackih nacista (Ante Pavelic) te totalitarne PARAZITSKE monarhije (Karadjordjevica) cija vojska na podrucju Kosova, Albanije cini prve akte genocida i etnickog same Evrope kao dio opsteprihvacene metode i doktrine ratovanja tokom Balkanskih i prvog svjetskog rata teško da bi iko vodeci rat protiv ovakvih zlocinackih ideoloskih politickih pokreta mogao proizvesti promjene a da ne "okrvavi ruke". Nema, niti ce Balkan izroditi licnosti tipa Mahatme Gandija, Tito je i pored svega sto mu zamjere radio sve u ime poboljsanja zivota radnika pa makar to bili i akti rusenja zlocinackih organizacija, totalitarnih pokreta i klasnih ideologija zaostalog sovinizma koji je naglasavao da su krvna zrnca vaznije mjerilo necije vrijednosti od licnog rada i truda. Jedino sto mu ja zamjerim je to sto nije do kraja zavrsio posao pa bi I danas ljude djelili na lezilebovice, ljencuge i radnika. Ovako znamo ko caruje i kakve vrijednosti isti namecu. Zato ce mo svi tuto kompletno zavrsiti kako ono GORDAN kaze "na smetljistu povijesti". Zna ovo GORDAN samo sto mu to mjerodavni poglavnik jos nije zvanicno objavio.
Objavljeno:
kak te nije stid...zaboravil si kak si bil sretan i ponosit kad si bil primljen u moje pionire a nakon tog i u omladince? zaboravil si kak si sav u suzami pjeval "za svaku tvoju riječ" kad sem vumrel? i kak si došel na moje greb i dugo, dugo plakal? ipak, ja bum ti oprostil a bumose vidjel ti i ja, i budemo razgovaral zakaj si tak ljut na mene. tvoj joža
Objavljeno:
Fino je Zlatko to srocio...Neka.Ba...kratko i jasno nadovezao....JUgoslavija...kako to lijepo i gordo zvuci i odzvanja...Ovo danas je sve kalambastura i zveket ko objesene prazne konzerve na vjetru....Iz najcrnjih snova se probudis...ali kad ih zivis...e to nije mala zajebancija...nego jeziva svakodnevnica...obrusena na djetinjstvo,utetovirana u mladost i strahom priklijestena radost....Sve suprotno od Dana Mladosti(Radosti)...Gordane od suncane Ercegovine....
Objavljeno:
Vozdra svima. https://www.youtube.com/watch?v=WQzqV-6-4do
Objavljeno:
Ljudi koji polažu sijeno marvi su većinom dobri domaćini, bogobojazni i marljivi ljudi koji žive od rada i čije su ruke žuljevite. Ja osobno volim selo i miris štale. Kao dječak i momčić živio sam na selu, čuvao krave, kosio travu, okopavao duvan i ...Vrlo ružno je ove ljude ponižavati i smatrati ih nižom vrstom kao što Neka.ba@ to čini. Preporučio bih ti da se probudiš, umiješ ladnom vodom i pogledaš u zrcalo.
Objavljeno:
@Gordan......haha bolje bi ti bilo da polozis sjeno marvi. Cuj zlikovac, haha.... cijeli slobodarski svijet je dosao na oprostaj ovom velikanu mishu mali.
Objavljeno:
I jeste i idol i bozanstvo. U njegovo vrijeme se znao red. Zlikovci u zatvor, djeca u skolu, radnici u fabrke, seljak u njivu a ludaci u ludnicu. A danas, djeca na ulici, radnici kod kuce, seljak u gradu, ludaci pred kamerama, a zlikovci na vlasti.
Objavljeno:
I poslije Tita Tito
Objavljeno:
Tito je i danas za mnoge idol i božanstvo. Donekle razumijem ostarjele baštinike ideologije ovog zlikovca jer su uživali oni i njihovi sinovi i kćeri, kao i današnji uhjebi-većinom njihovi unuci. Ne razumijem današnje naraštaje koji su zadojeni i očarani likom i djelom čovjeka koji je 1959g, dakle kada je zlikovac imao 67 g nazvao svoj rođendan, "danom mladosti". tito ima krvave ruke do lakata, valjda je to svakome jasno, zamislite, ima tri ordena narodnog heroja, pitam se zašto tri? Zato što je po uzoru na staljina njegovao kult božanstva i nadčovjeka. Dao sebi za života tisuće i tisuće imena ulicama trgovima ustanovama školama bolnicama i....Imamo primjer današnje sjeverne Koreje gdje se isto tako njeguje kult božanstva. Slovenija je zabranila proslave titove mladosti, hrvatska će, nadam se, uskoro a ova vukojebina iliti pripizdina koju nazivamo BiH, još uvjek, njeguje kult ovog zlikovca. To dovoljno govori koliko smo zaostali i koliko je u nama duh boljševizma i diktature prisutan. To je strašno, ali polažem nade u nove GENERACIJE DA ĆE OTVORITI OČI I BACITI OVOG ZLIKOVCA NA POVJESNO SMETLJIŠTE. Pozdrav iz, danas, sunčane ercegovine.
Objavljeno:
problem golog otoka je zaista slozena tema sa bezbjedonosnog i demokratko,socijalnog aspekta i donositi sudove na osnovu povrsnih ili jos cesce licnih opredjeljenja je veoma OPASNO jednim dijelom damir to dobro pojasni a aleksandar to pojednostavi i uporedi sa stafetom? vrlo jeftino i prije svega nesitinito jer se na goli otok isli ili zbog izdaje drzave ili jednim dijelom zbog cinkarenja drugova (bili je i nevinh tamo zna se) s druge strane govori aco o titinim pionirima kao on je kriv za njih a kao prvo vladajuce garniture u barem srbiji su mlade snage neki cak i mladji od titine smrti godisnjice i napadati nasljedje socijalizma danas nakon toliko godine je u najmanju ruku nefer poruka aleksandru direktno vilim procitati tvije komentare iako se ponekad u necemu i ne salzemo (kao sto vidis) medjutim cini mi se da u posljkednje vrijeme nisi vise neutralan komentator
Objavljeno:
Uvijek se pitam zašto sve lijepo kratko traje?Nigdje na svijetu tako malog prostora a vise različitosti i straha; straha od drugog i drugačijeg; dobro napisa Bosa: profitiraju svjetski lopinari na našoj muci i našem strahu; ponestaje im sirovina pa se nameracili na nas, a mi ko teladi za raznim potkupljenim vodjama i liderima udri komsiju s kojim si do juce kahvenisao zarad lidera kojeg u zivotu ni vidio a kamoli upoznao; ko mi to može objasniti?I zašto je pitanje ko si i sta si, odakle si,važnije od zivota i budućnosti naše djece? I zašto se vječito vraćamo u prošlost, nema koristi, okrenimo se buducnosti...stvarno mislim da sve nas od Vardara pa do Triglava treba skupiti na jedno mjesto zbog grupne psihoterapije ili masovne hipnoze da nas očiste od krvave prošlosti, trauma i ožiljaka...ne vidim drugo rjesenje
Objavljeno:
SVIM ANTIFASISTIMA U SVETU CESTITAM DEVETI MAJ, DAN OSLOBODJENJA OD FASIZMA. SVIM ANTIFASISTIMA ex YU CESTITAM PETNAESTI MAJ, DAN POBEDE NAD FASIZMOM.
Objavljeno:
Jugoslaviji je istekao rok trajanja i ko još sada živi u njoj i njemu je istekao rok... 1918. svi su htjeli svojim putem ali je rečeno- idete zajedno. Tako je bilo i 1945. Po raspadu SSSR rečeno je - sada svako na svoju stranu- "Treba nam mnogo malih državica u kojima mir zavisi isključivo od velikih sila"
Objavljeno:
Moj Aleksandre, Golio otok ti se pod rebro zabio. Primjecujes li da je cijela RS Goli otok otvorenog tipa. Goliji, ne moze biti goliji!. Sta bi Ti uradio sa onima odanim Staljinu, koji bi mogli biti logisticka podrska ruskoj, madjarskoj I bugarskoj vojsci koja je vec bila na granicama Juge, ako bi se kretali slobodno? Da li bi ih pustio van granica, da odnesu sve vojne podatke neprijateljima Juge, jer su vecina njih bili visoke vojne starjesine, da upoznaju neprijateljsku vojsku sa tadasnjim vojnim potencijalom I rasporedom jedinica po kasarnama. Da li bi ih Ti pustio ili ostavio na slobodi? Uostlom, kako se moze voljeti druga zemlja mimo svoje? Volis li ti vise Hrvatsku, Sloveniju, Brazil od svoje RS? Ne spominjes ruske sibirske zatvore, Gvantanamo koji su mnogostruko strasniji od Golog otoka. Cutis o likvidacijaman ovopecenih drzavica. Ja podrzavam misljenje: Da nije bilo Golog otoka u to vrijeme, cijela Jugoslavija bi bila Goli otok. Neosjetno, ali si iskvaren svakodnevim lazima kvazi demokratije u kojoj je sve je u redu, jer je sve j dostupno: I pljacka, I ucjena I sacekusa, u toj novoj-demokratiji...Ipak si premlad za neke stvari, da shvatis I rezonujes. Prije si bio ostriji I blizi istini. Kako vrijeme prolazi Ti I "Buka" se mijenjate. I zao mi je zbog toga, jer su promjene na gore! S postovanjem ZFP
Objavljeno:
Niko ništa nije skontao za 35 godina, niti će skontati... I ne treba nam;
Objavljeno:
Svaka cast,divan i posten tekst!
Objavljeno:
Nijedan normalan Srbin ne zali za Titom i Jugoslavijom!
Objavljeno:
Pateticno.
Objavljeno:
DAMIRE,ako je tako kao što ti kažeš,da su Srbi krivi za raspad Jugoslavije,što nas ne proteraste iz te Jugoslavije,a vi je ne sastaviste sa muslimanima,Slovencima i Crnogorcima posle građanskog rata.Umesto toga,ostala je SR Jugoslavija ali bez vas,a pa potom i SCG.Dakle vi ste hteli raspad Jugoslavije a ne mi. A to što su svi bežali od Srbije kao da je šugava i za to postoji jednostavan odgovor.ZAPAD se namerio iz svojih interesa na Srbiju.Recimo zbog Kosova...Crna Gora je ostala uz Srbiju,pa je bila bombardovana zajedno sa njom pa se i na polako udaljila.Dakle,vi ste svi ostavili Srbiju na cedilu.Ali ne krivim vas za to.I Srbija bi ostavila vas da ste se našli na njenom mestu.Samo ne volim laž i licemerje.
Objavljeno:
negdje u tekstu se pomenula DEMOKRATIJA... Ja čim čujem tu riječ odmah se sjetim onog jednog dobrog vica. Kaže, pitali hodžu, da objasni narodu šta je to demokratija. Hodža razmišljo kako da im objasni i kaže ovako: "Demokratija vam je to kao da ja, recimo, imam pravo da se popnem na minaret i da vas sve odozgo popišam! A imate i vi odozdo pravo mene popišat...."
Objavljeno:
Evo uđoh, pročitah naslov pa nisam ni išao dalje i kontam da budem kulturan pa da ti kažem samo da se varaš.
Objavljeno:
Ja bi sa ovom pionirkom sa slike dijelio i širio ljubav bratstvo i jedinstvo ma ko i što je ona!!!!!!!
sem
Objavljeno:
Meni se svidja ova pionirka gore!
Objavljeno:
Aco, Aco, a ne kazes kako su Srbi iz Begisa znali "kupiti' lijepo upakovanu ciglu u Sarajevu. Ili "kupiti" Vijecnicu. Kazu, poslije, zato su je i rusili. Pusti ba, gondole.
Objavljeno:
e jeste vi pametni načitah se svega i svačega,dobri ste i baš mi je drago što ste takvi svama nikad nije dosadno samo neznam nema neke velike razlike u ovim tekstovima osim individualnih razmišljanja neko voli ovo neko ono i ima pravo da voli šta hoće i koga hoće.
zve
Objavljeno:
ljubav !!! i samo ljubav, gdje je interes tu je smrad prije ili kasnije !!!
Objavljeno:
Dvije dimenzije DRUGA TITA---- Prva, ruski zarobljenik spašava se ulaskom u komunističku partiju (normalno i pravi djecu raznim ruskinjama), postaje NKVD agent i Staljinov "favorit", potom početkom II sv. rata "šuruje" sa Njemcima i ustašama, a '43. g. uspijeva se "prodati" Čerčilu (iako sumnja na njihovu vezu potiče još od 27. martovskih demostracija) preko kog se "rješava" svog glavnog protivkandidata za titulu "glavnog antifašiste" ('43. g. postoji njemačka nagrada od 100 000 maraka za Titom i Dražom). Zatim, ponovo preko Čerčila obezbjeđuje apsolutnu vlast u novoformiranoj državi, pa raskol sa ranijim "mentorom" Staljinom, pa čistke i Goli otok, dikratura, apsolutizam i samoljublje. Druga dimenzija, odmah poslije rata domovi za ratnu siročad, izgradnja zemlje, opismenjavanje do tada gotovo nepismenog naroda, industrijalizacija zemlje, razvoj obrazovanja (besplatnog i obaveznog), razvoj nauke, širenje ugleda zemlje u svijetu, širenje međunarodnih poslova na bazi tog ugleda, stvaranje vrlo visoke unutrašnje bezbjednosti građana, ogromna ulaganja u sport i kulturu kakvi su donosili dodatni međunarodni ugled, dobar socijalni standard građana, briga za socijalne kategorije i td. i td. Šta sad reći o takvom čovjeku i ove njegove dvije dimenzije? Sve u svemu rekao bih da je bio "snalažljiv" i da je ostvarivao sve šta je naumio (nečija sposobnost se i mjeri po onome šta je konkretno ostvario). No u čemu je bio "problem na relaciji Tito - njegov/naš narod. Bivša Jugoslavija je u svijetu bila poznata po dva simbola - Titu i Dubrovniku, pa su i Jugoslaveni percipirani kroz ta dva simbola. Znači, za neke Srbe, Hrvate, Bosance i sve ostale niko u svijetu gotovo da nije ni čuo. Onda je proradila naša opštepoznata "ljubomora" (jer zar je moguće da je neko veći od nas), pa smo se potrudili da postanemo poznatiji i od Tita i od Dubrovnika. Danas se u svijetu gotovo niko ne sjeća Tita, a Dubrovnik je odavno nestao sa spiska najpopularnijih turističkih destinacija, ali zato svi u svijetu znaju da postoje neki Srbi, Hrvati, Bosanci, pa bosanski Srbi, bosanski Hrvati, bosanski Bosanci, čak su i naše najveće budaletine globalno poznate. Eto, postigli smo svoj "cilj" i postali smo poznatiji od Tita i Dubrovnika.... nadam se da smo sad srećni i zadovoljni... eh, da, skoro zaboravih... Tito ni po čemu nije izuzetak i svi mi ovdje pojedinačno imamo iste dvije dimenzije kakve sam gore istakao... ovako dvoličnih ljudi više nigdje nema i "ribica" iz Postojne nije naš endem, nego je endemična naša dvoličnost....
Objavljeno:
Svaka cast ,najbolji tekst koji sam u poslednje vrijeme procitao na ovu temu.
Objavljeno:
Bili smo srećni sa malim stvarima, a uvek je cilj samo sreća. Vreme pre i posle Tita, smatram kao stari i novi zavet. Međutim, povlačenjem komunista, stvorio se prostor za protivnike komunizma, kako bi ostvarili svoje lične interese, zanemarujući svoj narod oko sebe, došlo je do čega je došlo i mislim da je nepopravljivo. I oni koji su voleli Jugoslaviju i ono zajedništvo, postali su nepoverljivi, kao i ja i ne bi da je ponovo sastavljaju jer uvek izgibosmo dok je sastavimo ili odbranimo. Ako dozvoljavamo da par budala razvali ono što pošteni stvore, onda nam više ni ne treba neka nova Jugoslavija. Govorim ovako iz ogorčenja, a ne iz mržnje. Sve ono bilo je samolep SAN:) SAN:) SAN :)
Objavljeno:
...moram se nadovezati...za mene su stanovnici Srbije SRBI a stanovnici Hrvatske HRVATI...mozda sam malo zaostao...mozda u vrijeme svih tehnologija koje imamo da prilikom racunjanja ko si i sta si, i kome pripadas, postoje neke sheme te se mozda matematicki izracunava kome pripadas, jer vidim da se to ne radi geografski... P.S.sad si me totalno zbunio...reci mi ko sam ja...ubaci me u tabelu i pritisni START !!!
Objavljeno:
Tihomire pojasni malo....kazes da ne postoji termin Bosanac za stanovnika Bosne i Hercegovine, ali zato "po tebi" postoje termini Srbin i Hrvat koji zive u Bosni i Hercegovini...pokusaj mi razjasniti jer ja sam uvijek mislio da su svi stanovnici Bosne i Hercegovine...BOSANCI I HERCEGOVCI MUSLIMANSKE, SRPSKE, HRVATSKE ILI NEKE DRUGE VJEROISPOVJESTI !!!
Objavljeno:
danas je mnogo tesko biti dobar covjek. ali nas ima mnogo dobrih i iskrenih na svim krajevima nase bivse Jugoslavije. vjecito se covjek borio protiv zla i to isto zlo se ponavlja zahvaljujuci losoj generaciji koja je vec odavno na sceni. dosli su ljudi koji citav svoj vijek nijesu nista postigli u zivotu i naravno da su svojim stupanjem na politicku scenu podigli toliku masu naroda u pogresnom smjeru. nas narod treba da sam vidi kuda ga vode njihovi predpostavljeni. treba 80.posto dosadasnjih vladara ex.ju teritorije poskidati i dati sansu skolovanim osobama da nam vode ove nase napacene republike iz ex jugoslavije. svi nasi srbi hrvati albani slovenci crnogoci makedonci bosanci i vojvodani su kaznjeni na isti nacin od istih politicara na svim prostorima ex.ju. treba dici narod u svim glavnim gradovima ex. ju na demostrcije i da udruzimo ponovo nas narod protiv nacionalizma i protiv vjerskih lopova. te crkve i dzamije su zagorcale zivote svojim vjerenicima zato sto su vjerski poglavari presli u politiku a svojih vjerski obaveza su se vec odavno odrekli. kada sam saznao za jednu izjavu na bih. tv. da je za vjerske objekte odvojeno 28.milijardi maraka . jos tada sam rekao koja je to inteligencija sa nasih prostora koja odvoji tolike pare za izgradnju vjerkih objekata a drzava nam u kolapsu. i ono sto ima crkava i dzamija su u principu su poluprazne a grade se nove i naravno zbog tih isti vjersi objekata dolazi do nacionalni zatezanja zato sto su izgradeni na pogresnim lokacijama i td. nasim republikama upravljaju nepismeni i jos gora stvar cisti nacionalisti. pozdrav od gogija bosanca. jujgoslovena
Objavljeno:
Neko je napisao u komentaru kako je Jugoslavija bila brak iz interesa. E pošto ko ludi hoćemo svi u Evropsku Zajednicu i opet svi skupa ali sa još bračnih drugova i drugarica zamislite kojha je to sabrana ljubav. Ko je protiv koga kroz istoruju ratovao i šta su jedni drugima radili, a poznavajući žitelje iz dosta Evropskih zemalja koji malo otvore dušu posle nekoliko čašica - tada vidiš koja je to ljbav. Ista kakva je bila kroz stoljeća predhodna samo dobro sakrivena iza dobrih manira njihovih žitelja (dok se ne organizuje kakav parti (zabava), i pogleda se flaši u dno). Ko li će biti jednog dana brakorazvodni sudija šta mislite i hoćemo li se i mi u to ponovo uplesti. Šta mislite hoće li nas iko išta pitati (odnosno našu djecu) kada nam ponovo budu uvalili oružje, a neki pomiritelji će posle sudija da dođu. Samo je pitanje ko će biti sudije a ko pomiritelji?!
Objavljeno:
To što nema više Jugoslavije kao zajedničke države, samo znači da nismo više u jednom velikom autobusu nego u nekoliko manjih i to rasporedjenih na ringišpilu. Gomila budala i više nego dovoljno pokvarenjaka.
Objavljeno:
Onda zivjeli u lazima, sad nam je pravo dobro. Da nam je ovako jos 100 godina. Svega imamo. Posla na pretek, plate redovne, na poslu vas vise ne mogu zajebavati kojekavi birokrati postavljeni na duznost po partijskoj liniji i nacionalnom kljucu, siromastvo iz vremena komunizma iskorijenjeno, postujemo jedne druge kao nikad prije, konacno smo poceli cijeniti ljudske vrijednosti, korupciji se stalo u kraj, sudovi i policija bezprijekorni, nema vise pasa lutalica, javni prevoz fercera kao nikad prije, ljudi postali ljubazni, na godisnje se ide nekoliko puta, maloljetna delikvencija misaoni pojam....I jos mnogo toga. Cudan ti je covjek insan.
Objavljeno:
Nikog ne osuđujem što se tiče onog sranja što se desilo 90-etih... Samo ću reći što mi je jedna gospođa rekla: Sine, sad mi je gore nego ratu. A ono prije rata je bio raj. Hvala. Pozdrav iz napačene Bosne.
Objavljeno:
odgovor ovom Obradu Subicu.. pa druze dragi ti si izgleda zasljepljen, odnosno subjektivan strasno. Evo ovako cu ti praktično prikazati stvari da ih bolje razumijes. Živjela braća, njih 8, zajednička avlija, prihodi, itd. i na jednom ostalih 7 braće se pobune protiv jednog, koji je je po prirodi kabadahija i sa njim niko više neće da živi i da stvara, eto tako bih ja tebi praktično prikazao stvari., Srbi su devetesetih, pokrenuli rasulo Jugoslavije, a kolovođa je bio Vaš vožd Slobodan Milošević, a sve pod patronatom Vašeg duhovnog vođe Dobrice Ćosića i SANU-a. Vaš projekat stvaranja velike Srbije je srušio Jugoslaviju. U momentu kad su Slovenci, Hrvati a onda kasnije i ostali, željeli nešto drugo, drugačije... Vi niste dali,, željeli ste rat i dobili ga. Da ste bili pametniji, pa da je raspad Jugoslavije odrađen na drugačiji način, mirno i bez ratovanja,, danas bi sve bilo drugačije, bilo bih i više ljubavi i poštivanja i sazigurno bi svi bolje živjeli. Krenuli ste u projekat koji niste nikad mogli dobiti, i šta na kraju imamo svi.. NIŠTA.. a uvijek Vam krivi drugi, krivi slovenci, hrvati, muslimani, albanci, makedonci,, crnogorci, mađarai,, pa upitaj se šta je sa Vama, jeli sve u redu sa Vama kad niko neće sa Vama,, ama baš niko
Objavljeno:
sto srbin gluplji veca veca funkcija, sto pametniji vise godina golog otoka. sto srpski oficir gluplji veci cin, sto srpski oficir pametniji, vise godina golog otoka. hvala
Objavljeno:
samo mi nije jasno što se ljudi vise pozivaju na džamije i crkve,Bože mi oprosti,pa ima ih vise nego zgrada,a prazne sve.pa gdje su onda ti vjernici,kome se grade? Ja hoću posao,vise mi nije nista bitno.molim se izmedu 4 zida,nije mi potrebno zvono da sviju obavijestim da to radim,i boli me briga čija je Bosna,ja vrlo dobro znam ko sam,sta sam....posaaaao,samo posaaaaaaao...crkli nam bivsi predsjednici,gorjeli u paklu svi do jednog.
Objavljeno:
sve sam pazljivo procitao i komentare naravno., samo kao ljudi pokusajmo biti iskreni sami pred sobom. ko nije vise zelio jugoslaviju,'? one republike gdje se najbolje zivjelo i iste te republike su u jugoslaviji izgradile drzavnost. srpski narod je svoju tesko stecenu drzavnost utopio u jugoslaviju i na kraju toliko satanizovan od bjelosvjetskih hostaplera i beckih konjusara da je na kraju skoro ostao bez drzave. ne kazem nisu ni srbi cvijece, imamo greske, ali se te greske najvise nama obise o glavu. hvala
Objavljeno:
A mudar je bio Šepo Ledeni,mnogo je lagao,mamicu mu j*** al smo ga svi voleli.Trista pedeset kilometara peške.. http://www.youtube.com/watch?v=WaG_1zTu8EY
Objavljeno:
Mozda i jesmo zivjeli zajedno u lazima ali je bar bilo lijepo i ugodno slobodno zivjeti, raditi i dobijati sve beneficije koje niko u svijetu pa ni u skandinavskim zemljama nisu nikada imali pa ni danas, a tvrdi se da imaju najbolje uredjenjer i ustav . Probajte danas slagati za koga glasate , a da imate sve ono sto vam se obeca ??? Prije svega ne mozete glasati drugacije jer oni dobro znaju da li ste glasali za njih i upisuju te i snimaju sa svih strana tako da danas samo jedete vnago svi koji pljujete po TITU I SFRJ.
Objavljeno:
Jugoslavijo, uvijek si mi draga bila, domovino moja mila ...
Objavljeno:
мени је жао младих, ми смо макар имали осјећај сигурности и доброг живота и имали осјећај да смо своји на своме, али ово од распада Југославије и стваранја ових нових државица од оне наше Југославије је ропство и колонијализам модерног доба. Нико неће да схвати да је оно што је некад било НАШЕ заједничко власништво у држави сада приватизовано и власништво страних компанија да ми у нашој властитој жемлји више немамо ништа наше, да ћемо ускоро бити и гладни и жедни поред сировина и ресурса наших које су у рукама странаца. Ми ћемо морати да купујемо своје од нјих и да су они нас разјединили да би могли да то све наше укзму у своје руке. Пробуди се народе Југославије, овдје мислим на све (Словенци су видјели да Европа ништа не доноси), Хрвати ће то ускоро да виде, све на мору је у Нјемачким рукама, ето шта им је донијело - Danke Deutschland, нама су дали да се ми кошкамо око језика и око нације, ми луди па насјели на то, глупи, глуви и слијепи на све. Пробуди се народе, нисам пролетер па не могу да зовем на ујединјенје, али могу да зовем на буђенје!!!!! Па видите да све оно што су урадили нама сада раде у Арапским землјама и све једну по једну крчме, народ завађају да се међусобно убијају, а они запосједају нјихове нафтне сировине и све остало што је вриједно.!!!!!
Bob
Objavljeno:
malo prije prekoračenja u 21. stoljeće, došlo je (novo) vrijeme... "blagog naroda, sa ropskim mentalitetom, seljačke računice i krvoločnog nagona" (Marsela Šunjić, "Laku noć, grade"). A, (većina) naroda, novembra 1990, izabra u BiH da ih dalje vodi: Rašu, Alju & Pepija! Zaiskali ste, evo vam ga! (Nadrealisti).
Objavljeno:
Druze Tito tebe Srbi lazu oni vole djenerala Drazu!!!
Objavljeno:
Nasim roditeljima je bilo lijepo jer nisu znali za bolje a u poredjenju sa danasnjim vremenok na istom prostoru bilo je ko u bajci. To treba postovati i neoduzimati im. mi nazalost nemamo te snage ni volje da sebi stvorimo uslove da bismo svojoj djeci pricali kao sto oni nama pricaju. Prije si za kritiku jednopartijskog sistema il lika i djela druga Tita mogao doboti zatvor a danas te niko ni ne slusa. Mozes se i zapaliti i nikom nista.Citam da jedan Bosanac pokusava vec treci cetvrti put al ga sprecavaju. Kratka vijest u crnoj hronici. A sto se tice poredjenja bravara sa princevima i kraljevima volio bih vidjeti kralja koji je dosao na vlast sa univerzitetskom diplomom i demokratskim izborima. Ja bih ipak glasao i bio uz bravara na terenu vec kraljevima i princevima u emigraciji. E moj soljaninu to je najmanji problem u BiH al ti se stalno namece da ti ne bi imao vremena da razmisljas o bitnijm stvarima. Kolika ce ti biti penzija pardon da li ces i imati penziju sa kojom ces moci prezivljavati? U americi na stotine nacija al su Amerikanci, u Srbiji desetine al su Srbijanci (zamisli kad jedan Madjar iz Vojvodine se izjasnjava, drzavljanstvo SRBijanac. Ti izjasnjavanjem kao Bosanac i HERCEGOVAC ne gubis svoj etnicki identitet (Srbin, Hrvat, Bosnjak..). Ja nisam Bosnjak al se osjecam Bosancem. Pa opet osjecaj se ti i zovi se kako hoces sa 1000eura u dzepu. Za gorks. Uvijek tudje bode u oci.Kako sam se ja neprijatno iznenadio kad sam nasao snimak iz 90, utakmica Dinamo -Crvena zvijezda gdje jedna grupa navijaca delija pred pocetak pjeva' druze tito tebe srbi lazu oni vole djenerala drazu!! siguran sam da te bosance nisi cuo kako to pjevaju prije '92?
Objavljeno:
Kada se sjetim bivse Juge i u meni se budi zal sto je upropastena. U svakom drustvu ili ekonomsko-politickom uredjenju, postoje negativne pojave kao u tekstu potencirani goli otok. I danas postoje goli otoci, ali u malo modernijem obliku. Tada je samosvjest vladajuce partije bila mnogo jaca (nije bilo protivnika koji ce ih povuci zbog recimo golog otoka) I zbog toga je eto taj goli otok tertian otvorenije nego sto bi danas bila potreba. Uzmite amerikance I njihove politicke zatvore, I oni misle da im trenutno niko nista ne moze pa se ponasaju kako se ponasaju. Ne mozemo tvrditi da je tadasnji rezim bio bezgresan, ali nista losiji od ovih danasnjih klovnova. Pitanje: Da li je bilo vrijedno unistiti toliko zivota I familija zbog kao neke slobode? Ili napokon navijanja za Hrvatsku reprezentaciju na svjetskom prvenstvu? Jer, na kraju smo svjedoci da nam je ekonomski mnogo losije, ostaju znaci nacionalni aduti koji se najcesce odslikavaju u nekakvim sportskim dogadjanjima. Zalosno da zalosnije ne moze biti. Imao sam priliku u jednom “bosanskom” kaficu gledati kvalifikacionu utakmicu Bosne, I tamo su omladinci zdusno pjevali: pusi k…. ko te j…, moze Bosna I bez tebe, Jugoslavijo, jugosla…. Iako u tom mecu Bosna nije igrala protiv nekoga iz exyu, pjevaju se takve pjesme, ali istovremeno, ubijedjen sam, da je istorija bila nama naklonjena, ti isti mladici bi iskreno i svim srcem skandirali: JUGOSLAVIJO VOLIMO TE! Ali to je odraz masovnog primitivizma koji objasnjava kako je doslo do rata, kako se masa uspjela navuci na rat (gore navedeni primjeri vaze za sve narode!!), tako da ne mogu zastupati tezu da je u nama svima tinjao bijes na jugu i da smo svi jedva cekali da se juga raspadne. Sigurno da je bilo i takvih ljudi, ali smatram da je ogromna vecina naroda u sustini zadovoljna bila, ili ne toliko nezadovoljna da se pocne rat!!! E sad, autor izostavlja moc medija i medijalno pumpanje koje je uveliko sponzorirano iz inostranstva. Sa odgovarajucom pompom bi se mogli i franzuci sa nijemcima ponovo naci pred rovovima. Danas se takve stvari ne potenciraju, ali licno smatram da nikada do rata ne bi doslo, i danas bi svi zivjeli u Jugosalviji, da tajne sluzbe mnogo vecih centara moci nisu podupirale rat (naravno, ne samo medijalno!). Narod je morao nasjesti na tu pricu, zbog toga nije na mjestu da se krivica za rat malo prebacuje i na obicne gradjane. Masa je jako manipulativna, samo je pitanje da li ce je neko negativno manipulisati. Mi smo tada bili meta i moralo se sve tako desiti. Naravno, danas se pravdamo kako smo bili ugnjetavani, kako nismo mogli ici bas super slobodno u crkve, ako nisi bio clan partije ostajes bez poslovnog napredka, bla bla… smatram da je to vise ono kao opravdavanje za nesto sto sami ne mozemo vjerovati da smo mogli uprskati, opravdanje za jebanje necije matere u nacionalnom smislu, za neki stid koji nas obuzima kada se sjetimo da smo nekada najbolje prijatelje pljuvali jer su druge nacionalnosti. Pa ubijenje, zlostavljanje, protjerivanje, kako taj uzas opravdati? To smo zaista uradili, i prelako bi bilo reci, ej, pa to su krivi neki tamo stranci, oni su nas manipulasali! Znaci sada pada u vodu sto sam gore opisao. Ali nije bas tako, sve je to povezano, neko je aktivirao bombu, ali mi smo je sami bacilli tamo gdje najvise boli.
Objavljeno:
Ja sigurno nisam Bosanac, nego Soljanin. Niko od mojih ima veze sa Bosnom moji su svi i Posavine, i koliko ja znam to nije Bosna nego Usora i Soli. Krajisnici takodjer nisu iz Bosne, niti Podrinjani, niti Hercegovci. Sta ce meni neki Sarajevski momcic iz bazena Bosne da soli pamet sto smo mi, a sto nismo. Vi tamo mozda jeste Bosanci, ali mi ostali sigurno nismo.
Objavljeno:
A, cuj? Vidi nam pravnog eksperta, koji tvrdi nepostojeci termin Bosanac, posto je naziv nacionalnosti gradjana iz Bosne i Hercegovine protustavan... ....na ovakvu mastovitu ideju moras prvo doci. Svaka ti cast, Tihormire.
Objavljeno:
Дамире, зато ја не волим БиХ. Зато ја тебе осуђујем јер користиш неуставан термин Босанци. Тако нешто не постоји. Постоје: Срби, Хрвати, Бошњаци... Ниси то случајно рекао, желиш да уништиш идентитет Срба и Хрвата у БиХ, јер си латентни окупатор. Осуђујеш идеју југословенства, сигуран сам да схваташ да и ја мрзим идентитет босанства. Радујеш се распаду Југославије, позивам те да заједно прославимо и распад Босне и Херцеговине. Ми смо, у суштини, истомишљеници !
Objavljeno:
žao nam je juge, što dalje to više i kad netko počne da sipa i pljuje po njoj jer je to danas dio "kulture" onda me obuzme neka tuga jer brate nije pošteno ... neznam koliko si živio u tom "mraku" ali ja sam imao sreće da to bude dugo .. :))) a koliko si "istine" pokupio iz današnjih medija ... događaji iza '90 nemaju veze sa onim od prije jer su to na teren izašli neki drugi igrači i zaigrali igru koju mi nikad nismo a ni nećemo razumjeti ... to što ti zoveš demokracijom i slobodom to je nešto što ja opet ne razumijem jer i koliko god se trudio nisam do danas zhvatio zašto je to bolje od onog "mraka" ... a ako kažeš da mi to samo ne radimo dobro onda se ne mogu složiti jer ja baš mislim da je ovo prava demokracija i sloboda ...postaće ona bolja kad sagnemo glavu, prihvatimo stanje slično kao u zatvoru, mir je sve dok zatvorenici šute i trpe ali kad pokušaju da dignu glavu onda vide kako pravna demokratska država uz primjenu zakon i pravde namješta bubrege ... hvala mojim roditeljima što su mi omogućili da živim u onom mraku jer tek kad nešto izgubiš shvatiš koliko je lijepo bilo ... :(((
Objavljeno:
ali zašto su uvijek ovi što su prozreli jugoslavensku špilju/tamincu nepismeni?
Objavljeno:
Volili smo mi Tita i Jugoslaviju Aleksandre, samo nam se ogadila jednacina jugoslovenstvo = srpstvo... Iza onog u cemu smo zivjeli krila se velika srbija. Hrvatska se na isti nacin borila za svoje pravo, a mi Bosanci smo spominjani samo kao budale, Jugosloveni, odnosno Srbi. Mi to ime Aleksandre ne volimo, mi ga nismo koristili u smislu nacionalnog osvjestenja, nego iz zelje za zajednistvom i ljubavi prema oslobodjenju i partizanima. Po nama Bosancima pljuju i prisvajaju nas kako hoce. Mi smo Bosanci Aleksandre, a ne vase sahovske figrure. Ako ne vjerujete u veliku srbiju, citajte svoje pisce... koji je to pisao o jugoslaviji ili srbiji? - Ni jedan, Aleksandre. Srbi svi i svugda, druze. A mi se zaljubili u ono sto je Tito pricao, zaljubili se u nesto iza cega nije stojao normalni ljudski razum, vec sovinizam koji je samo cekao eksploziju. Nas Muslimane optuzuju jos i danas za turski mac.. mi smo kao ta srpska djeca jugoslovenskog romantizma, njihova djeca, koja vole klat svoje roditelje... Mi smo ta kuga vaseg jugoslovenstva. Gadi mi se, Aleksandre... Otom, potom... Nikad vise Sugoslavija...
Objavljeno:
stvarno,jos jednom,svaka cast za ovakvo pisanje,tekstove...da je barem vise ljudi kao ti..to nam i treba,nego svi sute bez obzira na situaciju...trebamo se svi udruziti i izjasniti,dicu pobunu,revoluciju,nesto!!!
Objavljeno:
Jebi ga..
Objavljeno:
Lagali nego kako. Neko je davno pricao o nekim ljudima koji bi od rodjenja visili zavezani u nekakvoj pecini i koji bi citav zivot samo svoje sijenke posmatrali neznajuci da nesto drugo postoji. Taj je vijerovao da poslije tako dugog tamnicenja, ako bi kojim slucajem bili i pusteni, ti isti ljudi bi ipak nastojali da se vrate u tu istu pecinu. Razlog za tako nesto ovaj isti objasnjava ljudskin strahom od promijene i nespremnosti takvih ljudi da se suoce sa realnoscu i istionom. Nadam se da taj mudrac grijesi i da se mi ipak mozemo presabrati i konacno krenuti naprijed u buducnost bez tog stalnog emotivnog vracanja u proslost.
Objavljeno:
Jooooj, glupi smo brate, bas smo glupi! Svi, od Vardara pa do Triglava.
Objavljeno:
...na spomen Tito ustati u znak postovanja...
Objavljeno:
...na spomen SFRJ ustati u znak poštovanja...
Objavljeno:
TITO, i niko drugi!
Objavljeno:
TITO je bio moj bog.....nek mu je laka crna zemlja zauvjek
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.