<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Fruktona- jedna pljačka

<p>Preduzeće za proizvodnju i prodaju bezalkoholnih pića, sirupa i voćnih sokova "Fruktona" Banja Luka osnovano je 1958. god. pod imenom „Bosanka“ i od 1974. ima ugovor o ekskluzivnom flaširanju proizvoda kompanije Pepsi Cola.</p>

28. maj 2010, 12:00



26. juni 2003. godine
. Državni kapital u „Fruktoni“ u visini od 51,09 % ukupnog osnovnog kapitala preduzeća privatizovan je zaključivanjem ugovora o prodaji između Direkcije za privatizaciju RS, kao prodavca, i Kreis Trade Industriehandel GmbH Innsbruck Austrija, čiji je vlasnik Nedeljko Popović, kao kupca, po cijeni od 25 000 konvertibilnih maraka. Daleko ispod tržišne vrijednosti, ali uz obavezu vlasnika da izmiri postojeće dugove. Nedeljko Popović je, kako javljaju mediji, austrijski biznismen porijeklom iz Kotor Varoši.
Radnici „Fruktone“ zadovoljni su privatizacijom fabrike, a od novog većinskog vlasnika očekuju da poveća proizvodnju, redovno isplaćuje plate i doprinose.

Novembar 2004. godine. Austrijski „Kreis trejd“ podiže kredit kod Hipo Alpe Adria banke u visini od četiri miliona KM stavljajući tako „Fruktonu“ pod hipoteku. Većinski vlasnik Nedeljko Popović izjavio je medijima da je to uradio kako bi osposobio fabriku za nesmetano poslovanje.

Decembar 2005. godine
. Radnici „Fruktone“ održali su jednočasovni štrajk upozorenja zahtijevajući od rukovodstva da im isplati dvije zaostale plate i pet regresa, te uplati doprinose za penzijsko i zdravstveno osiguranje.

April 2007. godine. Savjet za privatizaciju RS predlaže Vladi RS da se većinski vlasnik „Fruktone“ oslobodi obaveze plaćanja ugovornih kazni zbog neizvršavanja poslovnog plana i zapošljavanja u tom preduzeću. Razlozi: „Fruktona“ na suženom tržištu nije bila u mogućnosti da ostvari projektovani obim proizvodnje i ukupni prihod.
Mart 2007 godine. Problemi u „Fruktoni“ zbog neredovnog vraćanja kredita Hypo Alpe Adria banci, koja ima hipoteku nad fabrikom.
April 2007. godine. „Fruktona” duguje „Vodovodu“ oko 20.000 KM.

2008. godina. „Fruktona“ prodaje nepokretnosti (zemljište i građevinske objekte) koji se nalaze u Banjoj Luci u Beogradskoj 24, u naselju Borik. Kupac nepokretnosti je Interinvest-Kreis doo iz Banje Luke. Cijena nepokretnosti iz ovog Ugovora iznosi 10.500.000,00 KM.
Iste godine većinski vlasnik Nedeljko Popović izjavljuje za Nezavisne novine da je „Fruktona“ tokom 2007. godine proizvela šest miliona litara pepsija, što je gotovo za polovinu više u odnosu na 2002. godinu, neposredno prije privatizacije preduzeća. Navodi i da je preduzeće prethodnih godina imalo problema sa kreditnim opterećenjima, ali da su oni potpuno riješeni uz finansijsku podršku vlasnika banjalučke „Vitaminke“. „Fabrika sada radi u tri smjene i opet ne može proizvesti i distribuirati dovoljnu količinu sokova da zadovolji sve potrebe tržišta. Znalo se desiti da probijemo ugovoreni rok isporuke samo zato što ne možemo sve stići“, riječi su većinskog vlasnika „Fruktone“.

Novembar 2009. godine. Regulacionim planom koji je usvojila Skupština grada predviđa se izmještanje kompleksa „Fruktone“ iz Beogradske ulice u banjalučkom naselju Borik na prostor predviđen za poslovne objekte kraj dionice magistralnog puta M4 Banja Luka - Prijedor. Kao razlog navodi se izmiještanje fabrike iz urbane zone, ali se nigdje ne spominje da su još 2008. godine prodani zemljište i nepokretnosti preduzeća na lokaciji u Beogradskoj ulici.

April 2010. godine Poreska uprava RS pokreće postupak raskida sporazuma o reprogramu poreskih obaveza sa 171 preduzećem. U saopštenju se navodi da su se na ovaj korak odlučili zbog neblagovremenog izmirivanja postojećih anuiteta odgođenih i reprogramiranih obaveza, kao i neplaćanje tekućih obaveza, na koje su se dužnici obavezali.
Među najvećim dužnicima je i „Fruktona“.

Maj 2010 godine. Proizvodni pogoni „Fruktone“ su ugašeni, izgubljena je licenca za „Pepsi“. Poreska uprava blokirala je račun ove fabrike zbog neizmirenog duga od 7,5 miliona KM. Zbog dugovanja isključena im je i struja, voda, telefoni. Radnici su u štrajku zbog neisplaćenih posljednjih sedam plata i doprinosa za penzijsko i zdravstveno osiguranje u posljednjih deset godina

Netragom je nestao rukovodeći kadar „Fruktone“. Većinski vlasnik iz Austrije javlja da on „više nema snage“  i za „Fruktonu“ predlaže stečaj, ne spominje novac.
Resorni ministar u Vladi RS izjavljuje u prvi mah da je Vlada pogrešna adresa i da se u „Fruktoni“, napuštenoj od rukovodećeg kadra, nema s kim razgovarati, a zatim, u drugim medijskim obraćanjima najavljuje da će se i Vlada uključiti u rješavanje problema „Fruktone“. Javni servis RTRS još uvijek nije poslao ni jednu televizijsku ekipu da snimi trenutno stanje u „Fruktoni“.