Kako žene djeluju na muški mozak?

Kako žene djeluju na muški mozak?

Piše: BUKA

Istraživanje pokazuje da u prisutnosti žena muškarcima mozak slabije radi. Štoviše, čak i spomen njihove prisutnosti može ih smesti


Često govorimo da muškarci momentalno zaglupe kad ugledaju prelijepu ženu. Čini se da sada za to postoje i neka naučna uporišta.

Nova istraživanja ukazuju na to da samo spominjanje imena žene može privremeno uticati na rad muškarčeva mozga. Holandski univerzitet Radboud napravilo je testove na 90 mladih heteroseksualnih muškaraca i žena. Zadatak je bio da čitaju na glas kratke riječi s usana istraživača, a pritom ih je snimala kamera. Kada bi muškarcima saopštili da ih preko ekrana promatraju žene, nastupile bi promjene: muškarci bi slabije obavljali zadatak.

S druge strane, kada bi ženama rekli da ih promatraju muškarci, nije došlo ni do kakve promjene. Voditelj istraživanja, psiholog Johan Karremans zaključio je u izjavi Daily Mailu: 'Sam spomen žena bio je dovoljan da smanji kognitivne sposobnosti muškarca.' Ispitanicima, dodao je, čak nije trebalo reći koja ih žena gleda ni je li atraktivna izgleda.

Isti je istraživač još 2009. proveo istraživanje koje je zaključilo da muškarac suočen sa ženom pati od privremenog zaglupljenja. Naučnici nemaju objašnjenja za tu pojavu, kao ni za očitu razliku između muške i ženske reakcije na spomen suprotnog spola.

Postoji teorija koja kaže sljedeće: dok se žene u šarmiranju suprotnog pola oslanjaju prije svega na izgled, muškarci se oslanjaju na karakter, šarm i inteligenciju – zato njihovo ponašanje u takvim situacijama doživljava veće promjene.

Ipak, valja naglasiti da je prosječna dob ispitanika bila 21 godina, što daje nade da se sa zrelošću muškarci ipak ponašaju pribranije.

 

 

 

 

 

Komentari na tekst (1)
Objavljeno:
Oh neee! Prestajem se onda družiti sa ženama pogotovo sa lijepim, mozak mi je važniji :-)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.