<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Novi trend : Evo ti pasvord na dlanu

Zaljubljeni parovi oduvijek poklanjaju jedni drugima razne stvari u znak ljubavi. U digitalnoj eri postalo je uobičajeno da svoju međusobnu ljubav iskažu razmjenom pasvorda za email, Facebook i druge naloge. Momci i djevojke ponekad čak kreiraju identične pasvorde, dopuštajući jedni drugima da čitaju privatne mailove i sms-poruke. Kažu da znaju da je to rizično, jer kada odnosi u vezi postanu loši, partnerove tajne mogu biti zloupotrebljene. Ali to je, kažu, upravo ono što čini simboliku davanja pasvorda tako moćnom.

30. mart 2013, 12:00

 “To je znak povjerenja,” kaže Tiffany Carandang, učenica srednje škole u San Francisku. Ona i njen momak su prije nekoliko mjeseci razmijenili pasvorde za email i Facebook. “Ja nemam šta da krijem od njega, niti on od mene.”


“To je tako slatko,” kaže Cherry Ng, 16, slušajući razgovor svoje prijateljice sa novinarem ispred škole. “Oni stvarno vjeruju jedno drugom.” 

“Da”, kaže Carandang, 17. “Ja znam da on nikada ne bi učinio ništa da naškodi mojoj reputaciji”, dodaje.

Naravno, to ne završi uvijek tako dobro. Promijeniti pasvord je jednostavno, ali studenti, savjetnici i roditelji kažu da je šteta obično već učinjena prije nego što se pasvord promijeni, i da ako dijelite svoj onlajn život sa partnerom, to može dovesti do problema u vezi.

Dešava se, na primjer, da ostavljeni momak pokušava da ponizi svoju bivšu djevojku tako što drugima otkriva njene tajne sa njenog email naloga; dolazi do tenzija među velikim brojem onih koji kopaju jedni drugima po privatnim porukama tražeći znakove nelojalnosti i nevjere; ili da neko uzme mobilni od bivšeg najboljeg prijatelja, otključa ga pasvordom i pošalje prijeteće poruke nekome.

U telefonskoj anketi 2011. godine, Pew Internet and American Life Project otkrili su da je 30 odsto tinejdžera koji redovno koriste internet razmijenilo pasvord sa prijateljem, momkom ili djevojkom.

Studenti kažu da postoje i drugi razlozi za razmjenu ulaznih šifara. Na primjer, nekoliko studenata je kazalo da redovno razmjenjuju Facebook pasvorde – ne da bi špijunirali jedni druge, već da bi prisilili jedni druge da uče za ispite. Student bi dao svoj pasvord prijatelju da ga promijeni i da mu ne otkriva novi pasvord – na taj način privremeno zaključavajući svoj Facebook nalog kako mu ne bi odvlačio pažnju od učenja.

Alexandra Radford, studentkinja univerziteta u San Francisku, kaže da je ovo radila sa prijateljima nekoliko puta tokom ispitnih rokova. Jedna prijateljica je htjela da sazna novi pasvord prije završetka ispitnog roka, ali ona je ostala nepokolebljiva. “Kada je prošao ispitni rok, dala sam joj pasvord. Ona je rekla: ‘O, bože, hvala ti.’ Znala je da sam bila u pravu što joj nisam vratila pasvord ranije.”

Tekst iz New York Timesa  za BUKU prevela i prilagodila Milica Plavšić