<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Senad Avdić:Ne pamtim gore vrijeme u medijima

BUKA TV

<p><strong>Na Alternativnoj televiziji emitovana je prva emisija dvanaestog ciklusa Talk Show programa BUKA u kojem sa renomiranim imenima iz svijeta novinarstva razgovaramo o stvaranju slobodnog medijskog prostora, slobodnom pristupu informacijama i neometanom radu novinarskog posla. Naš prvi gost bio je Senad Avdić koji je  od 1991. godine glavni i odgovorni urednik Slobodne Bosne.</strong></p>

15. februar 2012, 12:00

Politička emisija BUKA je jedna od najduže emitovanih emisija tog tipa u Bosni i hercegovini. Dosad je emitovano preko 150 emisija u kojima smo ugostili više od 500 sagovornika u regiji. Trenutno se prikazuje njen 12. ciklus.


BUKA : U jednom od Vaših posljednjih komentara u Slobodnoj Bosni komentarisali ste medisjke slobode i taj ste tekst nazvali "Medijske slobode u doba tranzicijske kolere". Iz Vašeg dugogodišnjeg iskustva, kako Vam trenutno u BiH izgleda stanje u medijima, ima li uopšte medijskih sloboda?

Senad Avdić : Ja imam previše godina i iskustva, možda i više nego što bi volio da imam, pa zato mogu različite periode, i političke i medijske, komentirati a da mi niko ne uzme za zlo.
U ovom trenutku dok govorimo ne postoji u mom uređivačkom iskustvu ništa slično, a radio sam svašta u skoro svim zemljama i novinama, prije nego što se ovo sve počelo raspadati, od Beograda do Zagreba. U tim takozvanim olovnim vremenima, komunističkim, staljinističkim, možemo ih svakako nazvati, diktatorskim, nije postojala takva vrsta ovisnosti o centrima moći kakva postoji danas u medijima. Može biti zanimljivo ili nezanimljivo ali ako je simbol neke moći bio Josip Broz ili Slobodan Milošević, uvijek se moglo nešto ispod tiha kritikovati ta vlast, što se kaže šuknuti. Danas ovdje, da bi išta napisao, mora se znati ko iza tebe stoji, koji politički, koji ekonomski, koji međunarodni centar... Svaki put kad izađe moja novina nastane panika - ko je ovo naručio? Mi sami nismo u stanju da se izborima za nešto što se zove osvajanje slobode. Koliko je cijelo društvo ruinirano, koliko su moralni standardi dovedeni do ništavnosti, ni mi novinari nismo imuni i nismo nedužni. U cijeloj eroziji društva novinari su jako važni saučesnici.

Ostatak razgovora pogledajte u video intervjuu....