<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Republika Srpska cijela iz dva dijela

Probijanje predizbornog koridora

,,Igor Radojičić, predsjednik Narodne skupštine RS, ostaće upisan u istoriji Republike Srpske kao osoba koja je najodgovornija što je Republika Srpska u Brčkom podijeljena na dva dijela.“

02. mart 2012, 12:00

Ovako pompezno počinje saopštenje za javnost PDP-a, povodom odluke Vlade RS da usvoji zaključke kojim se „objavljuje i stavlja u promet kartografska osnova administrativne karte RS i Brčko distrikta“.

Jednostavnije rečeno, granica između Republike Srpske i distrikta Brčko i formalno više ne postoji čime je potvrđena arbitražna odluka da je Brčko distrikt u zajedničkom vlasništvu dva entiteta. Ovo u praksi znači da oba entiteta polažu pravo na teritoriju distrikta, a za sva eventualna sporenja nadležan je arbitražni sud u Vašingtonu. Faktički, ukidanjem granice između RS i distrikta, ovaj entitet je teritorijalno podijeljen na istočni i zapadni dio.

Da se vratimo malo u ne tako daleku prošlost. Arbitražnitribunalzasporoko međuentitetskegraniceuoblastiBrčkogje doniokonačnuo dluku 5. marta 1999. godine. Tom odlukomjedefinisanouspostavljanjenovogdistrikta, čija ćecjelokupnateritorijapostatizajedničkasvojina, tzv. kondominijum, kojaistovremenopripadaijednomidrugomentitetu. Međuentitetskagranica je postojalau distriktusvedok supervizornijeodrediodanemavišepravnogznačaja, te jujeukinuo. Dakle, međuentitetska linija u Brčkom više ne postoji, što jasno govori da Republika Srpska nema geografski kontinuitet, preciznije fizički je podijeljena na dva dijela.

Suštinski ništa se neće desiti i ništa se ne dešava na terenu. Ali u izbornoj godini, informacija o ,,cijepanju RS na dva dijela“ odlično je pogonsko gorivo za prepucavanje i ispaljivanje teške retoričke artiljerije između vladajućeg SNSD-a i dijela opozicije.

Tako PDP u svom saopštenju za medije ide dalje pa veli za Radojičića kako se on „pokazao kao sebičan čovjek i političar, kojije prodao interese Republike Srpske za svoju afirmaciju u međunarodnoj zajednici, čime je postao Čeda Jovanović Republike Srpske.


“Ovim potezom SNSD-a i skupštinske većine napravljena je nepopravljiva šteta za Republiku Srpsku i srpski narod i sa njim se pokazuje da će Radojičić i njegov SNSD učiniti sve, pa čak i ugrozitiinterese RS, samo da ostanu što duže na vlasti“ stoji u saopštenju PDP-a.

Zapravo, ovom izjavom PDP, pokazuje da je veći papa od pape, tačnije da je ,,desniji“ od desnog SNSD-a. Jer, ne treba smetnuti sa uma da je svakom srpskom nacionalisti, koji iole drži do sebe Čeda Jovanović, kulturno rečeno, persona non grata i u mislima i u životima.

Naravno, da je sad vruć krompir prebačen na SNSD. Jer, treba saopštiti ostrašćenom narodu, otkud to u jeku ,,izgradnje, modernizacije i infrastrukturnog čuda“ , kako za svoj rad vole da kažu SNSD-ovci, da se RS polovi na dva dijela? A, o ovome najjača stranka u Republici Srpskoj ćuti, kao zarobljeni partizanski kurir. Tako se Vlada nije udostojila čak ni da zaključak objavi u „Službenom glasniku" – naveli su iz PDP-a.

Očigledno je za posao informisanja javnosti ostao zadužen jedino Igor Radojičić kome je pripala neslavna dužnost da objasni kako je i zašto Republika Srpska ,,cijela iz dva dijela“. A, kome da objasni? Pa, najbolje nikome ili baš ako mora onda onome ko pita. A, pita opet PDP i to ne zato što ljubi pretjerano Brčko, srpstvo, kontinuitet Srpske i kartografiju, nego zato što idu lokalni izbori.

Tako gdin Radojičić objašnjavada jeRepublikaSrpskaupozicijida kaoučesnikarbitražei kaoentitetmoradasprovedeodlukuzatodanjenapozicijanebi bilajoš višeugroženaida arbitražane biponovobilaotvorena. Što će reći ,,kako smo se nadali dobro smo se i udali“. To on direktno potkrepljuje svojom izjavom za Press u kojoj kaže: ,, "ArbitražnitribunalpoarbitražnojodluciusvakomtrenutkumožepromijenitiarbitražnuodlukuukolikoocijenidajenekiodentitetaugrožavaidaBrčko čakdodijelijednomodentiteta"

Međutim, Radojičić dalje navodi , iako u suprotnosti sa prethodnom izjavom, daArbitražnitribunalnepostojikaoposebnainstitucija. "Onnemabudžet, nemasekretarijat. PostojalisupravnipredstavnikSrpske, pravnipredstavnikFederacijeistranisudijagospodin (Roberts) Oven, kojijeAmerikanac. Takodafaktički, ako ćemopojednostaviti, Arbitražnitribunaljejedan čovek, tajameričkisudija

Logički se nameće pitanje, zašto se onda Republika Srpska povinovala odluci nepostojećeg tribunala i jednog čovjeka?

Dakako, da se na ove sentence „navukao“ i PDP, pa je tako šefKlubaposlanikaPartijedemokratskogprogresauNarodnojskupštiniRepublikeSrpskeZoran Đerićustvrdiobise, ponekomzloslutnomscenariju, ponovomoraoprobijatikoridor!

Nije samo jasno zašto bi se Brčko distrikt koji je i srpski i hrvatski i bošnjački tretirao kao neprijateljsko i strano tijelo, kroz koje bi se hipotetički probijao koridor?

Poslanik SDP-a u Skupštini RS, Slobodan Popović u svojoj izjavi za BUKU nema nikakve sumje o čemu se ovdje zapravo radi:

,,Nije distrikt Brčko priča od prije tri dana. To je priča o procesu koji traje i koji treba da se završi na način, da nakon što je distrikt ušao u ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine, kao kondominijum koji ravnopravno pripada i jednom i drugom entitetu ali ne učestvuje u zakonodavno-pravnom životu ni jednog ni drugog entiteta, nego ima svoj statut i svoje zakone i poštuje zakone države Bosne i Hercegovine. Onome ko hoće da bude pošten i korektan i prema sebi i prema ovom društvu, onda je sva ova priča, zapravo pokušaj da se galamom o imaginarnim stvarima pokrije realnost katstrofalno lošeg života u našoj zemlji. Pored toga, nekima očigledno treba da se takmiče u izlivima patriotizma na način da pokušavaju da dokažu narodu ko je patriota, a ko izdajica, a kad se malo napravi analiza svih događaja od početka do kraja arbitraže svi su bili u pojedinom trenucima i patriote i izdajice“

Prema Popoviću ovo je prije svega zagrijavanje za lokalne izbore jer je očito je da PDP, pokušao istjerati na čistac SNSD da prizna ono što je očigledno, a to je da ne postoji međuentitetska linija razdvajanja kroz distrikt Brčko.

“SNSD će to u konačnici, preko Skupštine kad-tad morati da prizna , ali trenutno 'još nije došlo to vrijeme' jer je na djelu 'utrka u patriotizmu'. To je jedini motiv zbog koga SNSD bježi od priče, a to je priznavanje činjenice da je i de facto i de jure Republika Srpska u teritorijalnom smislu podijeljena na dva dijela. Naravno, da to suštinski ne znači ništa.„ navodi Popović za BUKU.

Politička analitičarka Tanja Topić sasvim jasno ukazuje: ,,ovo nam samo govori da je riječ o predizbornoj kampanji i da se igra na kartu nacionalnih osjećanja, te pitanja 'izdaje' i 'patriotizma' , što zapravo daje na znanje kako nismo napravili apsolutno nikakav 'decenijski' iskorak u pogledu programa , ponuda i ideja u izbornoj kampanji. Iz te perspektive slučaj Brčko distrikta i arbitraže zvuči pomalo tužno.

Ali, koliko god to bilo tužno SNSD, preciznije skupština i vlada će kad tad morati javnosti u RS objasniti da je ona faktički podijeljena na dva dijela. Postavlja se pitanje kako?

,,Pa gledajte, ovdje vam javnost očito ne postoji, ona ne traži nikakve odgovore, a političari je uzimaju zdravo za gotovo i ne osjećaju bilo kakvu potrebu da joj bilo šta trebaju objašnjavati. Sa te strane postoji jedan prepotentni odnos političkih elita prema građanima , koji se koriste samo onog dana kad su izbori. To je jedan idealno tipski odnos koji nema nikakve veze sa demokratskim društvom“ kaže Topićeva za BUKU:

Iz izjava naših sagovornika jasno se može zaključiti da je riječ o ,,predizbornom koridoru ka glasačima“ koji je već sad krenuo da se probija. Ostaje da se vidi, neće li možda po uzoru na mnogobrojna predstavništa Republike Srpske, koja niču po Evropi, kao pečurke poslije kiše biti otvoren kakav konzulat Srpske i u Brčkom. U zemlji apsurda kakva je naša, sve je moguće.