<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Budućnost ekonomije u socijalnom preduzetništvu

Završava se konferencija u Istanbulu

Danas se u Istanbulu završava Međunarodna konferencija o socijalnom preduzetništvu koja je održana 29.februara i 1.marta.

01. mart 2012, 12:00

Konferenciju je organizovao TACSO (Tehnička pomoć organizacijama civilnog društva ). u saradnji sa British Council-om i TÜSEV-om ( Fondacija za treći sektor iz Turske ).Domaćin konferencije bio je Univerzitet Kadir Has.

Ciljevi konferencije bili su jačanje veza između socijalnih preduzetnika iz regije sa socijalnim preduzetnicima iz EU, a posebno iz Velike Britanije, i jačanje odnosa između socijalnih preduzetnika te podrška razvoja socijalnog preduzetništva kod javnog, privatnog i civilnog sektora.

Nadalje se na konferenciji raspravljalo o razmjeni znanja i najboljim praksama kada je riječ o socijalnom preduzetništvu te na koji način poboljšati svijest o ulozi potencijalnog socijalnog preduzetništva koji može igrati  ključnu ulogu u regiji.

U organizaciji TACSO BiH konferenciji je prisustvovao i jedan broj učesnika iz Bosne i Hercegovine.

Kao jedan od panelista na konferenciji je učestvovao i Zoran Puljić, director Fondacije Mozaik koji je jedan od regionalnih lidera u oblasti socijalnog preduzetništva.

Na pitanje koliko poruke ove konferencije mogu da se primjene na našu zemlju Zoran Puljić je rekao:

“Da bi socijalno poduzetništvo postalo trend i zaživjelo kod nas mora postojati ozbiljna intervencija države u oblasti pristupu kapitalu od preduzeća koja su zainteresovana da se ovako osnuju i posluju.Socijalna preduzeća su odlična da riješe socijalne probleme i učine takva preduzeća samoodrživim”

Organizator konferencije je pozvao oko 120 učesnika iz 17 zemalja.

“Namjera je da i sami učesnici ovog procesa upoznaju među sobom, uspostave dijalog i kroz svoja iskustva pomognu jedni drugima u što većoj primjeni u praksi ove vrste poduzetništva” – zaključio je Palle Westergaar, tim lider TACSO regionalne kancelarije.