<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Marko Rakar za BUKU TV: Vlast se boji transparentnosti

Iz ciklusa o medijskim slobodama

Naš gost u novoj emisiji bio je Marko Rakar, jedan od najboljih stručnjaka za internet u Hrvatskoj i jedan od najpopularnijih blogera u regiji.

06. mart 2012, 12:00

Rakar je osnivač popularnog aktivističkog grupnog bloga pollitika.com čiji je najpoznatiji projekat bila web aplikacija popisbiraca.pollitika.com koja je razotkrila mehanizme manipulacije biračkim popisima te pokrenula niz promjena u zakonodavstvu.

Autor je više stotina članaka objavljenih u raznim domaćim i stranim časopisima, novinama i portalima. Nedavno je Rakar sa svojom organizacijom Vjetrenjača predstavio projekat registra javne nabavke, s ciljem veće transparentnosti podataka o nabavkama.Zbog svojih aktivnosti često je na meti političara u Hrvatskoj.


BUKA :Gdine Rakar vi ste sigurno pionir u upotrebi novih tehnologija i ispitivanja mogućnosti novih tehnologija u ovoj regiji i lično ste pokrenuli jedan projekat u Hrvatskoj, Vjetrenjača, koji se bavi javnim nabavkama, odnosno, pokušali ste da saznate kako funkcioniše proces javnih nabavki u Hrvatskoj. Zašto se vlast, koji mi finansiramo, a ma gdje da živjeli, toliko bori da mi saznamo što manje informacija o tome kako oni troše naš novac?

Rakar: Bore se iz jednostavnog razloga a to je da postoje različiti interesi koji su ugroženi sa bilo kakvom transparentnošću. Ono što smo mi pokazali, a pokazali smo to na uzorku od 50 000 ugovora o javnoj nabavi nastalih od sredine 2009. do krja 2011. godine da je 40 posto svih javnih nabavki ima jednu jedinu ponudu, da 57 posto ima jednu ili dvije javne ponude, što znači da je cjelokupni sistem neučinkovit. Najvjerovatnije postoji dobar razlog zašto je to tako. U Hrvatskoj svi znaju d aje bio veliki problem sa javnim nabavkama ali su se mediji uvijek bavili pojedinačnim situacijama. Mi smo mislili d akad aimamo sve zajedno, n ajednom mjestu, da ćemo imati jednu drugu sliku i da ćemo vidjeti druge anomalije koje inače ne bismo vidjeli. Jer kako kažu, od drveća se ne vidi šuma...


Nastavak razgovora u video prilogu...