<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Studenti ne znaju šta sa korupcijom

Mladi i neiskusni

Prema rezultatima anketa 52 posto studenata ne znaju kome se trebaju obratiti ako budu suočeni s korupcijom.

07. mart 2012, 12:00

Centar za civilno društvo Kyodo, u saradnji s Helsinškim komitetom RS-a i Centrom za edukaciju sudaca i tužitelja, su na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, održali trening za studente u okviru kampanje DIPLOMA S DOSTOJANSTVOM.

Nakon predstavljanja projekta Borba protiv korupcije, uslijedila je predaja nacrta amandmana na statut predstavnicima Rektorata Univerziteta u Sarajevu.

„Zalažemo se da profesori ne mogu nasamo ispitivati studenta u kabinetu, odnosno da u njihovom prisustvu mora biti još studenata ili neko iz studentske službe. Bit ćemo sretni ako se prestane s praksom prisiljavanja kupovine knjiga od profesora. Sigurni smo da postoji transparentniji način da se problem literature riješi“, naglasila je Anđa Ćosić iz Centra za civilno društvo "Kyodo".

Osvrnula se i na identifikaciju studenata, s obzirom na to da se oni ne identifikuju prije polaganja ispita, zbog čega su česti slučajevi da neko drugi dođe i polaže ispit umjesto određenog studenta.  

Prema rezultatima anketa, kaže Ćosić, 52 posto studenata ne znaju kome se trebaju obratiti ako budu suočeni s korupcijom.

Ovaj projekt smatrat će se uspješnim ako fakulteti izmijene svoje propise, što će biti cilj i narednih treninga.

Načelnik Kriminalističke službe Federalnog ministarstva unutarnjih poslova Edin Vranj studentima je skrenuo pažnju na prepoznavanje korupcije te ulogu policije u takvim slučajevima.

Gostujući predavači bili su sutkinja Županijskog suda u Zagrebu, Jasna Smiljanić, koja je istakla sudsku praksu u slučajevima korupcije u obrazovanju, a osvrt na procesuiranje korupcije u obrazovanju u Srbiji dao je programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić.

Do sada je“Kyodo“ izvršio detaljnu analizu postojećih statuta javnih univerziteta u BiH i pripremio nacrt niza preporuka, kojima se predlaže buduća regulacija ispitnih procedura, a radi zaštite integriteta i studenata i profesora, smanjujući tako mogućnosti za pojavu korupcije.

Ovaj projekt se finansira sredstvima Evropske unije putem programa pretpristupne pomoći IPA 2008.-2009.