<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Penzioneri u RS ogorčeni zbog smanjenja penzija

Manje penzije

Brojni penzioneri u Republici Srpskoj (RS) u filijalama Fonda PIO RS-a traže ovih dana objašnjenje zašto su im umanjene penzije, a istovremeno 36.000 njih će od ovog mjeseca primati i do 250 maraka manje.

09. mart 2012, 12:00

Njima se obračun penzija vrši po novom Zakonu o PIO, kojim se više ne predviđa isplata zagarantovanog iznosa po osnovu učešća u ratu.

Optužbe tih penzionera, bivših boraca, usmjerene su kako na Vladu, odnosno resorno ministarstvo, tako i na rukovodstvo Boračke organizacije RS-a koje je pristalo na usvajanje novog zakona.

Rješenja o obračunu penzija po novom zakonu već su stigla na adrese korisnika Fonda PIO RS, uoči 10.marta kada treba da počne isplata februarskih penzija.

Jovan Koprivica ogorčeno priča da će umjesto 440 sada primiti penziju od 259 KM.

„Da nije bilo rata ja bih radio i imao bih puni radni staž. Ovako sam ostao bez staža koji bi ostvario u fabrici, a sada smo ostali i bez staža koji smo ostvarili na frontu“, kaže Koprivica tvrdeći da je ovakav zakon primjer kršenja ljudskih prava.

Nekima su penzije umanjene i za 50 procenata kao Momčilu Tanaskoviću iz Bijeljine kome će u koverti nakon 10.marta nedostajati čak 250 maraka.

Za jedan broj penzionera po novom rješenju penzije su umanjene iako nisu imali tzv.borački staž, pa i oni u filijalama Fonda PIO RS traže objašnjenja zašto su oštećeni novim zakonom.

Nadležni u vlasti smatraju da su ove izmjene u penzionom zakonu bile neophodne radi spasavanja od finansijskog deficita Fonda PIO.

U RS su penzije ubjedljivo najniže u regionu, jer minimalna iznosi svega 160 maraka, a po novom obračunu smanjena je i prosječna za februar za 15,8 KM i iznosi 310,31 KM, što je samo 38 posto prosječne plate u RS.