Amerikanci za napad na Iran

Vašington

Amerikanci za napad na Iran

Piše: agencije

Većina Amerikanaca bi podržala napad na Iran, ako bi postojali dokazi da Teheran pravi nuklearno oružje, čak i ako bi napad doveo do povećanja cijene benzina.

Podaci do kojih je došao Rojters u saradnji sa Ipsosom, govore da bi 56 odsto Amerikanaca podržalo vojnu akciju protiv Irana, dok se napadu protivi 39 odsto ispitanika.

Amerikancima bi još više odgovaralo kad bi Izrael sproveo vojnu akciju, i takvu ideju podržava 62 odsto anketiranih.

Administracija predsjednika Baraka Obame je vrlo oprezna kada je u pitanju mogući napad na Iran i za sada prednost daje sankcijama i diplomatskom pritisku na Teheran, što je donekle zahladnjelo odnose sa Izraelom.

Ipak, Obama je više puta u poslednja dva mjeseca ponovio da ni vojna akcija nije isključena, ako Iran ne odustane od nuklearnog programa. Amerikanci su donekle zabrinutiji ako bi napad doveo do skoka cijene goriva, ali bi, kako sada tvrde, i tada podržali napad (53 odsto), dok se napadu u tom slučaju protivi 42 odsto ispitanika.

Cijena naftnih derivata je od početka godine i zaoštravanja situacije u Persijskom zalivu, u konstantnom porastu u SAD i galon benzina sada u prosjeku košta oko 3,78 dolara, što je za pola dolara više u odnosu na Novu godinu.

Komentari na tekst (2)
Objavljeno:
Drugo Izrael neće sam sprovoditi akciju i zato se održavaju govori o napadu po Americi. Na kraju krajeva ako će rata baš biti ja sam za to da Amerikanci šalju svoje ljude u rat prvenstveno.
Objavljeno:
Mene zapravo iznenađuje da je 56%, a ne 100% obzirom na propagandu. Međutim ova statistika otkriva još nešto. Amerikanci su spremni na uništenje onih koji im stoje na putu interesa. Nema realnog razloga da se napadne Iran, ta zemlja ima nuklearnu bombu kao što Irak ima biološko oružje. Smatram da Europa tu ima nromalniji stav tipa sankcija i kontrolirani razvoj nuklearke jer je Iran ipak divlja zemlja, a razvoj nuklearne energije pitanje koje premašujem sam Iran. Dalje, mislim da bi napad na Iran mogao dovesti do toga da se EU više okrene Rusiji, a Rusija je zainteresirana. Amerikanci su od jedne moćne sile postali histerična nacija.
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.