38791571

BUKA TV- ciklus emisija o medijima

Nataša Tešanović: Svjedočimo potpunom haosu u medijima

Piše: BUKA

Šesta emisija iz dvanaestog ciklusa Talk Show programa BUKA, u kojem sa renomiranim imenima iz svijeta novinarstva razgovaramo o stvaranju slobodnog medijskog prostora, slobodnom pristupu informacijama i (ne)ometanom radu novinara. Naša gošća je bila Nataša Tešanović, direktorka Alternativne Televizije iz Banjaluke.

Nataša Tešanović je od 1992. godine u svijetu novinarstva. Radila je na tadašnjoj Srpskoj radio televiziji do 1996. godine, kada dolazi u sukob sa tadašnjim rukovodstvom SRT-a na Palama, pa napušta ovu kuću da bi se pridružila ekipi mladih ljudi, okupljenih oko projekta osnivanja prvog i dugo jedinog dopisništva u Republici Srpskoj prve među-entitetske TV mreže OBN, osnovane sredstvima međunarodne zajednice. Od ovdašnje sredine žigosan kao izdajnički projekat. on će u junu 1997. godine prerasti u Alternativnu televiziju. Za direktora ove kuće imenovana je naša sagovornica, a na istoj funkciji nalazi se i danas.

Prvih godina po zasnivanju radnog odnosa na ATV-u,  paralelno je radila kao dopisnik radija Deutsche Welle i WDR (Westfallische Deutsche Rundfunk), te kao profesor njemačkog jezika na Filozofskom fakultetu u Banjaluci, ali zbog brojnih obaveza odlučila je da se posveti samo poslu na Alternativnoj televiziji.

Sa timom mladih ljudi, uz izuzetno zalaganje i savladavanje brojnih prepreka, pritisaka i napada, uspjela je da izgradi modernu, regionalnu, nezavisnu i respektabilnu televizijsku stanicu, dobitnika brojnih domaćih i međunarodnih priznanja i prvu privatnu TV stanicu kojoj je uspjelo da  sagradi namjenski građen TV dom u BiH nakon rata.

BUKA: Gđo Tešanović, u prethodnih pet emisija koje smo posvetili medijima u Bosni i Hercegovini, o postojanju ili nepostojanju medijske scene, od naših sagovornika dobijali smo poprilično sumorne odgovore, te da je trenutni period jedan od najgorih, čak i poredeći ga sa ratnim godinama, te da novinarska profesija nikad nije bila obezvrijeđena na ovakav način kao sad... Kako Vi gledate na trenutnu situaciju u medijima ovdje, da li se slažete sa pesimističnim ocjenama ili imate drugačiji stav?


Nataša Tešanović:  Voljela bih da budem optimistična i da se po tome razlikujem od vaših dosadašnjih sagovornika, ali ako stanje u medijima lošim ocjenjuju književnici i analitičari, dakle ne samo neposredni akteri medijskog života, onda šta mi, koji to jesmo, treba da kažemo? Sve zavisi od toga sa čim poredite. Ja ne bih poredila sa ratnim vremenima, i o tome je jedan od vaših prethodnih sagovornika dosta dobro govorio. Ako poredimo sa zemljama u okruženju, tu možemo dati različite ocjene. Skoro su bila neka istraživanja koja Bosni i Hercegovini daju bolje ocjene nego recimo Srbiji ili Crnoj Gori, ali u odnosu na ono što smo imali unazad četiri, pet ili deset godina, ja se moram složiti. Svjedočimo jednom popriličnom haosu u kompletnom medijskom okruženju, koje je nažalost samo preslikana slika društva kakvo je danas u Bosni i Hercegovini.


Nastavak razgovora pogledajte u našem video materijalu.

 

 

Komentari na tekst (1)
Objavljeno:
Sa TAČNO JE ! U medijima vlada potpuni haos. Činjenica koja to definitivno potvrđuje: U novinarskom poslu, i to kao direktorica, još uvijek je - Nataša Tešanović. Taj haos će biti osjetno manji kada Tešanović Nataše ne bude u toj oblasti. I nije ona došla u sukob sa nekim (i to nakon rata) nego je tražila: ko će za plasiranje (ne)istine više da plati.
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.