<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Radikalni islamisti preuzimaju predgrađa

Marin le Pen

Francuski predsjednički kandidat krajnje desnice Marin le Pen optužila je danas francusku vladu da je predala siromašna predgrađa islamskim radikalima, te je zatražila da država obrati više pažnje na propuste iz domena bezbjednosti.

23. mart 2012, 12:00

Le Penova, treća prema anketama javnog mnjenja, govorila je nakon ubistva troje jevrejske djece, rabina i tri vojnika u Tuluzu.

Njihov ubica Mohamed Merah, francuski državljanin alžirskog porijekla, ubijen je danas prilikom policijske opsade.

"Vlada je u strahu; to govorim već 10 godina. Cijela naselja su u rukama islamskih fundamentalista i danas ponovo kažem da je ta opasnost potcijenjena", rekla je Le Penova, koja je prošle godine preuzela rukovođenje francuskom antiimigrantskom partijom Nacionalni front od svog oca Žan-Marija le Pena.

Ona je dodala da francuski narod tek sada uviđa da je razvoj fundamentalističke mreže cijena socijalnog i građanskog mira u velikom broju naselja.

"U Francuskoj djeluju hiljade islamskih militanata", upozorila je Le Penova.

Ona je optužila francusku obavještajnu službu da nije uspjela da uđe u trag Mohamedu Merahu, uprkos činjenici da je više puta uhapšen i da se hvalio kako sarađuje sa Al kaidom.

"Oni su morali da prate 'zeleni fašizam' koji se razvija u našoj zemlji", rekla je Le Penova.

U Francuskoj, zemlji od 65 miliona ljudi, živi najveća muslimanska i jevrejska zajednica u Evropi. Prema nekim procjenama, u Francuskoj živi pet miliona muslimana i oko 600.000 Jevreja.