<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Žil Vern - Vječiti putnik

PIONIR NAUČNE FANTASTIKE

Žil Vern rođen je 8. februara 1828. u Nantu, a umro je 24. marta 1905 godine. Bio je francuski pisac romana za djecu i odrasle te pionir novog žanra - naučne fantastike.

24. mart 2016, 12:00

Među prvim autorima posvećenim ovom žanra bio je upravo Vern, koji je u tridesetak godina aktivnog spisateljskog rada za izdavača dječije literature “Hetzel”, objavio čak 64 romana i 10 zbirki priča.

Svoje romane nazivao je “les voyages extraorinaires - izuzetna putovanja” i među njima se, pored avanturističkih dogodovština u egzotičnim dijelovima zemaljske kugle, nalaze i djela čiji je zaplet baziran na razvoju određenih tehničkih izuma. Naime, Vern je pažljivo pratio stručne časopise i nalazio ideje za određene mašine ili industrijske proizvode, te na njima bazirao zaplete svojih romana.

Kombinovanjem naučne podloge i svakovrsnih vratolomija Vern je stvarao dopadljive sadržaje namijenjene širokoj publici, od djece školskog uzrasta do ozbiljnih čitalaca.

Žil Vern je imao već 35 godina kad mu je prvi roman, Pet nedelja u balonu, objavljen Januara 1863. Roman je napisao 1862. i posetio nekoliko pariskih izdavača. Poslije nekoliko dana naišao je na Žila Ecela, koji je bio jedan od najpoznatijih izdavača u to vrijeme.

Vern je predao rukopis pod naslovom Putovanje kroz vazduh Ecelu, a ovaj je predložio potrebne korekcije. Knjiga je imala briljantan uspjeh.

Žil Vern je otkrio novo polje: Geografija i nauka u književnosti.

Mada ga bije glas da je zagovornik budućeg tehnicističkog raja, što i jeste očito u dobrom dijelu romana, Vern nije uvijek bio bezrezervni optimista; moguće je pronaći i tamnije tonove u njegovim zapletima, mada su oni uglavnom marginalni.

Najmračniji Vernov roman svakako je “Pariz u 20. vijeku”, pronađen i objavljen tek prije desetak godina. U njemu on opisuje mnoštvo izuma koji danas zaista funkcionišu, ali i predviđa duhovno osiromašenje i otuđenje žitelja modernih magalopolisa.

Tehnološki razvoj društva potvrdio je ali, još češće, porekao Vernove zamisli, tako da najveći broj njegovih “izuzetnih putovanja” djeluje krajnje naivno, te se danas čitaju jedino kao zanimljiva i zabavna avanturistička literatura, zbog čega se Vern najčešće tretira kao pisac za djecu i omladinu.

Među najzanimljivije i najčitanije njegove naučnofantastične romane spadaju “Putovanje u središte Zemlje”, “Od Zemlje do Mjeseca” i nastavak “Oko Mjeseca”, “20.000 milja pod morem” i nastavak “Tajanstveno ostrvo”, “Robir osvajač” i nastavak “Gospodar svijeta”, “Parna kuća”, “Ledena sfinga”, te “Selo u vazduhu”.

Godine 1888 Žil Vern je izabran u Gradski savjet grada Amijena. Posvetio se kulturnim problemima, pozorištima, školama i urbanizaciji. Inaugurisan je u "Cirque Municipal" 1889. Na isto mjesto je ponovo biran 1892, 1896 i 1900.

Obilježavajući 100 godina od Vernove smrti, 2005.godina je proglašena "Godinom Žil Verna"

Žil Vern umro je u Amijenu 24. marta 1905.