<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Duška Jurišić: Svako gleda svoje kanale

BUKA TV Intervju

Građani BiH su dobili upravo ono što su zaslužili. Svako gleda svoje kanale, svako gleda samo one glasove koje žele da čuje, svako sluša poruke koje bi volio čuti, tako da na opšte zadovoljstvo javnih servisa, prije svega entitetskih, svi mogu biti sretni i zadovoljni.

30. mart 2012, 12:00

Na programu Alternativne televizije, emitovana je sedma emisija iz dvanaestog ciklusa Talk Show programa BUKA, u kojem sa renomiranim imenima iz svijeta novinarstva razgovaramo o stvaranju slobodnog medijskog prostora, slobodnom pristupu informacijama i (ne)ometanom radu novinara.

Naša gošća bila je Duška Jurišić, glavna i odgovorna urednica magazina Dani iz Sarajeva.


Duška Jurišić najpoznatija je široj javnosti kao urednica i voditeljka svoje političke emisije „Pošteno govoreći“ koja se emitovala na TV BiH, odnosno emisije „Pošteno“ emitovane na Federalnoj televiziji.

Kao urednica Informativnog programa ove kuće, 2010. godine razriješena je ove dužnosti. Od tog perioda traje njena borba za povratak na posao. Danas radi kao glavna i odgovorna urednica magazina Dani, a u emisiji BUKA prvi put govori o svom slučaju, ali i o stanju medija u našoj zemlji.

BUKA: Gospođo Jurišić, Vi ste osoba koja dugo godina radi u medijima, kao novinar i urednik. U ovom ciklusu emisije BUKA  govorimo o tome dokle nas je uređivačka politika u bh. medijima dovela. Kako trenutno stojimo i kako Vam se čini medijska scena u bh. društvu?

Građani BiH su dobili upravo ono što su zaslužili. Svako gleda svoje kanale, svako gleda samo one glasove koje žele da čuju, svako sluša poruke koje bi volio čuti, tako da na opšte zadovoljstvo javnih servisa, prije svega entitetskih, svi mogu biti sretni i zadovoljni. Bez obzira na sumnjivost određenih podataka, ja zaista vjerujem da je gledanost centralnih informativnih emisija, koje su od ranih sedamdesetih u terminu od pola osam, jako porasla. Postoji fanatična potreba gledalaca da tu traže određena rješenja, a tu se pokazuje potpuni mrak i, nažalost, građani BiH, odnosno svi njeni narodi i narodnosti, pripremaju se za još jedan sukob, za neki potencijalni konflikt, jer očigledno samo na taj način naši političari mogu voditi ovu zemlju na način kako ju vode. Entitetski javni servisi, govorim o najuticajnijim medijima, pod potpunom su političkom kontrolom vladajućih partija, u ovom slučaju socijademokrata, jednih sa sjedištem u Banjaluci, a drugih sa sjedištem u Sarajevu....

...Kada je riječ o bh. radio-televiziji, s obzirom da je to projekat međunarodne zajednice, odnosno Evropske unije, domaći političari su u startu rekli - mi vam nećemo odmagati, ali vam nećemo ni pomagati. Ne smiju odmagati javnom servisu na državnoj razini, ali mu moraju pomagati jer to kaže zakon. Međutim, sa članovima upravnog odbora i menadžmentom kontrolisanim od različitih političkih vrhova, odnosno od različitih političkih stranaka, naravno da BHRT ne može da ispunjava svoju dužnost. Pomenula sam jaku riječ - konflikt. Pri tome ne mislim na velike ratove, jer Evropa to neće dozvoliti, ali ko zna kome tamo odgovara da BiH bude u stanju kontinuiranog nestabilnog mira. Interes je potpuno prestao i tvorac Dejtonskog sporazuma, SAD, ima neke druge prioritete, a što se tiče EU, njima je bitno stabilno okruženje. Hrvatska je već praktično članica EU, Crna Gora je na pragu, a Srbija intezivno pravi korake i što se tiče BiH, ako ima stabilne susjede, rata neće biti. Što će se pojaviti tu i tamo neki konflikt, nedajbože u Srebrenici, u Stocu, u Širokom brijegu, gdje će poginuti navijač koji je došao iz Sarajeva, to su sukobi manjeg intenziteta, ali se građani BiH jako varaju da će međunarodna zajednica u tom slučaju intervenisati i tu smo prepušteni samima sebi...

Ostatak pogledajte u video prilogu