<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Sirijska vojska počela povlačenje iz nekih gradova

Bejrut

Sirijska vojska počela je da se povlači iz nekih mirnih gradova i da se vraća u baze, nedjelju dana prije isteka roka za primjenu međunarodnog plana o prekidu vatre, izjavio je zvaničnik sirijske vlade.

04. april 2012, 12:00

"Vojska je počela da se povlači iz mirnih gradova i vraća se u baze, dok se u oblastima u kojima još vladaju tenzije povlači u predgrađa", rekao je agenciji AP zvaničnik koji je želio da ostane anoniman.

Ova izjava, međutim, nije potvrđena, a aktivisti blizu Damaska tvrde da vojnici nisu napustili tu oblast. Oni kažu da će se onog dana kada se snage režima povuku sa ulica Sirija suočiti sa masovnim protestima u kojima će vlada biti zbačena.

Predsjednik Bašar el-Asad je samo prije nekoliko dana pristao da primjeni plan zajedničkog specijalnog izaslanika UN i Arapske lige za Siriju Kofija Anana o primirju do 10. aprila.

Prema tom planu, snage režima treba da se povuku iz gradova i poštuju prekid vatre, a pobunjeci odmah treba da prekinu nasilje.

Prema procjenama UN, u sukobima u Siriji od marta prošle godine poginulo je više od 9.000 ljudi.