<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Banjalučani su sretni

Istražili na ulicama Banjaluke

Nedavno istraživanje američkog Univerziteta Columbia pokazalo je da je BiH na 99. mjestu kada je u pitanju sreća ljudi.

04. april 2012, 12:00

Nedavno istraživanje američkog Univerziteta Columbia pokazalo je da je BiH na 99. mjestu kada je u pitanju sreća ljudi.

Da li je to zaista tako, odlučili smo provjeriti na ulicama Banjaluke, pitajući građane jesu li sretni i šta ih čini, ili ne čini sretnima. Otkrili smo da sreća ljudi uglavnom zavisi od njihove finansijske situacije. Ukoliko imaju pristojna mjesečna primanja, onda ih sve čini sretnima, dok oni koji prodaju kokice na ulici, ili se na drugi način bore za život, svoju sreću ne pronalaze ni u zdravlju, ni u porodici.


Zorica Ridžal kazala nam je da je veoma sretna: „Sin mi treba diplomirati iduće sedmice, kćerka treba također uskoro diplomirati, živi smo, zdravi smo, koliko imamo dosta nam je i u potpunosti sam zadovoljna“.

Za razliku od Zorice, ulična prodavačica koja nam nije htjela reći svoje ime, izjavila je da je jako nesretna: „Nisam zadovoljna životom uopšte, a ono što bi me imalo učinilo sretnom bila bi neka promjena u ovoj našoj državi. Evo, vidite, na primjer, tjeraju nas sa ulice, ne daju nam da radimo“.

Mlađe Banjalučane i Banjalučanke uglavnom čini sretnima njihov ljubavni život, porodica i prijatelji.

„Jako sam sretan, a moju sreću čine djeca i ništa me ne čini sretnijim“, kazao nam je Damjan Dranula, kojeg smo zatekli sa djetetom u šetnji.

Jedan srednjoškolac, kojeg smo sreli na ulici dok je čekao svoje prijatelje, kazao nam je da njegovu sreću čine upravo drugari koje iščekuje.

Djevojku koja nije htjela da se predstavi čini sretnom današnji dan, jer je jutros, kako kaže, poslušala pjesmu „Lijepo je biti sretan“.

Ono što nas je posebno iznenadilo bile su izjave penzionera koje su uglavnom bile pozitivne.

„Sretan sam zbog unuka kojeg čuvam u parku, zbog porodice i penzije koju sam počeo da primam prošle godine“, kazao nam je Momčilo Babić iz Banjaluke.

„Ja sam sretan, život mi je sređen, penziju imam, primam je redovno“, veselo nam je odgovorio jedan penzioner, koji je htio da ostane anoniman.

Ako je suditi prema izjavama građana Banjaluke, Bosanci i Hercegovci bi trebali biti barem među prvih deset najsretnijih društava na svijetu, rame uz rame sa Dancima, Holanđanima, Fincima, Švicarcima, Šveđanima itd.



Anketu sproveli studenti žurnalistike koji su došli na praksu u našu redakciju.