<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

BUKA TV - Stanje medija u Bosni i Hercegovini

Deseta emisija

Ovogodišnjem ciklus BUKA TV posvetili smo se pitanju medijskih sloboda u našoj zamlji

21. april 2012, 12:00

U emisije smo dovodili kao goste novinare i intelektualce , koji su govorili o svojim svakodnevnim problemima u radu. 

Poslije pojedinačnih intervjua BUKA TV je realizovala dvije debate sa ljudima iz struke koji sa urednikom medijskog projekta BUKA Aleksandrom Trifunovićem diskutuju na temu medijskih sloboda u BiH.

U drugoj debati i dijalogu sa našim gostima Tanjom Topić, analitičarkom iz Fondacije Friedrich Ebert, Amarildom Gutićem , urednikom političkog magazina CRTA sa BHT-a, Srđanom Blagovčaninom, izvršnim direktorom organizacije Transparency BiH, te Sinišom Vukelićem, novinarom ATV-a, analizirali smo stanje u današnjem bh medijskom prostoru i ukazali smo na najalarmantnije probleme u ovoj oblasti.

Podsjetimo da se Bosna i Hercegovina od 179 zemalja po indeksu medijskih sloboda našla na 58. mjestu, a taj podatak navodi se u najnovijem izvještaju organizacije “Reporteri bez granica”. Prema navodima iz izvještaja, ekonomska kriza je povećala probleme sa kojima se suočavaju mediji na Balkanu i doprinijela je njihovom korištenju za privatne ili kriminalne interese, nelojalnoj konkurenci i autocenzuri sve većeg broja novinara.

Naša gošća u emisiji, Tanja Topić ovako je opisala stanje u medijima u našoj zemlji u jednom od prijašnjih intervjua za BUKU:

"Mediji u Bosni i Hercegovini su podijeljeni, po etničkom i entitetskom principu, i publika je već zauzela takvu poziciju gdje se jasno zna koji su to „naši mediji“, jer se samo njima vjeruje. Onaj medij koji nije na tom nacionalnom „fonu“ automatski je etiketiran kao plaćenički, izdajnički, kao onaj medij kojem se ne vjeruje jer ne zastupa „naše nacionalne interese“."