<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Tviteraši: najmanja ali najmoćnija grupa na netu

<p>Ko su tviteraši, korisnici Twittera, sve popularnije i vrlo uicajne online društvene mreže, najbržeg medija na internetu, kako zahvaljujući tom jednostavnom servisu razmjenjuju ideje, informacije, organizuju humanitarne akcije i nalaze poslove brže nego iko drugi?<br />

14. juli 2010, 12:00

Na Facebooku su svi vaši prijatelji iz srednje škole. Na Twitteru – ljudi za koje biste hteli da su išli s vama u školu. Nema jasnije definicije Twittera.

Tako misli dvadesetak najpoznatijih regionalnih tviteraša s kojima smo razgovarali i koji su deo nove i relativno malene, ali zato daleko najuticajnije, fascinantno umrežene online zajednice.

Peđa Pušelja, nadimak mu je Blogowski, 37-godišnji web konsultant, srpski je državljanin koji trenutno živi na francuskoj adresi. Jedan je od najpopularnijih tviteraša u regiji.

On i njegova devojka Sanja Rastovac, 30-godišnja studentkinja engleskog i francuskog jezika u Strazburu, osmislili su farmerke za "štrebere" – wtf jeans – s posebnim džepovima za različite gadgete.

Sredinom januara ove godine potiho su proširili priču Twitterom, tražili su pomoć i savete, ni ne sluteći da su započeli prvi Twitter projekat iz koga će se samo tri meseca kasnije izroditi biznis.

Ime za farmerke osmislio im je 25-godišnji Nebojša Radović – Eniac, još jedan poznati srpski tviteraš. S firmom koja je proizvela farmerke spojio ih je opet tviteraš, Dejan Barić – llevo3, 42-godišnjak iz Vojvodine, vlasnik fabrike “Beta System” specijalizovane za izradu dečje odjeće.

Da budu u trendu s modom, pobrinuo se Petar Vojinović – PetarV, 27-godišnji novinar, pilot i multimedijski kreativac iz Beograda, koji im je našao modnog dizajnera, a za logo i medijsku kampanju pobrinuo se Ivan Brezak Brkan, 23-godišnji direktor firme Acumen Connect, novinar, PR i jedan od najistaknutijih hrvatskih tviteraša.

Prvu turu farmerki rasprodali su upravo preko Twittera, a istim se kanalom vest o njihovom poslovnom projektu proširila svetom i dospela na naslovnice najpoznatijih svetskih portala, koje čitaju milioni ljudi.

Porukama od 140 znakova na Twitteru pokrenuli su lavinu i ostvarili svoju ideju. Ta njihova priča o uspehu samo je jedan u nizu primera kako ova zajednica funkcioniše i koji su joj dometi.

B92