<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Apple: „Nismo savršeni“

<p><em>Apple ponudio rešenje vlasnicima novog iPhonea 4: „Preuzmite besplatne maske ili vratite uređaj“.</em></p>

18. juli 2010, 12:00

Nakon prvobitnog reagovanja na pritužbe, u kome je rečeno da korisnici problem antena treba da reše tako što će uređaj držati drugačije, Apple je danas na konferenciji za medije ponudio vlasnicima ovog uređaja besplatne okvire za kućište aparata. Onim najnezadovoljnijima kompanija će izaći u susret tako što će im vratiti novac u potpunosti, ukoliko telefon vrate u roku od 30 dana od dana kupovine.

Predstavnici medija su sa nestrpljenjem očekivali odgovor jedne od vodećih IT kompanija posle mnogobrojnih kritika na račun novog modela iPhonea. Tome da je i Apple konačno ozbiljno shvatio te kritike ide u prilog činjenica da kompanija nije sazivala ovakvu vrstu konferencija u poslednjih 15 godina.

Kao i obično, konferenciju je, u ime kompanije, vodio je jedan od osnivača , Stiv Džobs, koji je poručio da se svi u kompaniji maksimalno trude da reše ovaj problem, ali i da uprkos problemu prodaja iPhone 4 uređaja ide sjajno.

„Investirali smo 100 miliona dolara za testiranje prijema signala. Znali smo za problem sa antenom, ali smo isto tako znali da je to problem sa kojim se suočava celokupna industrija mobilnih telefona. Nama je stalo do naših kupaca i zbog toga im na ovaj način izlazimo u susret. Ne bežimo od odgovornosti za razliku od nekih drugih kompanija koje povlače svoje proizvode sa tržišta. Nudimo rešenje našim korisnicima jer oni to od nas i očekuju“, poručuje Džobs.

Po njegovom mišljenju, problem sa antenom je „prenapumpan“ od strane medija.

Statistički podaci idu u korist kompaniji, jer, kako pokazuju istraživanja koje su sprovele vodeće medijske kuće, kupci, iako svesni problema, ne žele da Apple povuče proizvod sa tržišta, a svega 16% ispitanika glasalo je za opciju povlačenja iPhone 4 sa tržišta.

Apple to svakako ni ne planira, a kompanija je najavila da će se novi model iPhonea naći od avgusta u prodaji u još 20 zemalja širom sveta.

Ovo, međutim, nije kraj problemima sa kojima se u poslednjih par nedelja suočava kompanija. Naime, vlasnici starijeg modela iPhone uređaja 3GS oglasili su se posle najnovije nadogradnje softvera za ovaj model.

Nakon prelaska na novi OS veliki broj aparata počeo sam da reguliše dužinu poziva, pa se nakon određenog vremena uređaj sam restartuje. Apple je na svom zvaničnom forumu u toku jučerašnjeg dana ponudio rešenje koje je, po ocenama nekih korisnika, zadovoljavajuće, ali svakako ne umanjuje štetu koje je ugled ove kompanije u poslednje vreme pretrpeo.

Uprkos delimičnim odgovorima i privremenom rešavanju stručnjaci tvrde da je pitanje vremena kada će se još neki problem pojaviti, a do tada Apple će pokušati da „zadovolji“ vlasnike novog iPhonea besplatnim novim okvirom ili 30$ vrednim iTunes poklonom.

Odgovor i pre zvaničnog odgovora može se naći u videu koji je Apple puštao pre početka konferencije.

B92