<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Slavoj Žižek : Sukobima nije kraj, granice na Balkanu će se još prekrajati

Filozofija

Naglasivši da su to dramatične ideje, ali bi po njegovom mišljenju radi stabilnosti granice na Balkanu bi trebalo, uz podršku međunarodne zajednice ponovo prekrajati.

19. maj 2012, 12:00

Jedan od najpopularnijih svjetskih filozofa i intelektualaca, slovenac Slavoj Žižek u večerašnjem intervjuu za Al Jazzeru sa novinarkom Martinom Kiseljak  između ostalog, razgovarao je i o Balkanu, te je  iznio stav da sukobima nije kraj te dao scenarije novih mogućih prekrajanja granica na Kosovu, Makedoniji i Bosni i Hercegovini.


Naglasivši da su to dramatične ideje, ali po njegovom mišljenju radi stabilnosti granice na Balkanu bi trebalo, uz podršku međunarodne zajednice ponovo prekrajati. Po Žižeku Kosovo bi trebalo pripojiti Albaniji, izuzev djelova sa Srbima koji bi pripali Srbiji uz kompenzaciju za djelove teritorije naeseljene Albancima u Sandžaku (!?), a Republiku Srpsku bi trebalo pripojiti Srbiji.


To bi po njemu možda (?!)  stabiliziralo stvari, jer sadašnja situacija samo proizvodi nove i nove napetosti.


Ove izjave su već tokom večeri donijele burne reakcije. 

Cijeli intevju možete pogledati u videu