<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Dubrovčani žele sezonce iz BiH, ali sa hrvatskim državljanstvom!

Prekid saradnje

Više od pola miliona Bosanaca i Hercegovaca koji se nalaze na spiskovima biroa za zapošljavanje, ove godine se ne trebaju nadati ni privremenim, sezonskim poslovima tokom turističke sezone u zemljama okruženja.

21. maj 2012, 12:00

Naime, kako se saznaje u Agenciji za rad i zapošljavanje BiH, posredstvom koje se takvi aranžmani sklapaju, do sada je stigla samo jedna ponuda koja je trebala rezultirati angažmanom 150 radnika u Dubrovniku, ali je i ona propala.

'Ta firma iz Dubrovnika bila je zainteresirana za kuhare, konobare i sobarice. S entitetskim zavodima za zapošljavanje smo objavili oglas, a oni su prikupili spiskove kandidata.

Međutim, onda nas je firma iz Hrvatske obavijestila da može primiti samo radnike iz BiH koji imaju hrvatsko državljanstvo. Pošto je to jedna vrsta diskriminacije i nije u skladu s konvencijama, mi smo prekinuli daljnju saradnju na tom oglasu', rečeno je u Agenciji, piše Dnevni avaz.

Objašnjavaju da je zbog ekonomske krize smanjen broj poslova. Međutim, prema saznanjima Agencije, određeni broj radnika u Hrvatsku i manjim dijelom u Crnu Goru ide kako bi radio nacrno, što pravi problem i našoj i zemlji u koju odlaze.