Karikatura: Opozicijo, ili radi ili se zabi!
Karikatura: Nina Hadžić

Opozicija ?

Karikatura: Opozicijo, ili radi ili se zabi!

Piše: Dragan Bursać

Grad Banjaluka nema opoziciju. Preciznije, imala je ( ili još uvijek ima, svejedno je) neko zavičajno udruženje radnog naziva ,,Zajedno za Banjaluku”.

 

Zašto smijeniti SNSD u Banjaluci?

 

Na ovo pitanje, zaista nije teško dati na stotine realnih odgovora. 

Podsjećamo samo na SNSD-ovo bahaćenje pravljenjem arhitektonskih rugoba, od neuslovnih i nakaznih  zgrada u centru grada do nepotrebnih i milione maraka vrijednih parkova u pokušaju, od kanti za smeće po gradu od 200KM, do pozlaćenih stolova u zgradi Vlade, pepeljara hiljadu KM u zgradi u kojoj se ne puši, privatizacija i fingiranih tendera koja su firme preko noći pretvarale u stečajne bogalje a njihove vlasnike i milionere. Zbog privatizacija zarad primamljivog građevinskog zemljišta, kao što je slučaj sa fabrikom duvana. 

Vlast je od Banjaluke napravila grad tajkunskih interesnih grupa, građevinske, ekonomske, komunalne, duvanske, bankarske...grad narko- bosova i lokalnih siledžija koji batinaju prolaznike. 

Vlast je stvorila , partijsku policiju, koja mora prvo da provjeri, pa da kažnjava. 

Vlast je getoizirala pojedine dijelove grada koji nisu pod njenom šapom (vidjeti slučaj Starčevica o kome smo pisali). Vlast je vazdigla nepotizam i korupciju od škole pa do groba u dosad nepoznatim razmjerama...

Ovako bi se moglo do besvijesti nabrajati uspješno ,,domaćinsko vođenje Grada“ od strane SNSD-a. Dakle, opozicija ima i više nego dovoljno razloga na kojima bi gradila svoju predizbornu kampanju. 

 

Ima, ali ne radi to. Na sceni su velike sujete malih  i, očigledno nesposobnih ljudi, koji, dok Banjaluka grca, izigravaju političke veličine i frakcijaše, podmećući jedni drugima klipove, izmišljajući svaki dan nova kandidate i protivkandidate, dogovarajući se i kršeći dogovore istog dana...


 

A, naravno da kroz smijeh i samozadovoljstvo ovu bitku nejakih promatra SNSD.

 

Grad Banjaluka nema opoziciju. Preciznije, imala je ( ili još uvijek ima, svejedno je) neko zavičajno udruženje radnog naziva ,,Zajedno za Banjaluku”. Ovo udruženje čije postojanje nije posve sigurno, kandidovalo je do sada dva čovjeka za gradonačelnika Banjaluke, i ni jednog se ne sjećamo već sada.

 

Tako je izbio mali rat u vrtiću banjalučke opozicije. Rat između PDP-a i SDS-a, podsjeća na krajnje nekorektan , a opet ubitačno smiješan ultimat fight bogalja. Po čaršiji se sprdaju kako je izbio ,,rat zvijezda“.

 

E, sad, pošto se zna da će u ovoj borbi Davida i Davida izgubiti obojica, a kako narod hoće pravih igara, kad već nema pravog hljeba, dobro bi bilo na scenu pozvati ozbiljne takmičare, poslije ovih uvodnih kljakavih borbi.

 

 

Davitelj protiv davitelja

 

 

Tu na scenu stupaju Dragoljub Davidović iz SNSD-a i Slobodan Gavranović iz SNSD-a. Kao što se vidi, jelte, oba su iz iste partije, a jedna partija, pa makar to bio i sveti SNSD, može kandidovati samog jednog čovjeka za fotelju gradonačelničku.

 

Ideja je slijedeća-neka se jedan samoprozove za opozicionara, a drugi za tvrdu poziciju. Onda, neka ovaj iz opozicije istupi privremeno iz SNSD-a, samo dok ne prođu izbori i neka se kandiduje kao legitiman protivkandidat.

 

Ovim, SNSD pobjeđuje u svakom slučaju (a, kao da može izgubiti u bilo kojem?), a narod željan zabave dobija fer i poštenu borbu.

 

Jer, ne treba smetnuti sa uma da je dosadašnji gradonačelnik Dragoljub-Gradoljub Davidović Dodikov čovjek, a da je Gavranović ustrajni i dosadno-doživotni pratilac Nebojše Radmanovića.

 

I koliko god Savez nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika izgledao, moćno kao i svaka druga velika organizacija u svojoj strukturi krije itekako velike pukotine. Pukotine, koje se očituju u unutarstranačkoj borbi za moć na svim pozicijama. Moramo podsjetiti, kako nije nikakva tajna da već godinama tinja sukob između Nebojše Radmanovića i Milorada Dodika. Dakako, da se u tom sukobu naimiruju računi, kupuju funkcije, obećava, laže, potkrada, kao uostalom u svakoj političkoj borbi. Jedino, zarad mira u kući, mora postojati zakon šutnje. Zakon, koji se ipak, kako vidimo, ne može održati.

 

I upravo zato nije svejedno! Nije svejedno da li će gradonačelnik biti Davidović ili Gavranović. Nije svejedno čija će struja pobijediti. Dakako, nije svejedno za članstvo SNSD-a i silni administrativni aparat, čija egzistencija bukvalno zavisi od ovog izbora.

Ostatak Banjaluke, poslovično nezainteresovano, gleda sa strane, kuka i ne radi ništa.

 

U ovom ozračju, obzirom da je ovo Davidoviću četvrta kandidatura, red bi bio da Gavranović pobjedi bar jednom. E, tu mu sreću kvare dvije stvari-Dodik ne voli opoziciju, a pogotovo u svojim redovima i druga stvar je taj radamnovićevski prefiks ispred Gavranovićevog imena. Dakle, pobjeda Gavranovića je jedina prava opasnost za Dodika i njegovu moć u čaršiji.

 

Impotencija opozicije

 

 

A, opozicija bi u svom dijalektičkom načelu trebala da se bori svim sredstvima kako bi došla na mjesto pozicije. I što je važnije današnja je vlast predvođena SNSD-om, u Banjaluci napravila toliko zuluma da se naprosto očekuje da je opozicija smijeni.

 

Koalicija ,,Zajedno za Banjaluku” je već najavila da će im ovaj unutarstranački sukob u SNSD-u dobro doći?! Živo me interesuje -kako? Imaće prva sjedišta pred pozornicom i uredno će navijati za Gavranovića ili Davidovića??

Podijeliće se ionako nejaki na još par frakcija? 

Predlažem da ,recimo PDP i SDP, dakle ,,čaršijske partije“ navijaju za Gavranovića, kao Nebojšinog, ,,gradskog momka“. Sa druge strane SDS, SNS i Radikali, kao dio ruralne ekstravagance trebalo bi da isuču Gradoljubove zastave.

 

Šalu na stranu, krajnje je neozbiljno, uz sav gore narečeni zulum SNSD-a, ne raditi ništa i neimati čestitog programa na nivou koalicije. Izjava da frakcijašenje unutar SNSD-a dobro dođe opoziciji u ovakvom stanju u kakvom je sad, potpuno je beznačajna.

 

Naime, Banjaluka je kolač vrijedan odokativnih 150 miliona maraka, koliki je budžetski proračun. I logično da će se violentni predatori boriti za najveći ,,komad torte“ u Srpskoj. Opet, jasno je da je SNSD najveći od svih grabežljivaca, da ova stranka drži Banjaluku, sa infratrukturom, građevinskim i poslovnim zemljištem i pripadajućom joj mafijom.

 

Takođe SNSD je toliko jak u Banjaluci da je jedina opozcija samo neka frakcija u SNSD-u. A, to je, kako sada stvari stoje Gavranovićeva, preciznije Radamanovićeva linija. Jer, pored toga što Davidović gazi četvrti mandat, ne treba smetnuti sa uma da je Nebojša Radmanović i treći teško svario i da mu je na neki način ,,obećano“ , kako će njegov čovjek biti idući gradonačelnik. Izigravanje Radmanovićevog povjerenja bi moglo da dovede do dva scenarija: Ozbiljnih unutarstranačkih podjela ili definitivnog ućutkavanja perjanica nekadašnje Demokratske partije socijalista Radojičića i Radmanovića. Ovaj drugi scenario je ,dakako, bliži realnosti.

 

 

Sve smo mogli mi...

 

Naravno, da poslije svega nekima ostaje žal za koalicijom ,,Zajedno za Banjaluku” ali to je stvar neozbiljnosti članova iste i ličnog političkog kratkovidnog zaludnog idealizma. 

 

Niko čelnim ljudima ovih stranaka-od Bosića do Ivanića nije kriv, što su im i stranke i koalicija postale obična grobarska udruženja za ukop ambicija i nade da će se nekad, jednom skinuti sa banjalučkog trona SNSD.

 

Pa, pogledajte samo SDS, organizaciju koja javno propagira Karadžićevo ,,tihovanje“ i koja bježi od odgovornosti kao đavo od krsta. Bosić je od ove partije napravio poslušnu grupu kimoglavaca (ruku na srce nije mu bilo teško), koji uz Dodikove skute imaju zatatak da tu i tamo isisavaju pare iz državnih institucija i buču na državu koja ih hrani. Stvar je u tome, što oni nisu na lokalnom nivou ni opozicija ni pozicija. Otvoreno govoreći, u 21. vijeku SDS nikada nije pobijedio u Banjaluci i još otvorenije, u narednih 10 godina neće posve sigurno! SDS-u, kao jednoj poltronskoj organizaciji, ostaje da sa SNSD-om koalria u pojedinim opštinama u Srpskoj, poput Doboja ili Bijeljine. Njima je potpuno jasno da kandidovanjem bilo kog svog kandidata, što permanentno čine, neće postići apsolutno ništa. A, takvo im stanje najviše odgovara, pa se slobodno može reći , kako su oni glavni ukopnici opozicione koalicije.

 

Sa PDP-om i Mladenom Ivanićem je situacija ponešto drugačija. Čovjek fluidnih shvatanja i fluidnih želja, odavno je shvatio da jedino u banjalučkoj čaršiji može uraditi nešto. Samo, problem je što najtačnije na zna šta, niti ima sa čim, a postavlja se i logično pitanje-šta to tačno hoće PDP? Da dođe na vlast ili da se zadovolji mrvicama vlasti sa SNSD-ovog stola. Prije će biti ovo drugo, jer da stvarno hoće gradsku vlast, ozbiljnije bi koalrirali sa resto potpisnica bloka ,,Zajedno za Banjaluku“. Umjesto toga, oni čekaju na fingirane poteze SDS-a. Dakle, po želji da ne učestvuju u vlasti, gotovo da mogu parirati Bosićevim Pulenima.

 

Ostatak ekipe od nekoliko partija, više-manje participiraju jer nemaju šta izgubiti, mada, objektivno znaju da će dobiti jedno veliko NIŠTA.

 

Jedini izuzetak je Demokratska Partija Dragana Čavića, koja se sa svojim liderom otvoreno bori protiv SNSD-ovo režima. Ali i ovdje postoji problem. Naime, kandidovanjem Čavića za gradonačelnika Banjaluke, čovjek bi izgubio i ono jedno poslaničko mjesto u Skupštini Srpske, sa koga može progovoriti istinu narodu. A, znajući u kakvoj je koaliciji, ko mu garantuje bilo kakvu prođu na lokalnim izborima?

 

Sa ovakvim rasporedom snaga, preciznije sujeta i sitnošićarskih interesa, pravo je čudo da je neko i sklepao koaliciju ,,Zajdedno za Banjaluku“, koja nije ništa drugo do lokalpatriotska kovanica koja će biti zaboravljena do izbora.

 

Pored  ovakve opozicije, SNSD ima samo jednu dilemu- Davidović ili Gavranović? 

 

Na Dodiku je da po ko zna koji put raspodijeli uloge. Ko će biti opozicija, a ko pozicija u Banjaluci, pitanje je sad?

 

U svakom slučaju gledaćemo davitelja protiv davitelja.

 

Da ne bi sve završilo u haosu i patetici, glasajte direktno za ljude. Za svoje komšije, za osobe koje poznajete. Samo glasajte. Najgore što možete uraditi je da skrštenih ruku promatrate borbu između mafijaške hobotnice i ljudi koji se boje preuzeti odgovornost i vlast. Na vama je da demantujete gore napisan tekst i pokažete da Banjaluka može/mora bolje.

 
Komentari na tekst (5)
Objavljeno:
CITAT: Da ne bi sve završilo u haosu i patetici, glasajte direktno za ljude. Za svoje komšije, za osobe koje poznajete. Samo glasajte. Najgore što možete uraditi je da skrštenih ruku promatrate borbu između mafijaške hobotnice i ljudi koji se boje preuzeti odgovornost i vlast. Na vama je da demantujete gore napisan tekst i pokažete da Banjaluka može/mora bolje Samo masovan izlazak na izbore može srušti vladajuće!!!!!
Objavljeno:
zabi? to se pise zabij. jel to namjerno narodski pravopis upotrebljen ili slucajno?
Objavljeno:
Koliko buke 6yka, faktički, stvara? Zašto tu analizu ne napravite? Neka bude i interna.
Objavljeno:
"Na vama je da demantujete gore napisan tekst i pokažete da Banjaluka može/mora bolje." Na kojim to nama? Na ovoj šaci jada koji čita Buku? Ovaj će tekst pročitati maksimalno 5% glasača. Dobro, neki će ga proslijediti dalje pa će konačno do njega doći možda 10% glasača. Na Vama Bukovcima je da učinite da ovu adekvatnu analizu, i slične buduće, sagleda veći procenat njih (ne samo na Vama, ali i na Vama). Građani, onaj neoportunistički dio njih, zbunjeni su haosom na političkoj estradi, pa radije nego da sebi priznaju nedostatak oruđa za racionalizovanje, tj. svoje neznanje, vode se patosom tj. nekim bivšim porivima, od kojih je nekima već prevaziđena vrijednost i smisao. Ovaj je tekst solidno pomagalo za racionalnije odlučivanje i bilo bi korisno kad bi se, u možda jednostavnijoj i dorađenijoj formi, pružio masi. Iluzorno je, dašta, očekivati da masa zasad pristupa sadržaju sa ovog portala, ali načini reklame i distribucije mnogobrojni su i samo kreativnim kapacitetima i požrtvovanjem ograničeni, a ne novcem... Kad se male ruke slože sve se može, sve se može. Pa, tu su istinu već i navijači i neke druge falange savladali. Zašto da njihove male ruke budu sposobnije od malih ruku ljudi sa bogatijim mozgom? Zašto da samo budete psi koji laju dok karavane prolaze? Jer vas sopstveno divljenje svom divnom lavežu dovoljno oraspoložuje?
Objavljeno:
ovakva situacija odgovara vlasti i bolje im je potkuplivati opoziciju neg ulagati u kampanju. Jedina sansa da se stvari promjene se vidi u nezavisnoj listi o kojoj se sve vise prica. Nezavisna lista treba jednu jaku figuru za gradonacelnika i ima da razvali!
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.