<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Nestaje park, niče stambeno-poslovni objekat!

Preko puta stare zgrade vlade

Banjalučki Centar za životnu sredinu na svojoj Facebook stranici danas je objavio, „posljednje“ fotografije parka u centru Banje Luke gdje će uskoro da bude izgrađen još jedan stambeno-poslovni kompleks.Aktivisti ove organizacije apelovali su na sve Banjalučane, ali i one savjesne građane da se suprotstave uništavanju zelenih površina u gradu na Vrbasu

29. maj 2012, 12:00

"Dragi sugrađani, ovom prilikom želimo da podijelimo sa vama fotografije koje smo danas napravili, jer uskoro možemo očekivati da stabla budu srušena, a da njihovom mjestu počnu da niču zgrade. Sigurno se pitate kako je moguće da se ovo događa. Odgovor vam se vjerovatno neće dopasti, a to je da ste najzaslužniji upravo VI, stanovnici našeg grada" navodi se na FB stranici Centra za životnu sredinu iz Banjaluke.

Sa jedne strane, u najvećem broju slučajeva,kako navode u Centru, građani ne žele da budu informisani i angažovani u aktivnostima koje imaju za cilj da spriječe daljnje uništavanje našeg grada, a sa druge strane, uvijek iznova biraju da vas zastupaju oni koji već više od 10 godina sistematski uništavaju zelene površine u našem gradu.

Prema mišljenju Miodraga Dakića, predsjednika Centra za životnu sredinu javna rasprava povodom novog Regulacionog plana nije provedena u skladu sa statutom i odlukama grada koje definišu da javna rasprava traje 30 dana, a da se na uvid javnosti stavlja kompletna dokumentacija, što znači mape i tekstualni dio.

"Tada javna rasprava nije trajala 30 dana, a dokumentacija je bila nekompletna, tako da gradjani nisu mogli da znaju koje su planirane izmjene predvidjene regulacionim planom. Na taj način su gradjani uskraćeni za kvalitetnu informaciju, a nezadovoljstvo gradjana kada su vidjeli da se postavlja ograda je upravo rezultat tog sistemskog isključivanja gradjana iz odlučivanja o budućnosti našeg grada" kaže za BUKU Dakić.

"Što se tiče preostalih zelenih površina, osim parka Mladen Stojanović, u centru grada nije ostala ni jedna veća zelena površina koja bi se mogla urediti kao javni park" kaže Miodrag Dakić i "zato je vrijednost ovog parka tako velika".

"Ono što vjerujem da većina građana već zna, to je da gradske vlasti predvodjene gradonačelnikom intenzivno rade u posljednjih desetak godina na pretvaranju svih zelenih površina u gradjevinsko zemljište. Takav trend se hitno treba zaustaviti, a ovaj park je pravo vrijeme da građani glasno kažu i pokažu da to neće dozvoliti" upozorava Dakić

Ono što Dakić ističe kao važne jeste postojanje svih potrebnih dozvola za gradnju objekta na lokalitetu pomenutog parka.

"Treba provjeriti da li investitor ima sve potrebne dozvole i da li su pribavljene u skladu sa zakonom, jer je kod nas čest slucaj da se dozvole dobijaju jer je neko član političke stanke ili je spreman potplatiti službenike koji izdaju dozvole. Korupcija je kod nas na veoma visokom nivou, tako da nema potrebe dokazivati da i u ovom slučaju postoji takva mogućnost. Mi ćemo pokušati da dodjemo do svih relevantnih informacija, a nadam se da će gradske vlasti omogućiti pristup relevantnim informacijama" zaključuje Dakić za BUKU.

Gradonačelnik o parku

Gradonačelnik Banjaluke Dragoljub Davidović izjavio je da je Ministarstvo za prostorno uređenje Republike Srpske izdalo građevinsku dozvolu kompaniji „Grand trejd“ za izgradnju stambeno-poslovnog kompleksa u parku ispred banjalučkog preduzeća „Medicinska elektronika“, što znači da su imovinski odnosi na tom zemljištu riješeni.

Komentarišući navode da je 30 000 metara kvadratnih prostora imalo vrijednost veću od 4,3 miliona KM koje je preduzeće „Grand trejd“ dužno da plati Gradu Banjaluka na ime naknade za uređenje građevinskog zemljišta, Davidović je rekao da odluku o tome donosi Skupština Grada.

„Da li je bolje da je ostala zelena površina stvar je ličnog utiska i o tome odluku donosi Skupština grada, ali svakako ne može da se gradi mimo onog predviđenog Regulacionim planom“, rekao je Davidović.

On je dodao da su sredstva „Grand trejda“ morala biti uplaćena na račun Grada, jer bez toga ne bi mogla početi gradnja.

„U gradu imamo neke javne površine na kojima rastu trava i drveće na koje smo navikli jer niz godina na njima ništa nije rađeno“, rekao je Davidović.

Započeti radovi

Građevinska kompanija „Grand trejd“, čiji je vlasnik banjalučki  biznismen Mile Radišić, počela je tokom vikenda radove na zelenoj površini ispred zgrade preduzeća „Medicinska elektronika“ na kojoj bi na 30.000 metara kvadratnih trebalo da bude izgrađen stambeno-poslovni kompleks.


Izvođač radova je sarajevska kompanija „Butmir“. 

Ovaj kompleks podrazumijevaće garaže i poslovne prostore, dok se  kasnije planira i izgradnja stambenih objekta.

Iako su građani nezadovoljni činjenicom da ostaju bez još jedne zelene površine u gradu, vlasnik zemljišta i izvođač radova imaju sva potrebna dokumenta za gradnju. Kako se saznaje, upravo zbog građana, drveće u parku neće biti posječeno.

U Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS potvrdili su da "Grand Trejd" ima svu potrebnu dokumentaciju za gradnju.

"Gradske vlasti su nam prije šest mjeseci obećale da ovdje nikad neće biti pravljeni bilo kakvi objekti", kazao je jedan od nezadovoljnih građana.

Međutim, Peđa Stanivuković, predsjednik Savjeta MZ Centar 2, kome pripada ova zelena površina, nije želio komenatrisati gradnju u parku.

Prema njegovim riječima, nije u potpunosti upoznat o čemu se radi, istakavši da nije bilo upita od strane građana, a koja su se odnosila na pomenutu gradnju.

Protest

Grupa mladih nezadovoljna ovim projektom, najavila je da će danas u parku organizovati protest.

“Svi oni koji su srcem uz nas,okupice se večeras oko 18:00 u Picinom parku i uz gitare, bubnjeve, možda i roštilj, pokazati da se možemo boriti za naše ciljeve”, navodi se u njihovomn saopštenju.