<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Kad porastem, biću Nole

Smijurija

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković bio je inspiracija za knjigu poezije koja se prodaje osnovcima i koja je zbog svog sadržaja podigla mnogo prašine.

30. maj 2012, 12:00

Roditelji su se pobunili jer autor u jednoj pjesmi posredno poziva djecu na kockanje, dok je Đokovićev tim najavio reakciju zbog zloupotrebe Novakovog lika.

Fotografija korica knjige "Kad porastem biću Nole" Blagoja Bakovića od jutros se širi društvenim mrežama, a javnosti je zapala za oko pjesma "Ja se kladim na Noleta", za koju mnogi smatraju da nije primjerena.

Jedna majka navela je da je bila u šoku kad joj je dijete od devet godina, koje ide u drugi razred, donijelo kući knjigu. Trebalo je da novac za nju dijete odnese sutradan u školu, ali je majka riješila da malo prelista stranice prije nego što odluči da kupi knjigu. Tada je naišla na spornu pjesmicu u kojoj se pominje kladionica i posredno djeca pozivaju na kockanje, prenosi "Novi magazin".

Sporni stihovi glase: "Ima jedna kladiona/Tamo na kraj stadiona/U koju bi svaki dinar/Ko poslednje zrno mlinar/I najlepši miris cveta/Založio za Noleta/Ne silazi meni s uma/Kakva bi to bila suma/Imućan bih bio velim/Da ne moram da je delim/Jer svi znaju šta mi vredi/Da će Nole da pobedi".

Ubrzo se oglasio i Đokovićev tim, koji je saopštio da je prodaja i distribucija sporne knjige urađena bez ikakve saglasnosti Novaka Đokovića, kao i da će pravni zastupnici najboljeg tenisera svijeta "apsolutno reagovati i zaustaviti sve nedozvoljene aktivnosti u gruboj zloupotrebi Novakovog lika, ali i zloupotrebi djece".

"Lik Novaka Đokovića i sveukupna vrijednost koju nosi njegovo ime na najgrublji način su zloupotrebljeni od strane autora Blagoja Bakovića u svrhu najotvorenije komercijalizacije. Posebno je nedopustivo to što je autor za svoje otvorene lukrativne ciljeve u 'pjesmi' pod nazivom 'Ja se kladim na Noleta' grubo iskoristio Novakov lik i ime vrhunskog sportiste povezujući ga sa klađenjem i kladionicama", navodi se u saopštenju.

Sam autor, međutim, odbacuje primjedbe i tvrdi da je riječ o književnosti koju ne treba posebno objašnjavati.

"Ko misli da propagiram kockanje, nek ne čita poeziju nego nek gleda turske serije. Ja sam pjesnik koji ne objašnjava šta je htio da kaže", rekao je Baković za "Novi magazin" priupitan da protumači spornu pjesmu.

Izdavač knjige "Kad porastem biću Nole" je samostalna izdavačko-propagandna agencija Jabučka gora Mioljke Baković, a cijena, po riječima autora, još nije utvrđena.

Baković je rekao da je knjiga prodavana juče po "ekonomskoj ceni" u jednoj novosadskoj osnovnoj školi. Prema saznanjima "Novog magazina", trenutno je cijena knjige oko 430 dinara, a u knjižarama u Srbiji još ne može da se nabavi.

Knjiga "Kad porastem biću Nole" je inače dobila plaketu "Sima Cucić" Banatskog kulturnog centra iz Novog Miloševa.